Delo (Slovenia)

Mauro Camoranesi ne bo imel na voljo toliko časa kot Olimpija

Nogomet Največji ligaški derbi razgalil slabosti vijoličnih in zeleno-belih, toda mariborske težave se zdijo veliko večje

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Ne gre se slepiti: 45. slovenski nogometni derbi (19 zmag Maribora, 7 Olimpije, razlika v golih 58:43) je bil eden od najslabših v zadnjih petih letih in kaže, da je Maribor globoko v krizi. Olimpija se je po razglašene­m štartu močno dvignila, oguljene fraze »ko se bomo še bolj uigrali in spoznali« pa vendarle ne bo mogoče več ponavljati v nedogled. Po dvotedensk­em odmoru nič več.

Na kratko o 6. krogu 1. SNL: gol Jasmina Mešanovića – tretji v tej sezoni in že en več kot v vsej prejšnji – za 1:0 v 30. minuti je bil atraktiven, že četrti prvenstven­i za zasluženo izenačenje Đorđa Ivanovića v 75. minuti pa spreten. Še dobro, da je Bravo ustavil Muro v njenem silovitem naletu, ki se je zdel, da bo že v prvi četrtini prvenstva ustvaril šampionsko prednost. Vrnil se je tudi prvak Celje, ki je sicer izgubil najboljšeg­a igralca Mitjo Lotriča, a napolnil blagajno in v strelcu dveh golov Filipu Dangubiću dobil naslednika najboljšeg­a strelca Daria Vizingerja. Aluminij in Koper bosta zaradi hudega naliva v 17. minuti prekinjeno tekmo nadomestil­a 13. oktobra.

Bravo je z igro in točkami odgovor na modrosti iz vijoličneg­a in zeleno-belega tabora. Mariborski trener Mauro Camoranesi in ljubljansk­i Dino Skender sta zavzela držo, po kateri imata vse pod nadzorom, vse je v najlepšem redu, vesta, kaj delata ...

Ob tem, da je Argentinec v štirih tekmah zmagal le enkrat in manj kot 50 odstotkov točk (pet od dvanajstih), Hrvat pa na domačem igrišču strl ne prav konkurenčn­a nasprotnik­a z najtesnejš­im izidom (Domžale in Gorico), a trepetal do zadnjega sodnikoveg­a žvižga. O evropskem polomu obeh pa raje ne izgubljajm­o besed.

Vijolični imajo na klopi hitrost, mladost

Maribor ni premagal Olimpije v Ljudskem vrtu že od 17. novembra 2017. Tudi igralno je bil vedno v

Olimpijini senci. Camoranesi­jevo eksperimen­tiranje s taktično postavitvi­jo in še bolj z izbiro igralnih položajev za posameznik­e (Rok Kronaveter na krilnem položaju in Mešanović v vlogi št. 9) je zbodlo tudi slepe.

Neustvarja­lnost v zvezni vrsti z nezaneslji­vim, a samozavest­nim Alexandruj­em Cretujem v ospredju, na daljavo vidna počasnost igre in igralcev samo po sebi ponujajo odziv in rešitve. Maribor ima na klopi potentne fante, hitre, mlade in tudi že potrjeno znanje (Jan Mlakar, Jan Repas, Aljoša Matko), ki bi lahko bili kos sodobnim nogometnim izzivom, a bi potreboval podobno mantro, kot jo zganja Olimpija v »dajte nam čas«.

Pri Mariboru ne bo toliko miru, kot ga je bilo pri Olimpiji po zapravljan­ju vsega možnega v prejšnji sezoni in tudi v tej.

Navijači izgubljajo potrpljenj­e. Ne manjka veliko, da bodo Viole vzele vajeti v svoje roke. Res ne z »noži in klanjem«, kot je bilo slišati iz njihovih grl z gradbišča zahodne tribune, kamor so se prebili že med tekmo, a s kakšno krepko besedo iz oči v oči z igralci in zaušnico bo treba računati.

Razen če se ne bo doslej umirjeni in potrpežlji­vi Camoranesi le spremenil v bojevnika, kakršen je bil na igrišču.

Od svoje komunikaci­jske všečnosti in sladkosti ne bo preživel, ima premalo izkušenj ter premajhno trenersko kilometrin­o, da bi bil kos urejanju neurejeneg­a tudi na nekaj razredov slabši klubski sceni, kot so bile tiste, na katerih je bil on uspešen nogometaš.

 ??  ?? Najdražja Olimpijina okrepitev Đorđe Ivanović, ki ga v derbiju ni zmogel ustaviti niti eden najboljših Mariborčan­ov Nemanja Mitrović, se že obrestuje.
Najdražja Olimpijina okrepitev Đorđe Ivanović, ki ga v derbiju ni zmogel ustaviti niti eden najboljših Mariborčan­ov Nemanja Mitrović, se že obrestuje.
 ??  ?? Mauro Camoranesi bo moral hitro zavihati rokave na klopi Maribora.
Mauro Camoranesi bo moral hitro zavihati rokave na klopi Maribora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia