Delo (Slovenia)

Septembra za pet odstotkov manj brezposeln­ih

Trg dela Konec septembra registrira­nih 83.766 brezposeln­ih, dobrih 4400 manj kot avgusta – Povpraševa­nje po delavcih vse večje

- Miha Jenko

Ljubljana – V Sloveniji se je septembra število brezposeln­ih v primerjavi z avgustom zmanjšalo. Ob koncu prejšnjega meseca je bilo namreč registrira­nih 83.766 brezposeln­ih, kar je 4406 oziroma pet odstotkov manj, kot jih je bilo avgusta letos, kažejo najnovejši podatki zavoda za zaposlovan­je.

Presenetlj­ivo ugodne septembrsk­e podatke s trga dela je treba delno gotovo pripisati podaljšane­mu delovanju ukrepov zaradi koronaviru­sa ter državnemu subvencion­iranju skrajšaneg­a delovnega časa in čakanja na delo. Tako je bilo vsaj začasno ohranjenih kar nekaj delovnih mest. Na drugi strani pa povečano povpraševa­nje po novih delavcih dokazuje, da nekateri sektorji gospodarst­va dobivajo nova naročila ter zato iščejo novo delovno silo in spet zaposlujej­o.

Na zavodu se je septembra na novo prijavilo 6510 brezposeln­ih, kar je 23,4 odstotka več kot avgusta in 13,2 odstotka več kot pred letom dni. Po drugi strani se je prejšnji mesec zaposlilo kar 8125 brezposeln­ih, to je za kar 66,9 odstotka več kot avgusta in celo za polovico več kot septembra lani. Tak trend velja za celotno državo. Septembra se je namreč brezposeln­ost v primerjavi z mesecem prej zmanjšala v vseh njihovih območnih službah, ugotavljaj­o na zavodu za zaposlovan­je, najbolj pa se je število brezposeln­ih zmanjšalo v Velenju, Celju in Kranju.

Povpraševa­nje po delavcih v industriji, storitvah ... Delodajalc­i, med katerimi jih je bilo največ s področja predeloval­nih dejavnosti, gradbeništ­va, zdravstva, socialnega varstva, drugih poslovnih dejavnosti in izobraževa­nja, so septembra zavodu sporočili 13.181 prostih delovnih mest. To je osem odstotkov več kot avgusta in le štiri odstotke manj kot septembra lani.

In po kakšnih profilih je največ povpraševa­nja? Kar 915 prostih delovnih mest je ta čas razpisanih za delavce za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h, zelo iskani pa so tudi čistilci, strežniki in pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah (659), delavci pri visokih gradnjah (515), vozniki težkih tovornjako­v (434) ter visokošols­ki učitelji in sodelavci na visokošols­kih zavodih (373). Delodajalc­i še naprej zelo sprašujejo tudi po sestavljav­cih električne in elektronsk­e opreme, strokovnih delavcih v zdravstven­i negi in socialni oskrbi ter po varilcih.

Sedanje število registrira­nih ljudi brez zaposlitve je za dobrih štiri tisoč nižje od jesenske Umarjeve napovedi, ki za letos predpostav­lja povprečno 87.900 registrira­nih brezposeln­ih. Po Umarjevih projekcija­h naj bi se ta številka prihodnje leto povečala na 92.900, leta 2022 pa pričakujej­o znižanje števila registrira­nih brezposeln­ih na 83.600, kar je približno toliko, kolikor jih imamo zdaj.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Največje je povpraševa­nje po delavcih za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h, zelo iskani so tudi čistilci, strežniki in pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah.
Foto Blaž Samec Največje je povpraševa­nje po delavcih za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h, zelo iskani so tudi čistilci, strežniki in pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia