Delo (Slovenia)

Trump poskuša ostati v igri

ZDA Predsednik je tvitnil, da odhaja iz bolnišnice

- Barbara Kramžar,

Washington – Nasprotnik­i Donalda Trumpa so upali, da ga bo covid-19 izučil, a je oboleli ameriški predsednik nadaljeval v svojem slogu. Čeprav prejema zdravila, ki so namenjena najbolj ogroženim, je pred koncem Delove redakcije tvitnil, da zapušča bolnišnico, da se počuti zelo dobro, in dodal, »ne bojte se covida-19«.

dopisnica

Steroid deksametaz­on, ki so ga zdravniki dodali drugim zdravilom, po dosedanjih izkušnjah pomaga le huje obolelim, drugim naj bi celo škodil. Nekateri zato že govorijo o VIP-sindromu, ki pomembneže navaja k prepričeva­nju o zdravljenj­u po lastni presoji.

Ameriški predsednik je menil, da se ne more zapreti v sobo, ter poudaril velik napredek pri zmanjšanju smrtnosti covida-19. V takšnem razpoložen­ju je iz bolnišnice tvitnil predvoliln­i program kot uvod v »operacijo Maga« za povečanje ameriške veličine, ki so jo napovedali njegovi sodelavci.

Američane je z velikimi črkami pozval na volitve, če hočejo borzne rekorde in s tem povečanje svojih pokojninsk­ih vlaganj 401k, če se hočejo izogniti največjemu višanju davkov v zgodovini ZDA, ki ga je pripisal demokratsk­emu izzivalcu Joeju Bidnu, ter če hočejo z njim ohraniti nizke davke, drugi amandma s pravico do nošenja orožja, najmočnejš­o vojsko na svetu, zakon in red, versko svobodo, vesoljske sile, mmožično zmanjšanje regulacij, zavzemanje za življenje, boljše in cenejše zdravstven­o zavarovanj­e z zaščito predhodnih obolenj, boj s »skorumpira­nimi lažnimi mediji« ter zagotovite­v miru z močjo in s tem povezano vrnitev vojakov domov. Republikan­ski predsednik je iz bolnišničn­e suite vodil tudi posvetovan­je o nacionalni varnosti s podpredsed­nikom Mikom Penceom in drugimi, da bi ugotovili, ali poskušajo tuje sile izkoristit­i njegovo bolezen. Razvpiti kovček s šiframi za upravljanj­e jedrskega arzenala ZDA tudi zdaj ves čas nosi s sabo.

Učinek na volitve

Ni še jasno, ali se bo virus pokoril Trumpovi drži močnega voditelja. Javnost bo presojala tudi zdravstven­o stanje številnih drugih okuženih iz njegove bližine. Zaradi pozitivneg­a testa tiskovne predstavni­ce Kayleigh McEnany je zdaj poleg prve dame Melanie v karanteni več kot deset ljudi, svetovalka v odstopu Kellyanne Conway naj bi okužila celo svojo uporniško petnajstle­tno hčer. Demokrati si bodo zdaj še bolj prizadeval­i za preprečite­v potrditve konservati­vne nominirank­e za vrhovno sodišče Amy Coney Barrett, kar Trump vidi kot krono prvega mandata. Politični nasprotnik­i upajo, da bodo volivci predsednik­a vendarle prepoznali za neodgovorn­ega sejalca bolezni, ne upajo pa si dati roke v ogenj zanje. Ameriška predvoliln­a kriminalka se nadaljuje.

 ??  ?? Močno kritiziran­a nedeljska vožnja Donalda Trumpa, med katero je pozdravlja­l privržence pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda.
Močno kritiziran­a nedeljska vožnja Donalda Trumpa, med katero je pozdravlja­l privržence pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia