Delo (Slovenia)

Prvi Japonec v svetu pariške mode

-

Svet visoke mode je včeraj pretresla žalostna novica: zaradi zapletov po okužbi z novim koronaviru­som je pri 81 letih umrl legendarni modni oblikovale­c Kenzo Takada. Na družbenih omrežjih so se ves dan vrstila sožalna sporočila, med drugimi se ga je na twitterju spomnila pariška županja Anne Hidalgo: »Bil je oblikovale­c z neznanskim talentom, ki je v modi dal prostor barvam in svetlobi. Pariz žaluje za enim od svojih sinov.«

In res je bil Takada, čeprav se je rodil in odrasel na Japonskem blizu Osake, bolj sin Pariza kot svoje prvotne domovine. V Pariz je kot 26-letni mladenič pripotoval leta 1965 ter nameraval ostati le dve leti. A je ostal do smrti ter svetu pariške in svetovne mode vtisnil pečat, ki ga poznamo pod imenom Kenzo. V Parizu se je najprej preživljal s skicami, ki jih je ustvarjal za različne modne hiše, nato je odprl lastno modno prodajalno Jungle Jap, preboj pa je doživel na začetku sedemdeset­ih let, ko je eno od njegovih kreacij revija Elle objavila na naslovnici. Bil je prvi Japonec, ki je na področju mode uspel v Parizu. To mu je verjetno uspelo zaradi tega, ker se je ves čas opiral na japonsko šolo oblikovanj­a in ni hotel delati tega, kar delajo Francozi, kot je dejal v enem od intervjuje­v.

Takada je po začetnih uspehih oblikoval modno znamko Jap. A ko so se za njegove stvaritve začeli zanimati tudi v ZDA, je postal moteč slabšalni prizvok, ki ga ima v Ameriki izraz »jap« za Japonce. Zato je znamko preimenova­l v Kenzo in jo vodil do leta 1993, ko jo je v stresu zaradi smrti partnerja in bolezni poslovnega partnerja prodal modni hiši LVMH. Upokojil se je pri šestdeseti­h, a je še naprej ostal dejaven ter je oblikoval kostume za opere in slikal.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia