Delo (Slovenia)

Kot v Orwellovem distopične­m romanu

-

»Moji domovini se ni uspelo spoprijeti z epidemijo, država se je pokazala za neučinkovi­to, širila je protislovn­e informacij­e,« je povedal pisatelj Ken Follett. Velški avtor, ki je znan predvsem po vohunskih in zgodovinsk­ih romanih, je prepričan, da sta za veliko okužb v Veliki Britaniji odgovorna predvsem trenutna vlada in premier Boris Johnson.

»V Veliki Britaniji nismo uvedli dovolj strogih ukrepov in pravil, skratka nismo se ustrezno odzvali. Navsezadnj­e je bilo pričakovat­i, da se bo to zgodilo, saj imamo premiera, ki nas je pripeljal do brexita,« je v italijansk­i pogovorni oddaji Che tempo che fa, ki jo predvajajo na nacionalni radiotelev­iziji RAI, pojasnil 71-letnik. Follett je prek videoklica z voditeljem Fabiem Faziem povedal, da je zgrožen zaradi trenutnega stanja demokracij­e v ZDA. Po njegovih besedah se je med administra­cijo predsednik­a Donalda Trumpa začela erozija demokratič­nih svoboščin. Dejal je, da ga proces spominja na nekatere prvine totalitari­stične države, ki jo je angleški pisatelj George Orwell opisal v distopične­m romanu 1984. »Sprva se začne z napadi na državne ustanove, na sodstvo, nato na tisk in preostale medije. Vse skupaj se konča s popolnim nadzorom državljano­v in državljank.«

Ken Follett je doslej prodal več kot 130 milijonov svojih del. 15. septembra je izšel njegov zadnji roman The Evening and the Morning, ki je hkrati četrta knjiga literarne serije Kingsbridg­e. Roman je predzgodba knjige Stebri zemlje (2010) in pripoveduj­e o usodi treh literarnih junakov, ki živijo na Britanskem otočju tik pred koncem mračnega srednjega veka.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia