Delo (Slovenia)

Na novem sojenju samo leto in štiri mesece zapora

Utopitev v Dravi Petra Vravnika je senat mariborske­ga sodišča spoznal za krivega povzročitv­e smrti iz malomarnos­ti

- Aleš Andlovič

Maribor – »Mislil sem, da je obravnava jutri,« je tik pred začetkom včerajšnje obravnave svojemu zagovornik­u Tomažu Rotovniku sporočil 52-letni Peter Vravnik, ki mu ponovno sodijo za tragedijo na reki Dravi. Bistveno nižjega izreka kazni kot na prejšnjih sojenjih pa obtoženi ni slišal na svoja ušesa, saj ob koncu na sojenju ni bil navzoč.

Dobrih pet let je trajala sodna kalvarija, ki so jo morali prestajati starši pokojnega 33-letnega Martina Rogine, Slavica in Peter Rogina, da so krvnika njunega sina na tretjem sojenju obsodili. Prav tako ni bilo lahko obtoženemu, ki pa so mu tokrat izrekli precej nižjo kazen.

Sodni senat, ki mu je predsedova­la Mateja Kamenšek Gornik, je slabotnega možakarja včeraj spoznal za krivega povzročitv­e smrti iz malomarnos­ti in ga obsodil na leto in štiri mesece zapora. A hkrati je senat dopustil, da bo obsojeni kazen lahko prestajal na odprtem oddelku mariborske­ga zapora na Rogozi.

Modificira­na obtožba Okrožna državna tožilka Ivanka Slana je včeraj ponovno pojasnila, zakaj je sklenila modificira­ti obtožnico in jo iz kaznivega dejanja uboja spremeniti v veliko milejšo obliko povzročitv­e smrti iz malomarnos­ti: »Odločitev sem sprejela na podlagi izpovedi psihiatra Bojana Filipiča, ki je obtoženemu pripisal kronično duševno-vedenjsko motnjo zaradi dolgoletne­ga uživanja alkohola, a tudi zaradi izpovedi priče Janka Helbla, ki je bil v tragičnem času na čolnu.« Četudi obtoženi prej še ni bil obsojen, pa tožilka ni mogla mimo teže kaznivega dejanja in je sodišču predlagala izrek dveletne zaporne kazni.

Odvetnik Tomaž Rotovnik je v sklepnem govoru poudaril: »Njegovo odraščanje je bilo povezano z alkoholom. Celih 26 let je zlorabljal alkohol. A od trenutka tragedije je pitje opustil. Prebolel je tudi zahrbtno bolezen, karcinom grla. Odvzeli so mu ščitnico, težko govori in se svojega glasu tudi sramuje, zato menim, da dolgotrajn­o prestajanj­e zaporne kazni ne bi imelo smisla. Predlagam pogojno zaporno kazen.«

Senat se je odločil za srednjo rešitev. Petra Vravnika je obsodil, a dopustil, da bo leto dni, kolikor mu je še ostalo kazni, saj je dobre štiri mesece že preživel v priporu, »odsedel« na Rogozi. Po besedah zagovornik­a Rotovnika njegov klient živi na majhni posesti in se preživlja z invalidsko pokojnino in deli pri okoliških kmetih.

Tragedija se je zgodila julija 2015. Oče pokojnega Peter Rogina je policiji prijavil sinovo izginotje, čez tri dni so njegovo truplo našli v Dravi. Pozneje se je izkazalo, da so Martin Rogina, Peter Vravnik in Janko Helbl tragičnega dne proti večeru pijani sedli v gumijast čoln in se z njim odpeljali po reki navzgor. Alkohol so pili tudi na čolnu. A veseljačen­je se je kmalu sprevrglo v tragedijo. Rogina, ki je bil neplavalec, je po tem, ko ga je obtoženi Vravnik odrinil, padel v vodo in zaman klical na pomoč.

Na prvem sojenju na slovenjgra­škem sodišču so Vravnika spoznali za krivega uboja in mu prisodili šest let in dva meseca zapora. Po razveljavi­tvi sodbe so mariborski višji sodniki spis vrnili v novo odločanje, a v Slovenj Gradcu ni bilo več na voljo sodnika, ki bi lahko prevzel primer, zato so ga preselili na okrožno sodišče v Mariboru. Po omilitvi obtožbe je Vravnik krivdo za povzročite­v smrti iz malomarnos­ti priznal.

• Tragedija na Dravi se je zgodila julija 2015.

• Po omilitvi obtožbe je Peter Vravnik priznal krivdo.

• Kazen bo prestajal na odprtem oddelku na Rogozi.

 ?? Foto Aleš Andlovič ?? Petru Vravniku so tokrat izrekli precej nižjo kazen.
Foto Aleš Andlovič Petru Vravniku so tokrat izrekli precej nižjo kazen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia