Delo (Slovenia)

5G za uporabnike Telekoma Slovenije

Peta mobilna generacija Ta tehnologij­a ob večji hitrosti zagotavlja tudi večjo varnost, povezovanj­e velikega števila naprav in s tem razvoj pametne industrije

- Marjana Kristan Fazarinc

Ljubljana – Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenija lahko od zdaj, seveda z ustreznim mobitelom, uporabljaj­o tehnologij­o pete mobilne generacije (5G). Po napovedih Matjaža Beričiča, člana uprave za tehnologij­o, naj bi Telekom Slovenije do konca leta s 5G v sedanjem frekvenčne­m pasu pokril 33 odstotkov prebivalst­va.

Ker Telekomovo omrežje vsak dan uporablja več kot milijon uporabniko­v, jim je od zdaj na voljo tudi aplikacija Speedtest, s katero lahko testirajo kakovost, hitrost in odzivnost omrežja. Količine prenosa podatkov, ki jih bodo pri tem porabili, se ne bodo odštevale od zakupljeni­h količin paketa, je še pojasnil Beričič.

Tehnologij­a 5G bo s še večjo kapaciteto, še višjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitva­mi prinesla pomemben napredek ter zelo povečala zanesljivo­st omrežja, pravi član uprave Telekoma Slovenije za komercialn­o področje Tomaž Jontes. V primerjavi s sedanjimi mobilnimi omrežji 5G omogoča veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) ter precej krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvi­jo nekaj milisekund. Hkrati pa zagotavlja tudi učinkovito povezovanj­e velikega števila naprav, več kot milijon, kar omogoča razvoj pametne industrije in pametnih mest; z rezinjenje­m omrežja so lahko uvedena tudi številna navidezna namenska, tako imenovana kampus omrežja, kar bo gospodarst­vu zagotavlja­lo nadaljnjo digitaliza­cijo. Telekom Slovenije javno mobilno omrežje pete generacije načrtuje kot kampus omrežja, v katerih se znotraj ene fizične infrastruk­ture omogoči virtualna namenska omrežja za vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje in podobno. V vseh gospodarsk­ih vejah bo 5G omogočil dodatne funkcional­nosti za še učinkovite­jše delovanje.

Telekom Slovenije je med prvimi operaterji na svetu, ki je omrežje 5G omogočil z uporabo frekvenčne­ga spektra 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje 4G. »V Sloveniji je dražba frekvenčne­ga spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologij­e 5G, predvidena na začetku prihodnjeg­a leta, za ustrezno nadgradnjo omrežja bo nato potrebno še najmanj leto dni načrtovanj­a, razvoja in investicij,« še pravi Matjaž Beričič.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Do konca leta naj bi Telekom Slovenije s 5G v frekvenčne­m pasu pokril 33 odstotkov prebivalst­va, pravi Matjaž Beričič, član uprave za tehnologij­o.
Foto Leon Vidic Do konca leta naj bi Telekom Slovenije s 5G v frekvenčne­m pasu pokril 33 odstotkov prebivalst­va, pravi Matjaž Beričič, član uprave za tehnologij­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia