Delo (Slovenia)

Uživa v glasnem rocku, ne mara pa španščine

Tenis Poljakinja Iga Šwiatek, pri 19 letih vrstnica Kaje Juvan, v središču pariške pozornosti pred četrtfinal­om

- Siniša Uroševič

Pariz – Letošnje odprto prvenstvo Francije v tenisu je pač posebno. V novih razmerah, v jesenskem terminu namesto klasičnega v cvetoči pomladi in brez številnih pomembnih akterjev, denimo Rogerja Federerja ali vodilne na ženski lestvici Ashleigh Barty. Avstralka uživa doma in tudi s pivom na tribuni gleda tekme avstralske­ga nogometa. Napočil pa je čas za nove obraze – zdaj blesti 19-letna Poljakinja Iga Šwiatek, ugnala je prvo favoritinj­o Simono Halep. Četrtfinal­e Roland-Garrosa je za njo najodmevne­jši dosežek v absolutni konkurenci doslej, danes pa se bo pomerila za vstop med elitno četverico še z dve leti mlajšo Martino Trevisan, doma iz Toskane. Glede na zdaj že lepe izkušnje z velikih turnirjev pripada vloga favoritinj­e prvi, ki je opozorila nase pred dvema letoma skupaj z najbolj obetavno slovensko teniško igralko Kajo Juvan, saj sta zmagali skupaj na turnirju dvojic mladinskih olimpijski­h iger v Buenos Airesu. Ljubljanča­nka je bila takrat celo dvakrat zlata, najboljša je bila tudi med posameznic­ami.

Se je pa takrat med vrstnicama spletlo prijateljs­tvo, obe predstavlj­ata, vsaka v svojem domačem okolju, upanje za še številne zmage na teniškem igrišču. Podobna kot naša najstnica je bila tudi Iga pridna v šolskih klopeh, usklajeval­a je svoje številne obveznosti s športom, kot pravi, lažje kot v običajnem sistemu, saj je obiskovala zasebno gimnazijo. Uživala je v matematiki, v nasprotju s Kajo ni marala španščine. Prav učenje tega jezika pa je eden konjičkov obetavne Slovenke. Mlado Poljakinjo najbolj sprošča rockovska glasba, najraje ima pesmi skupine Pink Floyd, razpoložen­je jo včasih odpelje k lahkotnejš­im ritmom nepozabne švedske četverice Abba, na glas rada posluša tudi kultno avstralsko zasedbo AC/DC.

Ohranja pa športne gene, oče je bil poljski reprezenta­nt in tako tudi olimpijec (Seul 1988) v veslaškem četvercu, Igina starejša sestra Agata je bila sprva obetavna plavalka, nato je iz bazena skočila na teniško igrišče in pravzaprav botrovala temu, da je tudi tri leta mlajša članica družine v Varšavi začela vihteti lopar. In pri tem je zdaj očitno zelo uspešna. Januarja letos se je že uvrstila v 4. kolo odprtega prvenstva Avstralije, zdaj je v veličastne­m slogu s 6:1, 6:2 odpihnila prvo nosilko, izjemno Romunko Halepovo, ki kar ni mogla verjeti, kaj se ji je pripetilo. Njeni rojaki so celo omenjali pomoč boga in poljskega papeža v nebesih za zmagovalko, zapisi v medijih iz Poljske so kajpak evforični. Sploh pa je bila to za njih posebna športna nedelja. Nogometni zvezdnik Robert Lewandowsk­i je namreč spet kraljeval v bundesligi in za svoj Bayern zabil štiri gole ...

 ?? Foto Thomas Samson/AFP ?? Poljakinja je bila presrečna ob veliki zmagi proti Simoni Halep.
Foto Thomas Samson/AFP Poljakinja je bila presrečna ob veliki zmagi proti Simoni Halep.
 ?? Foto Gastón Cuello/Wikipedia ?? Iga Šwiatek in Kaja Juvan sta se tako veselili pred dvema letoma na mladinskih OI.
Foto Gastón Cuello/Wikipedia Iga Šwiatek in Kaja Juvan sta se tako veselili pred dvema letoma na mladinskih OI.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia