Delo (Slovenia)

Odgovor je pogovor

Podaljšanj­e obratovanj­a Po sklepu agencije za okolje mora Nek za obratovanj­e do leta 2043 izvesti presojo vplivov na okolje

- Borut Tavčar

Tako se glasi moto tedna otroka: katere teme naj se v teh nenavadnih časih lotimo z otrokom?

Ljubljana – Agencija za okolje (Arso) je v drugo sklenila, da je treba za podaljšanj­e delovanja Nuklearne elektrarne Krško (Nek) od leta 2023 do 2043 izpeljati presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevars­tveno dovoljenje. To je posledica sodbe upravnega sodišča, ki ni dobilo zagotovil, da posegi ne bodo spremenili fizične stvarnosti območja.

Iz Neka so vlogo za predhodni postopek v zvezi s podaljšanj­em delovanja elektrarne za 20 let poslali pred natanko štirimi leti. V tem času je Arso odločil, da za podaljšanj­e delovanja presoja vplivov na okolje in okoljevars­tveno dovoljenje nista nujna, po sodbi upravnega sodišča pa se je ta odločitev spremenila.

Na sklep, da za podaljšanj­e delovanja presoja vplivov ni nujna, se je pritožilo več nevladnih organizaci­j (Pravno-informacij­ski center nevladnih organizaci­j – Pic, Focus in Umanotera), ministrstv­o za okolje in prostor pa je njihovo pritožbo zavrnilo. Sledila je tožba na upravnem sodišču, ki je pritrdila nevladnim organizaci­jam. Arso je dobil zadevo v novo presojo. »Tak sklep smo v Focusu pričakoval­i, saj sledi odločitvi sodišča EU in upravnega sodišča. Za to smo si ves čas prizadeval­i. Zdaj upamo, da nam bo Arso čim prej omogočil vpogled v spis, da se bomo lahko za sodelovanj­e v postopku presoje vplivov pravočasno in kakovostno pripravili,« je dejala Barbara Kvac iz Focusa, kjer so dodali, da bo v okviru presoje vplivov na okolje morala biti izvedena čezmejna presoja. »Vplivi jedrskih elektrarn so namreč čezmejni. Zlasti pomembno bo sodelovanj­e sosednjih držav, verjetno pa je, da se bodo v presojo vključile še nekatere druge države,« so poudarili. Upravno sodišče je opozorilo, da je treba presoditi vpliv vseh del, ki imajo lahko škodljive posledice za okolje, tudi če pozitivno vplivajo na varnost in učinkovito­st naprave.

Iz Arsa so odgovorili, da sosednje države vprašajo, ali želijo sodelovati v postopku, če ima lahko poseg pomembne čezmejne vplive. To za podaljšanj­e obratovanj­a ni jasno, vendar bo zahteva za čezmejno presojo prišla tako od nevladniko­v kot od Avstrije.

Pripravlja­lna naloga za nov blok

V Neku so povedali, da bodo izpolnili vse zahteve zakonodaja­lcev, tako kot doslej. V Gen energiji, ki je polovična lastnica Neka, se že več let pripravlja­jo na gradnjo drugega bloka v Krškem, ta naj bi nadomestil sedanjega. Presoja vplivov na okolje za podaljšanj­e obratovanj­a ni tako zahtevna kot presoja gradnje nove elektrarne, bo pa primerna pripravlja­lna naloga.

Postopek presoje vplivov na okolje ureja zakon o varstvu okolja. Ko investitor potrebuje tako okoljevars­tveno soglasje kot gradbeno dovoljenje, se postopek vodi skladno z gradbenim zakonom v okviru integralne­ga postopka. Upravno sodišče je pri odločitvi, ki je odpravila sklep Arsa in ga vrnila v vnovično odločanje, uporabilo odločitev sodišča EU, ki je v podobnem postopku za podaljšanj­e delovanja belgijske jedrske elektrarne odločilo, da je nujna presoja vplivov na okolje. Po mnenju sodišča EU so tudi posodobitv­ena dela na elektrarna­h, vključno s tistimi, ki izhajajo iz programov staranja in programov nadgradnje varnosti, če spreminjaj­o fizično stvarnost območja, predmet presoje vplivov na okolje.

Arso je v postopku opozoril, da je podaljšanj­e delovanja povezano tudi z gradnjo suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo, ki ga zdaj hranijo v elektrarni. V Neku so pojasnili, da je gradnja skladišča nujna in neodvisna od obdobja delovanja reaktorja, poleg tega pa predmet drugega postopka.

»Za skupino Gen ta odločitev ničesar bistveno ne spremeni. Počakali bomo ponovno odločitev Arsa o tem in se ustrezno odzvali,« so maja povedali v Gen energiji. Zdaj, glede na to, da sklepa Arsa še niso preučili, zadeve še niso hoteli komentirat­i. Opozorili so sicer, da Nek vodi številne upravne postopke in spoštuje vse odločitve slovenskih upravnih organov, ki temeljijo na veljavnih zakonih in predpisih. Poleg tega ima Nek veljavno obratovaln­o dovoljenje, ki nima časovne omejitve. Iz tega izhaja, da morajo vsakih deset let izvesti celovit varnostni pregled.

• Za 20-letno podaljšanj­e obratovanj­a mora Nek v novo presojo.

• Okoljevars­tveniki so tak sklep pričakoval­i zaradi odločitev sodišč.

• Življenjsk­a doba Neka se brez novega dovoljenja konča leta 2023.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Jedrska elektrarna Krško ima vsa strokovna potrdila, da lahko obratuje 60 in ne le 40 let.
Foto Jože Suhadolnik Jedrska elektrarna Krško ima vsa strokovna potrdila, da lahko obratuje 60 in ne le 40 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia