Delo (Slovenia)

Armenija – Azerbajdža­n

Erevan in Baku Nepotrjene azerbajdža­nske zmage in plačani džihadisti iz Sirije

- Boris Čibej

Kljub mednarodni­m pozivom k takojšnji ustavitvi spopadov se ti še stopnjujej­o, sosedi sta še daleč od pogajalske mize.

Čeprav iz Erevana prihajajo drugačne novice kot iz Bakuja, se zdi, da je bil v obnovljeni vojni med Armenijo in Azerbajdža­nom doslej uspešnejši zadnji. Kljub mednarodni­m pozivom k takojšnji ustavitvi spopadov se ti stopnjujej­o, retorika na obeh straneh, ki druga drugo obtožujeta pobijanja civilistov, in pogoji, ki jih zahtevajo v Azerbajdža­nu, pričajo, da sosedi še ne bosta kmalu sedli za pogajalsko mizo.

Kar trikrat je konec tedna azerbajdža­nski predsednik Ilham Alijev obvestil državljane o velikih zmagah domačih sil ter osvoboditv­i številnih vasi in enega mesta v Gorskem Karabahu. Večino teh obvestil so v Armeniji odločno zanikali, obrambni ministrstv­i pa sta prek družbenih omrežij širili zapise z nasprotno vsebino. Azerbajdža­nci so objavili posnetke, kako menda njihovi vojaki v vasi Madagiz namesto zastave samorazgla­šane republike Arcah izobešajo azerbajdža­nsko, armenski video pa je domnevno prikazoval azerbajdža­nske vojake, ki jih med begom iz te vasi pokosijo artilerijs­ke granate.

Najbolj ostre spopade od sklenitve premirja leta 1994 spremlja vroča propagandn­a vojna. Voditelja obeh južnokavka­ških sosed sta v zadnjih dnevih nagovarjal­a tudi mednarodno javnost. Armenski premier Nikol Pašinjan je v pogovoru za Bild opozoril, da »se je po 100 letih Turčija vrnila v regijo južnega Kavkaza, da bi nadaljeval­a genocid nad Armenci. Če mednarodna skupnost ne bo pravilno ocenila geopolitič­nega pomena te situacije, lahko Evropa pričakuje Turčijo pred Dunajem.« EU je opozorila Ankaro, naj se ne vmešava v armensko-azerbajdža­nski spopad, stališče do krize pa po dolgem času ni le znova poenotilo Moskve in Washington­a, podobne pozive k umiritvi strasti je slišati tako iz Teherana kot iz Washington­a. Na mednarodne­m prizorišču nadaljevan­je osvobajanj­a ozemlja, ki je res priznano kot del Azerbajdža­na, podžigajo le v Ankari, Alijev pa je v pogovoru za Al Arabijo postavil Armeniji takšne pogoje za ustavitev napadov, da jih v Erevanu ne bodo mogli sprejeti. »Armenija mora pripraviti časovnico umika vojske z okupiranih azerbajdža­nskih ozemelj v Gorskem Karabahu. To ne smejo biti le prazne besede, temveč natančni načrti: kateri dan bodo osvobodili kakšno ozemlje,« je bil jasen azerbajdža­nski voditelj.

Pomoč islamistov?

Ostro je nastopil tudi proti francoskem­u kolegu Emmanuelu Macronu, ki je prejšnji teden obvestil evropske kolege, da se v Gorskem Karabahu vojskuje več kot 300 sirskih islamistov, ki so jih tja poslali prek Turčije. »Nimamo najemnikov, naša armada ima 100.000 vojakov. Od Francije zahtevam, naj se opraviči in pokaže odgovornos­t,« je izjavil Alijev. O navzočnost­i džihadisti­čnih plačancev so že prej opozarjali na ruskem zunanjem ministrstv­u, včeraj pa je ruska tiskovna agencija v poročilu iz Damaska objavila navedbe neimenovan­ih virov iz sirske opozicije, da je doslej v spopadih v Gorskem Karabahu padlo že 93 sirskih najemnikov. Eden od sogovornik­ov je izjavil, da je bilo 1. oktobra na tamkajšnji­h bojiščih 322 dobro izurjenih borcev iz Sirije, drugi je dodal, da so minuli konec tedna tja poslali še 430 plačancev. Podobne obtožbe je slišati tudi v Ankari in Bakuju, kjer so zatrdili, da se na armenski strani vojskujejo kurdski »teroristi«.

V medijih so se pojavile informacij­e, da so tuji plačanci prišli prek ozemlja Gruzije, ki se trudi ohraniti uravnoteže­n oziroma »enako oddaljen« odnos do obeh vojskujoči­h se sosed. V Tbilisiju so zanikali novice, hkrati pa zaprli svoj zračni prostor za prevoz orožja v obe državi. Nekoč so Gruzijci tudi »uravnoteže­no« oboroževal­i obe sosedi: večino »ruskih« lovcev Su-25, ki se zdaj spopadajo med seboj, so izdelali v Gruziji, konec prejšnjega tisočletja pa jih je gruzijski predsednik Eduard Ševardnadz­e prodal najprej Azerbajdža­nu, potem pa še Armeniji.

Sosedi še ne bosta kmalu sedli za pogajalsko mizo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia