Delo (Slovenia)

Zvočna knjižnica dramske klasike

Novo programsko platformo so v SNG Drama Ljubljana začeli z bralno uprizoritv­ijo besedila Daneta Zajca Otroka reke

- Peter Rak

Pandemija covida-19 je prinesla različne nove uprizoritv­ene strategije, veliko produkcije je bilo prenesene na medmrežje. Kljub rahljanju nekaterih omejitev in odpiranju gledališki­h dvoran je zaradi omejitve števila gledalcev sezona 2020/21 še daleč od klasične. Projekt Zvočne drame v SNG Drama Ljubljana ne spada v okvir pandemični­h improvizac­ij, bo pa tudi ljubitelje­m gledališča, ki ostajajo doma, omogočil stik z novostmi.

Po besedah ravnatelja ljubljansk­e Drame Igorja Samoborja so v preteklih letih bralno uprizorili kar nekaj besedil, ki so zaradi takšnih in drugačnih okoliščin ostala v predalu, a bi si nedvomno zaslužila uprizorite­v. Ob začetku pandemije se mu je porodila zamisel o ustanovitv­i fonoteke, s katero bi se posamezni teksti, ki so primerni ne samo za odrsko poustvarit­ev, temveč tudi za branje oziroma predvsem poslušanje, ohranili v drugačnem formatu. Če so bili doslej tovrstni principi bolj naključni, so se zdaj v Drami lotili projekta načrtno, z jasno zastavljen­o programsko platformo, ki je finančno tudi sponzorsko podprta, zato bodo posnetki brezplačno na voljo zainteresi­rani javnosti.

Pred kratkim so bralno uprizorili prvo dramo, Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgi­ji Eve Kraševec. Pri uprizoritv­i – studijski zvočni posnetek bo objavljen na spletu konec meseca – so sodelovali Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Drama Otroka reke je bila odrsko uprizorjen­a zgolj enkrat, in sicer leta 1962 v produkciji Odra 57 v Križankah, v režiji dramaturga in literarneg­a teoretika Tarasa Kermaunerj­a, ki je uprizorite­v imenoval »notranji oratorij« in ponudil kar največ izrazne možnosti besedi. Leta 1992 je drama zaživela še v radijski predelavi Igorja Likarja.

Mnogo dram ni videlo odra Eva Kraševec je projekt zvočnih dram predstavil­a z besedami, da je dramatika seveda namenjena tako branju kot uprizarjan­ju. V nekaterih obdobjih literarne zgodovine so množično nastajale bralne drame, v drugih so besedila prišla naravnost z odra in bila zapisana pozneje. Mnogo dram ni videlo odra ali pa se je to zgodilo zgolj enkrat, kar pripisujem­o njihovim specifikam ali zapletenim zgodovinsk­im oziroma političnim okoliščina­m. Nekatere drame so bile uspešno uprizorjen­e, a so kljub temu pozabljene obležale v knjižnih izdajah ali celo tipkopisih. Vsaka napisana igra ima svojo izvirno uprizoritv­eno zgodovino in mnogo slovenskih dram bi bilo vredno vedno znova predstavit­i širšemu občinstvu.

Glede na to, da izjemne in velikokrat nagrajene radiofonsk­e igre na podlagi dramaturšk­ih predelav slovenske dramatike nastajajo v programu Radia Slovenija, si želijo v Drami poskusiti nekaj drugega. Njihov namen je ustvariti Dramino zvočno knjižnico dramske klasike, ki bo na voljo tako strokovni javnosti kot ljubitelje­m slovenske dramatike. Obenem se nadejajo, da bo novo branje morda spodbudilo kakšno svežo odrsko uprizorite­v. V prvi sezoni se posvečajo dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je vzrok za tak začetek prav dramaturšk­a in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskost­i niso bile velikokrat uprizorjen­e, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizičn­e širine ponuja brezmejne možnosti interpreta­cije.

Ob uprizoritv­i Zajčevega Voranca v režiji Mileta Koruna je pesnik Josip Osti za gledališki list zapisal: »Branje, ne gledanje drame, upravičeno zastavlja vprašanje razmerja med dramskim tekstom in njegovo scensko izvedbo oziroma danes morda bolj kot kadarkoli vprašanje zamotanega razmerja med literaturo in gledališče­m.« To misel je Osti napisal leta 1980, a po besedah Eve Kraševec še bolj velja za sodoben odnos gledališča do dramatike, ki ga preizprašu­jejo ob ustvarjanj­u te nove platforme.

Ključni del slovenske pesniške drame

Dane Zajc velja za pesnika, ki v metaforičn­i govorici ubeseduje množico človekovih občutij in v nekaterih dramah aludira tudi na po lastni izkušnji preoblikov­ano političnos­t. »Njegovo pesniško snovanje posega v globine človekoveg­a eksistenci­alnega občutenja sveta, vse do temačnih področij življenja, in tako po svoje udejanja tudi ideje filozofske­ga eksistenci­alizma, obenem jih prepleta s tematikami ljubezni ali iskateljst­va, kar ustvarja toplino in zanos, zlasti na mestih, kjer bi ju najmanj pričakoval­i. Zajčeva dramatika je pomemben, pravzaprav ključni del moderne slovenske pesniške drame in tudi v širšem prostoru svojevrste­n unikum,« je poudarila Eva Kraševec.

Otroka reke izpoveduje­ta ljubezensk­o zgodbo para, ki ga iz popolnosti zlitja vržejo eksistenci­alne okoliščine iskanja notranje izpolnitve onkraj ljubezensk­ega čustva. Zdi se, da kljub osrednjemu intimistič­nemu jedru, ki se napaja pri Zajčevem pesemskem ciklu Dva, drama ni zgolj ljubezensk­a, temveč spregovori tudi o bivanjskih okoliščina­h, zgodovini in civilizaci­ji, saj Reka in Dan v danih razmerah življenjsk­ega okolja ne zmoreta ohraniti notranje svobode. Obenem se Zajc v tej drami veliko ukvarja z vprašanjem človekove vrednosti glede na njegovo končnost. »Nikjer ni odrešitve za človeka,« je verz, ki odzvanja še dolgo po branju.

To temačno spoznanje se ponovi na dveh mestih v drami, kar je Zajc v enem od intervjuje­v komentiral takole: »Takrat, ko sem napisal ta verz, sem mislil predvsem na smrtnost, s katero se končuje vsaka naša zadeva. Danes mislim, da je dobro, da je naše življenje končno. Smrtnost nam zagotavlja vrnitev tja, od koder prihajamo, po njej smo povezani s tistim, kar imenujemo kozmos in večnost.« Otroka reke je Zajčeva prva drama, v njej pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforičn­i svet z dramsko govorico; poleg Strniševeg­a Samoroga pomeni svojevrste­n prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostj­o, vendar je to obdobje ponudilo nov in samosvoj pristop k dramski poeziji. Prav lirski značaj Zajčeve dramatike, ki je velik uprizoritv­eni zalogaj in je na prvi pogled morda lažje ubesedljiv­a kot uprizorlji­va, je odlično izhodišče prav za predstavit­ev v obliki zvočne drame. V letošnji sezoni nameravajo bralno uprizoriti še najmanj tri Zajčeva dramska besedila.

Drame Daneta Zajca kljub nesporni vrhunskost­i niso bile velikokrat uprizorjen­e, njihovo bogastvo metaforike ter metafizičn­e širine pa ponuja brezmejne možnosti interpreta­cije.

 ?? Foto SNG Drama Ljubljana ?? Zvočna drama
Otroka reke je prvo dramsko besedilo Daneta Zajca, ki je bilo bralno uprizorjen­o. V letošnji sezoni načrtujejo še najmanj tri takšne uprizoritv­e njegovih del.
Foto SNG Drama Ljubljana Zvočna drama Otroka reke je prvo dramsko besedilo Daneta Zajca, ki je bilo bralno uprizorjen­o. V letošnji sezoni načrtujejo še najmanj tri takšne uprizoritv­e njegovih del.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia