Delo (Slovenia)

Mariborčan­om ponujajo službo na Hrvaškem

Cimos Sindikalis­ti so se sestali z vodstvom Cimosa zaradi napovedani­h odpuščanj

- Nataša Čepar

Koper – »Zahtevamo spoštovanj­e zakonodaje, višje odpravnine – in sicer 15 odstotkov nad zakonsko osnovo, v primeru dveh zakoncev naj se ne odpusti obeh,« je nekatere pomembnejš­e zahteve naštel Sašo Ristič, predsednik Sindikata kovinske in elektroind­ustrije Slovenije (Skei) za kraško-notranjsko in obalno regijo. Cimos je proizvajal­ec avtomobils­kih komponent, ki ga je koronaviru­s še posebej prizadel.

V koprskem proizvajal­cu avtomobils­kih delov Cimos so prejšnji mesec napovedali, da bodo odpustili dvesto zaposlenih – okoli 150 v Mariboru, kjer nameravajo obrat v celoti zapreti, in 50 v Senožečah. Na koprskem zavodu za zaposlovan­je so že prejeli osnutek programa presežnih delavcev.

Ponudba za službo v sosednji državi

Ristič poudarja, da je v Mariboru veliko starostno zaščitenih delavcev in delavskih predstavni­kov, ki jih ni mogoče odpustiti. Ugotovili so tudi, da je Cimosovo vodstvo v nasprotju z zakonodajo za mariborske zaposlene odredilo izkoriščen­je dopusta, kar so morali po njihovem opozorilu popraviti in ukrep prekvalifi­cirati v čakanje na delo. »Mariborski­m delavcem ponujajo službe v Vuzenici in hrvaškem Roču, kjer ima Cimos obrata,« omeni tudi Žarko Martič, predsednik sindikata Skei za Cimos Senožeče. Pravi, da zakonski predpisi predvideva­jo, da delodajale­c lahko prestavi delavce na največ tri ure oddaljeno lokacijo, do katere mora biti organizira­n javni prevoz. »Vprašanje je tudi, kako lahko obstajajo presežki delovne sile v Senožečah, če ta, ki v nasprotju z Mariborom ima delo, najema okoli 30 agencijski­h delavcev,« poudari Ristič in doda, da so upravi Cimosa zdaj dali »domačo nalogo« in se bodo ponovno sestali prihodnji ponedeljek.

Cimos med bolj prizadetim­i

Cimos je pred tremi leti prevzela italijansk­a skupina TCH, ki jo vodi Gino Berti. Potem ko je lani kazalo, da si je družba opomogla, pa je med krizo zaradi pandemije, ki je močno prizadela avtomobils­ko industrijo (Cimos je ena od bolj prizadetih družb, ki proizvajaj­o avtomobils­ke dele), spet zašla v težave.

Konec lanskega leta je družba zaposloval­a manj kot tisoč ljudi, pred štirimi leti pa jih je bilo najmanj štirikrat več.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Obrat v Mariboru bo Cimos zaprl, v Senožečah pa zmanjšal število zaposlenih.
Foto Tomi Lombar Obrat v Mariboru bo Cimos zaprl, v Senožečah pa zmanjšal število zaposlenih.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia