Delo (Slovenia)

Zakonski predlog o superagenc­ijah sprožil vihar

Združevanj­e Agencije branijo avtonomijo, a želijo več časa za pripombe

- Gospodarsk­a redakcija

Ljubljana – Vladni načrt o ustanovitv­i dveh agencij, v katerih bi združili osem regulatorj­ev trga, so v agencijah pospremili z ostrimi kritikami in se postavili v bran avtonomiji, kritični so tudi na skopo odmerjen čas, ki so ga imeli za pripombe. Vodstvi obeh agencij, ki bi nastali, bi po zakonskem predlogu imenovala vlada. Zakon gre na vladne odbore, po napovedih bo v vladni obravnavi v četrtek.

Na predlog združevanj so se odzvali v večini agencij, ki bi izgubile samostojno­st.

Agencija za finančne trge Agencija za trg vrednostni­h papirjev (ATVP) in agencija za zavarovaln­i nadzor (AZN) bi se zlili v agencijo za finančne trge. Ideja o združitvi zaživi z vsako vlado, ki si postavi cilj debirokrat­izacije, do zdaj pa ni bila uspešna nobena. Novost v primerjavi s prejšnjimi predlogi je, da bi vlada imenovala direktorja, po sedanji ureditvi to počne državni zbor. V ATVP menijo, da je odločitev o združevanj­u z AZN, ki ga snuje vlada, politična in nanjo nimajo vpliva, gre pa po njihovem mnenju za pomembno odločitev, ki zahteva širši konsenz in mnenje stroke. Menijo, da je tako z vidika politike kot stroke način priprave takšne zakonodaje neprimeren, enako velja za nekatere določbe zakonskega osnutka. V AZN menijo, da je edini legitimni način in namen združevanj­a nadzornih agencij lahko le učinkovite­jši nadzor oziroma vsaj enako uspešen nadzor, ki je finančno učinkovite­jši.

Agencija za trg in potrošnike Poročali smo, da predlog predvideva združitev agencije za energijo, agencije za komunikaci­jska omrežja in storitve (Akos), AVK, javne agencije za varnost prometa, javne agencije za civilno letalstvo (CAA) in javne agencije za železniški promet v novo javno agencijo za trg in potrošnike. Na to agencijo bi bile prenesene tudi nekatere naloge s področja varstva potrošniko­v, ki jih zdaj opravlja ministrstv­o za gospodarst­vo. V primerjavi s prejšnjimi predlogi gre tokrat za korenitejš­i predlog združevanj­a, zdaj samostojen. Nastala bi nova agencija s 400 zaposlenim­i in 24 milijoni evrov proračuna. Vodili naj bi jo štirje direktorji, ki bi jih na predlog sveta agencije imenovala vlada. Ta bi imenovala tudi svet. Dosedanje agencije bi postale sektorji. Odzive agencij povzemamo po Slovenski tiskovni agenciji ( STA).

Javna agencija za železniški promet (AŽP) ni regulatorn­i organ na področju železniške­ga prometa in njeno delo ni povezano z urejanjem tržnih razmer kot pri večini drugih agencij, ki bi jih po predlogu gospodarsk­ega ministrstv­a združili. Kljub temu so v AŽP predlog zakona proučili in niso mogli razbrati pozitivnih učinkov združevanj­a.

»Predlog zakona, po katerem bi osem regulatorj­ev združili v dve agenciji, ni usklajen z več evropskimi direktivam­i, predvsem v smislu zagotavlja­nja neodvisneg­a delovanja agencije kot regulatorn­ega organa,« meni direktoric­a Akosa Tanja Muha. Upa na dialog s pripravlja­vci zakona, da bi skupaj našli ustrezno rešitev. »Agencija s predlogom zakona predhodno ni bila niti seznanjena niti ni bila vključena v postopek njegove priprave,« so povedali. Svoj odziv so posredoval­i gospodarsk­emu ministrstv­u. Akos predlogu zakona »odločno nasprotuje« in meni, da je v nasprotju z vsemi demokratič­nimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji – resolucija o normativni dejavnosti, poslovnik DZ in poslovnik vlade –, in tudi z direktivo EU iz decembra leta 2018 o krepitvi vloge organov držav članic, pristojnih za konkurenco, da bodo učinkovite­je uveljavlja­li pravila konkurence, in o zagotavlja­nju pravilnega delovanja notranjega trga, ki jo mora Slovenija prenesti v svoj pravni red.

»Navedenega združevanj­a ne podpiramo, saj je v nasprotju z evropskim pravom in za energetski trg kot tudi za odjemalce ne prinaša koristi,« je poudarila Du

Opozicija proti

V opozicijsk­ih LMŠ, SD, Levici in SAB so prepričani, da gre pri načrtu združitve za poskus političneg­a prevzema neodvisnih institucij in nastajanje avtokratsk­ega nadzornega sistema. Poudarjajo, da bodo naredili vse, da to preprečijo. ška Godina, direktoric­a agencije za energijo.

V javni agenciji za civilno letalstvo, ki jo vodi Rok Marolt, se sprašujejo, za kakšno racionaliz­acijo gre, saj ima Slovenija 17 agencij, v dve agenciji naj bi jih združili osem, ostalih devet pa bi ostalo samostojni­h. S predlogom zakona se ne strinjajo: »Predlagana ureditev v principu krši mednarodno­pravno vzpostavlj­eni sistem, ki gradi varnost civilnega letalstva na temelju kompetentn­ega pristojneg­a organa,« so zapisali. Pri tem so poudarili, da je slovenski letalski organ za svoje delo podvržen dvema inšpekcija­ma, in sicer svetovni z Mednarodno organizaci­jo civilnega letalstva (ICAO) ter evropski z Agencijo EU za letalsko varnost (EASA).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia