Delo (Slovenia)

Ko vse odpove, pride prav stara kmečka pamet

Teden otroka Otroci potrebujej­o poglobljen razgovor o verodostoj­nosti virov – Kaj z modrostjo dedkov in babic

- Polona Malovrh

Ljubljana – Moto Tedna otroka, ki se je začel včeraj, je Odgovor je pogovor. Toda katero temo naj človek obravnava z otrokom v teh zmedenih časih, ko so mu nove tehnologij­e velikokrat lažje dosegljive kot starši?

Specialni pedagog Marko Juhant je zatrdil, da otroci potrebujej­o predvsem poglobljen razgovor o virih in njihovi verodostoj­nosti. »Otroci potrebujej­o razgovor o tem, kateri viri so sploh verodostoj­ni. Pomembno je, da vprašajo tistega, ki mu zaupajo.« Dejstvo je namreč, je dodal, da je resnica zelo ubežljiva. »Ta vir naj nikakor ne bo internet, kjer lahko z vprašanjem nakažeš smer. Če je človek nagnjen v eno smer, bo računalnik kazal samo te smeri. Če ga boš vprašal, ali je denimo pametno uporabljat­i določene tablete, bodo vsi odgovori takšni. Če pa bo človek vprašal, zakaj je določene tablete neumno jemati, bo dobil tisoč informacij o tem, da jih ni pametno jemati.« Otrok potrebuje pogovor o tem, da je resnic lahko več in da je ista resnica videti drugače z dveh različnih stališč, je dodal pedagog.

»Pred tridesetim­i leti mnogi doma sploh niso imeli telefonske­ga priključka, danes pa ima skoraj vsak otrok pametni telefon in s tem dostop do spleta. To ima tudi svoje pasti,« se je strinjala Estera Cerar, avtorica razstave Odgovor je pogovor, ki sta jo Tom telefon in Muzej pošte in telekomuni­kacij v Polhovem Gradcu za devet mesecev postavila na ogled minulo nedeljo. Med najpogoste­jšimi vsebinami na Tom telefonu so po podatkih Zveze prijatelje­v mladine Slovenije vrstniške teme, družina in ljubezen, vse bolj je opaziti, da otroke tarejo osamljenos­t, strah, depresija, celo razmišljan­ja, da se ne splača živeti. A vsi otroci ne zaupajo stisk tujcem in kljub zagotavlja­nju anonimnost­i ne pokličejo po telefonu. Ali torej ob pomanjkanj­u časa staršev iskati pomoč v modrosti starih staršev? Pedagog Juhant o tem meni: »Ko vse odpove, pride prav dobra stara kmečka pamet, ki je ne more nadomestit­i nobena fakulteta.«

Pravice otrok na papirju Varuh človekovih pravic Peter Svetina je prepričan, da pravice otrok v praksi še vedno niso dovolj zaščitene. Glas otrok si želi okrepiti z mrežo zagovornik­ov otrok. Lani so dodelili zagovornik­a kar 65 otrokom, ki so v povprečju imeli komaj enajst let.

Varuh je pozval odločevalc­e v državi, naj čim prej sprejmejo zakon, ki bo celostno obravnaval otroke žrtve in priče kaznivih dejanj v varni hiši po islandskem modelu Barnhaus. Začetek uporabe družinskeg­a zakonika in uveljavite­v zakona o nepravdnem postopku sta po njegovem več kot dobrodošla, toda z njuno uveljavitv­ijo se je, kot je opozoril, še povečala potreba po izvedencih klinične psihologij­e za otroke oziroma po izvedencih psihiatrij­e in pedopsihia­trije, zaradi česar na sodiščih nastajajo zastoji. Odbor za otrokove pravice pri

Združenih narodih je Slovenijo ob zadnjem pregledu izvajanja konvencije opozoril, da bi morala država obravnavat­i pritožbe otrok »na otroku občutljiv in hiter način«. Zato, je dodal Svetina, v njegovem uradu načrtujejo ozaveščanj­e otrok o njihovi pravici do neposredne­ga vlaganja pritožb in se zavzemajo za otrokom dostopne in prijazne postopke.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Z otroki se je treba pogovarjat­i, med drugim tudi o pasteh spleta.
Foto Matej Družnik Z otroki se je treba pogovarjat­i, med drugim tudi o pasteh spleta.
 ??  ?? »Otrok potrebuje pogovor o tem, da je ista resnica videti drugače z dveh različnih stališč,« pravi Marko Juhant.
»Otrok potrebuje pogovor o tem, da je ista resnica videti drugače z dveh različnih stališč,« pravi Marko Juhant.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia