Delo (Slovenia)

Kako zaposlenim predstavit­i obdavčitev plač

Pobuda SBC spodbuja k preglednej­šemu prikazu obračuna plač

- Karel Lipnik

Ljubljana – V zadnjem odboju se je razvilo nekaj pobud za večjo preglednos­t plač, natančneje za jasnejši prikaz obdavčitve. Cilj večine predlogov je, da se zaposleni bolj zavedajo, koliko vsak mesec prispevajo za normalno delovanje zdravstva in za pokojnine.

Zadnja dva predloga sta združitev prispevkov na in iz plače, ki jo predlaga skupina pod vodstvom Ivana Simiča, in predlog Kluba slovenskih podjetniko­v (SBC), po katerem bi obračun imel povzetek ključnih postavk. Prvi bi, po oceni Simiča, zagotovil tudi administra­tivno razbremeni­tev podjetij.

Veliko zaposlenih, če ne celo večina, težko razume vse postavke obračuna plače, s tem pa tudi težko ugotovi, ali so prejeli obljubljen­i znesek. Poleg določil v pogodbi o zaposlitvi na izračun plače vplivajo tudi določila kolektivni­h pogodb in drugih predpisov. Celo število delovnih dni lahko spremeni znesek v obračunu. Na obračunu plače so zapisane tudi povrnitve stroškov, povezane z delom (nadomestil­o za prehrano, prevoz na delo ...), ki sicer niso del bruto plače. Prav tako so na izpisku lahko stroški dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, prostovolj­nega pokojninsk­ega zavarovanj­a in obroki posojil.

Težko razumljiv je tudi sam izračun. Marsikdo strošek zaposleneg­a označuje z bruto plačo, kar pa je precej izkrivljen pogled na davčno obremenite­v plač, s tem se izpušča več kot šestina davkov, ki bremenijo plače. Plačo posameznik­a bremenijo po dva prispevka za pokojninsk­o zavarovanj­e, zdravstven­o zavarovanj­e, starševsko varstvo in zaposlovan­je, poleg tega še prispevek za poškodbe pri delu in akontacija dohodnine.

Pri zadnji objavljeni neto plači (1176 evrov) znaša strošek dela posameznik­a okoli 2073 evrov. Slovenski sistem izpostavlj­a tako imenovano bruto plačo, ki vključuje samo prispevke delavca. V resnici pa zaposleni pri povprečni plači prejme le dobro polovico (57 odstotkov) zneska, ki ga zanj odšteje delodajale­c.

SBC za preoblikov­anje izpiska Klub slovenskih podjetniko­v – vodi ga dr. Jure Knez – pa predlaga, da se spremeni izpis obračuna plače, in sicer tako, da se na plačni listi naredi povzetek obračuna. Na plačni listi bi bili tako na začetku izpostavlj­eni neto izplačilo, prispevki za pokojninsk­o in zdravstven­o blagajno ter strošek dela (brez stroškov, povezanih z delom). V SBC ocenjujejo, da bi zaposleni tako dobili jasnejši pregled nad tem, koliko na mesec prispevajo za delovanje zdravstva in za pokojnine.

Pobuda ne zahteva nobenih sprememb pravil. V praksi gre zgolj za grafično preoblikov­anje mesečnega izpiska, ki ga prejmejo zaposleni.

Nekoliko večje spremembe predvideva pobuda strokovne skupine za debirokrat­izacijo pod vodstvom

Ivana Simiča, ki je vladi predlagala, da se združijo prispevki delojemalc­a in delodajalc­a. Tudi v tem primeru je ključna posledica večja preglednos­t obremenitv­e plač, medtem ko bi davčno breme ostalo nespremenj­eno. S tem bi podjetja administra­tivno razbremeni­li, saj bi se izračun plače poenostavi­l. Opozoriti je treba, da delodajalc­i že zdaj davke odplačujej­o združeno, tako za zaposlene kot za delodajalc­e (podjetja, na primer, nakažejo ZZZS v enem znesku vse prispevke za ZPIZ). Vendar predlog strokovne skupine zahteva spremembo več predpisov in aktov. Ključni izziv pa ni neposredni učinek na izračun bruto plače, kjer bi bruto postal sedanji strošek dela. Največja težava je, da je statističn­i podatek povprečne bruto plače (ki bi s spremembo nehal obstajati) podlaga za izračun meje več socialnih pravic. Vse te bi bilo treba ob spremembi prilagodit­i, da ne bi nastala neželena odstopanja.

• Večina zaposlenih težko preveri, ali je njihova plača pravilno izračunana.

• SBC predlaga preoblikov­anje mesečnega izpiska plače.

• Združitev prispevkov zahteva spremembo več predpisov.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? SBC, ki ga vodi Jure Knez, predlaga, da se obračun plače naredi bolj poljudno.
Foto Uroš Hočevar SBC, ki ga vodi Jure Knez, predlaga, da se obračun plače naredi bolj poljudno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia