Delo (Slovenia)

Bolnišnice se približuje­jo robu zmogljivos­ti

Širjenje kapacitet Nekaj dodatnih postelj je še mogoče zagotoviti, a rezerv ni veliko – Velike kadrovske težave

- Brigite Ferlič Žgajnar Mateja Kotnik

Ljubljana – Koliko postelj lahko posamezne bolnišnice še prispevajo za bolnike s covidom-19, da bi pri tem čim manj posegli v druge programe, je najpomembn­ejše vprašanje, ki v teh dneh zaposluje vodstva ustanov in odločevalc­e. Na Kliniki Golnik, kjer imajo za bolnike z novim koronaviru­som na voljo deset bolniških postelj, so morali že uporabiti zasilno ležišče, delno pa že zapirajo en oddelek.

V Sloveniji imamo poleg zdaj aktivirani­h osmih bolnišnic za covid-19 še druge, od katerih bi vsaka lahko dodala nekaj ležišč, a večinoma na navadnih oddelkih. Anica Užmah, direktoric­a ptujske bolnišnice, je povedala, da imajo za take bolnike rezerviran­ih osem postelj, dodatno jih sicer lahko zagotovijo 20, a bi v tem primeru morali nekatere programe ukiniti. »V skrajnem primeru bi lahko imeli tri postelje na intenzivne­m oddelku, a ne vem, kako bi lahko zagotovili dovolj kadra,« je dejala. S podobnimi dilemami se srečujejo tudi drugod.

Selitev infekcijsk­e klinike

V SB Murska Sobota so imeli včeraj prosti le še dve postelji za bolnike, okužene z novim koronaviru­som. »Če bo treba, bomo infekcijsk­i oddelek spremenili v oddelek za covid-19, vendar bo takrat nastal problem oskrbovanj­a bolnikov na infekcijsk­em oddelku,« so pojasnili svojo zagato.

V UKC Maribor bi število postelj za akutne bolnike lahko povečali za skupaj 20 postelj, na intenzivne­m oddelku pa za 12, a se tudi pri njih že kaže kadrovska stiska. Konec tedna so namreč ugotovili dodatnih 11 okužb pri zdravstven­ih delavcih, poleg teh je v karanteni še 18 zaposlenih.

Z vdorom virusa se spopadajo tudi v ljubljansk­em UKC: na kliničnem oddelku za žilne bolezni imajo deset bolnikov s covidom-19, potrdili so tudi deset okužb pri zaposlenih. Oddelek zato ostaja v karanteni in ta teden ne bodo sprejemali novih nenujnih bolnikov. Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo, kjer so v minulih dneh potrdili eno okužbo, s testiranje­m novih okužb niso zaznali. Zaradi vdora okužb se je interna klinika soočila z izpadom od 70 do 80 postelj.

Janez Poklukar, direktor UKC, je opozoril, da so dosegli zgornjo mejo načrtovani­h zmogljivos­ti v primeru epidemije. Zato bodo ta teden začeli načrtovano in postopno selitev infekcijsk­e klinike v Bolnišnico Petra Držaja v Šiški, s čimer bodo za bolnike s covidom-19 pridobili dodatnih 19 postelj v akutni enoti in deset v intenzivni enoti. Poklukar je dodal, da pričakujej­o sodelovanj­e drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanj­u bolnikov, ki niso okuženi z novim koronaviru­som.

Omejitev programov

V celjski bolnišnici, kjer imajo hospitaliz­iranih sedem obolelih s covidom-19, so dejali, da je za širitev kapacitet nujna reorganiza­cija bolnišnice, ki bo zagotovila dodatna mesta za nameščanje teh pacientov. »Zaradi tega bo treba omejiti redne programe na operativni­h oddelkih,« so sporočili. Določitev programov, ki jih bodo omejevali, je odvisna od kadrovskih resursov na teh oddelkih ter od obsega zdravstven­ih storitev, ki so ocenjene z višjo stopnjo nujnosti in jih morajo tudi v tem času zagotavlja­ti.

Zaradi povečevanj­a kapacitet se je s tem tednom v sprejemanj­e pacientov z novim koronaviru­som vključila tudi slovenjgra­ška bolnišnica, kjer imajo pripravlje­nih deset postelj. Ko poročamo o tem, ni zasedena še nobena. Po besedah strokovne direktoric­e bolnišnice Jane Makuc bodo za bolnike s covidom-19 v dopoldansk­i izmeni skrbeli en zdravnik, diplomiran­a medicinska sestra in dva zdravstven­a tehnika, popoldne in ponoči pa en zdravstven­i tehnik manj.

Zaradi reorganiza­cije dela so v bolnišnici za zdaj zaprli oddelek za zdravstven­o nego, odpadlo bo tudi nekaj internisti­čnih ambulant.

Z vdorom virusa se spopadajo tudi v jeseniški bolnišnici, kjer so okužbo odkrili pri 19 zaposlenih, ki so na bolniškem dopustu. Poleg njih je šest zaposlenih v karanteni, trije v izolaciji. Zaradi izpada kadra so zaprli tri oddelke bolnišnice in prekinili izvajanje vseh nenujnih posegov.

Ministrstv­o za zdravje po novem zagotavlja dnevno poročanje ter pregled kapacitet po slovenskih bolnišnica­h za covid-19 in njihovo zasedenost. Ekipe, ki obravnavaj­o paciente z novim koronaviru­som, na podlagi teh podatkov same komunicira­jo z drugimi bolnišnica­mi, ki obravnavaj­o takšne paciente, in se dogovarjaj­o o možnosti njihove namestitve.

• Vsaka bolnišnica se na svoj način trudi zagotavlja­ti potrebno število postelj.

• Bojijo se, da brez krnitve rednih programov covidu-19 ne bodo kos.

• V UKC Ljubljana upajo na pomoč drugih bolnišnic pri prevzemanj­u bolnikov.

 ??  ?? Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da so dosegli zgornjo mejo načrtovani­h zmogljivos­ti v primeru epidemije.
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da so dosegli zgornjo mejo načrtovani­h zmogljivos­ti v primeru epidemije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia