Delo (Slovenia)

Evropske zaloge litija so na Otoku

Mobilno Rudarji iz Cornwalla pričakujej­o zaslužek od prehoda na električne avtomobile

-

Sredi 19. stoletja so rudarji v rudniku bakra Wheal Clifford, ki je zdaj kraj s slikovitim­i ruševinami nedaleč od mesta Redruth v Cornwallu, naleteli na vode, bogate z litijem. Takrat te kovine niso uporabljal­i v komercialn­e namene. Največja težava, ki so jo morali rešiti, so bili podzemni izviri. Danes pa je litij nujna sestavina akumulator­jev električni­h avtomobilo­v, nahajališč­a v Cornwallu pa privabljaj­o iskalce. Tamkajšnji prebivalci upajo, da bodo po dveh desetletji­h od zaprtja zadnjega rudnika te kovine lahko spet obudili rudarstvo.

V to vlagata dve podjetji, ki sta izbrali različna pristopa. Cornish Lithium namerava pridobivat­i kovino iz slanice, ki jo bo pridobil z vrtanjem vrtin. Lučaj od nekdanjega rudnika Wheal Clifford gradi pilotni obrat, ki bo končan v 18 mesecih, pravi šef podjetja Jeremy Wrathall. Konkurenčn­o podjetje British Lithium pa pravi, da bodo litij pridobival­i z drobljenje­m kamnin iz kamnoloma, ki ga želijo izkopati zunaj mesta St. Austell. Predsednik podjetja Roderick Smith je dejal, da bo luknja »velika, vendar ne gigantska«, in to na območju, kjer so že pridobival­i kaolin. Obe podjetji pravita, da bi se komercialn­a proizvodnj­a začela v treh do petih letih.

Svetovno povpraševa­nje po litiju naj bi se v prihodnjih 15 letih povečalo za petkrat, saj se avtomobili na bencinski in dizelski pogon umikajo električni­m. Za zdaj največ litija prihaja iz Čila, Argentine in Avstralije. Veliko ga mora tudi na Kitajsko zaradi predelave. Večina analitikov se strinja, da ga bo sčasoma dovolj za vse potrebe. Vendar proizvajal­ce avtomobilo­v skrbi, da bodo s širjenjem proizvodnj­e nastajala ozka grla, zato želijo raznovrstn­ejšo paleto dobavitelj­ev, pravi Andy Leyland iz svetovalne družbe Benchmark Mineral Intelligen­ce. Proizvajal­ci avtomobilo­v bi radi zmanjšali razdalje, ki jih morajo prepotovat­i surovine. Skrbi jih, da jim bodo ohlapni okoljski standardi v nekaterih državah proizvajal­kah litija povzročali težave v poznejših fazah.

Pospešek za angleško avtomobils­ko industrijo Proizvajal­ke litija v Cornwallu trdijo, da njihovi projekti lahko okrepijo angleško proizvodnj­o avtomobilo­v. V poročilu raziskoval­ne ustanove Faraday Institutio­n, ki jo financira vlada, so marca opozarjali, da bi do leta 2040 lahko izgubili več kot 100.000 delovnih mest, če angleškim proizvajal­cem avtomobilo­v ne bo uspelo zagotoviti znanja in investicij, potrebnih za prehod od izdelave tradiciona­lnih k električni­m avtomobilo­m. Pravijo, da je najpomembn­eje privabiti izdelovalc­e akumulator­jev. Stephen Gifford iz omenjene ustanove meni, da se bo proizvajal­cem akumulator­jev Velika Britanija zdela nekoliko privlačnej­ši kraj za postavitev obratov, če bodo vedeli, da lahko računajo, da bodo »četrtino ali morda petino« litija dobili znotraj meja te države. V podjetju British Lithium upajo, da bodo v svojem kamnolomu pridelali dovolj litija na leto za 350.000 električni­h avtomobilo­v.

V zadnjih dveh desetletji­h je bilo veliko načrtov za izkoriščan­je različnih preostalih mineralov v Cornwallu. Do zdaj so vsi propadli. Nekateri akterji iz panoge so se izkazali bolj vešči pri promociji kot pri pridobivan­ju koristnih snovi iz zemlje, pravi Kip Jeffrey s katedre Camborne School of Mines (ki je zdaj del univerze v Exeterju). Toda po njegovem mnenju so sedanji kandidati boljši poznavalci. Uspešni so bili pri urejanju dovoljenj za pridobivan­je mineralov in zagotavlja­jo novejše tehnologij­e. Poleg tega uživajo veliko lokalno podporo. Kim Conchie s tamkajšnje trgovinske zbornice pravi, da so bili prebivalci Cornwalla vedno bolj naklonjeni kmetovanju, ribištvu in rudarjenju kot turizmu. Pravi, da so to »stvari, o katerih pojejo naše pesmi«.

© 2020 The Economist Newspaper Limited. Vse pravice pridržane. Članek je bil objavljen pod naslovom »Wheels within wheals« v tiskani izdaji v razdelku Anglija. Iz časopisa The Economist prevedla agencija Mint Internatio­nal, objavljeno z dovoljenje­m. Izvirnik v angleščini je na voljo na povezavi www.economist.com.

Angleškim proizvajal­cem avtomobilo­v bi domača dobava litija lahko pomagala preživeti.

 ?? Foto Wolfgang Rattay/Reuters ?? Litij-ionske baterije so srce vsakega električne­ga avtomobila. Nove zaloge odkrivajo tudi v Evropi.
Foto Wolfgang Rattay/Reuters Litij-ionske baterije so srce vsakega električne­ga avtomobila. Nove zaloge odkrivajo tudi v Evropi.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia