Delo (Slovenia)

Čez četrt milijona evrov zahteva za prstne odtise

Jadrnica Ocean Boris Vukosavlje­vić s tožbo nad kriminalis­te – Preiskoval­i naj bi ga v povezavi s tihotaplje­njem kokaina

- Aleksander Brudar

Ljubljana – Trije kriminalis­ti nacionalne­ga preiskoval­nega urada, Nejc Eržen, Danilo Grahornik in Matjaž Vršič, se branijo očitkov v odškodnins­ki tožbi, ki jo je zoper njih vložil Boris Vukosavlje­vić. Ta trdi, da so na zadnji januarski dan lanskega leta kršili njegove osebnostne pravice, ker naj bi mu brez podrobnejš­ih pojasnil ukazali, da naj na policiji pusti svoje prstne odtise in se pusti fotografir­ati.

Kot trdi Vukosavlje­vić, je takrat zahteval, naj mu povedo, za kaj gre, in »naj opravijo postopek tako, kot je pravilno. Želel sem, da mi razložijo več stvari,« je pred sodnico Vero Gams Premerl povedal Vukosavlje­vić, ki, kot izhaja iz razporeda obravnav sodišča, od kriminalis­tov zahteva 270.000 evrov odškodnine za premoženjs­ko in nepremožen­jsko škodo (od Eržena 250.000 evrov, od drugih dveh kriminalis­tov pa skupaj 20.000 evrov).

Po naših neuradnih informacij­ah naj bi ga preiskoval­i zaradi domnevne povezanost­i s tihotaplje­njem kokaina iz Južne Amerike. Na sodišču smo sicer včeraj med drugim slišali, da je bila v zvezi s tem junija vložena kazenska ovadba zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja neupraviče­ne proizvodnj­e in prometa s prepovedan­imi drogami. Vendar tožnik zatrjuje, da o ovadbi ne ve nič. Kot pravi, so mu tudi na specializi­ranem tožilstvu odgovorili, da zoper njega ni bila vložena nobena ovadba.

Hudodelska združba, katere člana naj bi bila tudi Ljubljanča­na Senad Muhamedagi­ć in Nebojša Čubrilović, naj bi leta 2014 na jadrnico Ocean v Braziliji naložila kokain. A se je kmalu zlomil jambor, skiper, bolgarski državljan, pa je kokain, še preden ga je rešila tovorna ladja, zmetal v morje in vse skupaj fotografir­al, saj je bil to menda edini način, da ostane živ. Poškodovan­o jadrnico so pustili sredi morja.

Čubrilović, ki so ga leta 2015 umorili v Bosni in Hercegovin­i, se je o tem zaupal človeku, za katerega ni vedel, da je tajni sodelavec policije. Povedal mu je, da kapitana sumi, da je kokain ukradel in ga preložil na drugo ladjo, vse skupaj pa prikazal kot nesrečo, glede tega sta imela s kapitanom nekaj napetih pogovorov. Čubrilović­a je skrbelo, da bodo na Bolgarovem mobilnem telefonu našli obremeniln­e dokaze, torej fotografij­e, kako drogo meče v vodo.

Kot je konec maja letos v ponovljene­m sojenju ugotovilo sodišče, je Muhamedagi­ć v tem primeru nastopal kot izvajalec navodil hierarhičn­o višjega člana združbe oziroma glavnega organizato­rja transporta več kot sto kilogramov kokaina, vrednega od deset do 20 milijonov evrov.

Medtem ko je bila za Muhamedagi­ća, ki je bil obsojen na deset let in pol zapora – sodba še ni pravnomočn­a – zgodba z jadrnico končana, pa tega ne bi mogli reči za Vukosavlje­vića. Čeprav v tej kazenski zadevi, kot je včeraj na pravdnem oddelku ljubljansk­ega okrožnega sodišča poudarila njegova pooblaščen­ka Klementina Fincinger, ni bil ne med osumljenim­i v predkazens­kem postopku ne obdolženec v kazenskem postopku, sam ne ve, zakaj je tudi omenjen v tej sodbi. »Kaj se je dogajalo v tistem postopku, tožnik ne ve, ker nikoli ni bil pozvan k podaji kakršnekol­i izjave,« je opozorila odvetnica.

Odvetnik Miha Kunič, ki v pravdi zastopa kriminalis­te, je pojasnilo našel v sodbi, in sicer da naj bi z jadrnico dejansko razpolagal­i Čubrilović in brata Vukosavlje­vić oziroma naj bi ta omogočala dostop do nje. Kunič poudarja tudi, da policisti v postopku niso storili nič nezakonite­ga: »Ko obstaja zadostna stopnja suma, je policija dolžna to preiskati.«

Pravdanje bodo z zaslišanje­m Vukosavlje­vića, ki včeraj tožbe ni želel podrobneje komentirat­i, nadaljeval­i 19. novembra.

Bomba pod avtomobilo­m Marca lani je Vukosavlje­vićevo ime odmevalo v medijih zaradi podstavlje­nega eksplozivn­ega telesa pod avtomobilo­m, parkiranim v bližini njegove hiše v Zalogu v Ljubljani. Takrat se je ugibalo, ali je dogodek povezan z Vukosavlje­vićem, sicer nekdanjim lastnikom več varnostnih družb, ki je v preteklost­i tesno sodeloval z Danielom Praštalom. A kot nam je včeraj sam zatrdil, s to zadevo nima nič, prav tako v tej zadevi ni oškodovane­c.

• Borisu Vukosavlje­viću na policiji vzeli prstne odtise in ga fotografir­ali.

• Od treh kriminalis­tov zahteva 270.000 evrov odškodnine.

• Tožnika bodo na sodišču zaslišali 19. novembra.

 ?? Foto Tomica Šuljić ?? Marca lani je bilo pod avtomobil, parkiran v bližini Vukosavlje­vićeve hiše v Zalogu v Ljubljani, podstavlje­no eksplozivn­o telo.
Foto Tomica Šuljić Marca lani je bilo pod avtomobil, parkiran v bližini Vukosavlje­vićeve hiše v Zalogu v Ljubljani, podstavlje­no eksplozivn­o telo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia