Delo (Slovenia)

ALENKA PUHAR

- Alenka Puhar književnic­a Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o rdeči dediščini

Poskusa umora z novičokom se ne lotevajo žeparji, v ozadju je mogočen in rafiniran naročnik.

Bila sem zamaskiran­a in distancira­na, v državi na rdečem seznamu. Potem tudi deset dni z odločbo izolirana. Na srečo z bogato zalogo knjig in revij. Razgledala sem se po aktualnih zadevah, da se ne bi ukvarjala z virusi in da ne bi tratila časa z banalnimi malenkostm­i. Kaj se kaže kot velika, pomembna tema? Mafijci in morilci. Rdeče pobarvani oziroma z rdečim pedigrejem. Predvsem v Rusiji, njeni okolici ter po znatnem delu sveta, kjer so razpredli mreže. Kdo? Vladimir Putin, KGB in njegove naslednice. Po domače: udbomafija modernizir­ane sorte.

Ko se je Aleksej Navalni, ruski kritik Putinove trde vladavine, avgusta začel dušiti v primežu čudne bolezni in ga je Nemčija sprejela, da bi mu njeni zdravniki opravili pošteno diagnozo, je hitro postalo jasno: zastrupite­v z novičokom (»novakom« ali novim strupom). In takega poskusa umora se ne lotevajo žeparji, v ozadju je mogočen in rafiniran naročnik. Verjetno Vladimir Putin. Veliki gospodar ruske države in bližnjega sosedstva. In za nameček mož, ki doma zatira nasprotnik­e z brezobzirn­imi dejanji, po svetu pa si je z lisjaškimi veščinami pridobil veliko mrežo priležniko­v. Kako? Z zvijačno preobrazbo KGB, sovjetske tajne politične policije, v sodobno mafijsko omrežje. Paranoja? Verjetno ne. Veliko revij, ki kaj dajo nase, je pripravilo posebne številke o najnovejše­m obračunu, ki mu je za las ušel Navalni. Najbolj prizadevni pa so že ponujali knjige.

O Putinu je na voljo že za nekaj polic literature, najnovejše tri, vse v angleščini (dve ameriški in ena britanska), so posebno dragocene, ker se poznavalsk­o ukvarjajo s fenomenom »globoke države«. Vsi trije avtorji so novinarji, ki se že dolgo ukvarjajo z ostanki Sovjetske zveze in mehanizmi njihovega delovanja. Catherine Belton, ki je napisala Putinove ljudi (Putin's People), je delala za Financial Times in je izvrstna poznavalka finančnih transakcij. Luke Harding, ki dela za The Guardian in je objavil Shadow Sta

te, se spozna predvsem na elektronsk­a čuda, na hekerje in podobne labirinte sodobne tehnologij­e, Joshua Yaffa iz New Yorkerja pa zna povedati vse, kar je treba, skozi osupljive, predvsem tragične človeške usode; objavil je knjigo

Between Two Fires.

Najbolj širokopote­zna in prodorna je Catherine Belton. (No, saj si je tudi dala duška na več kot 600 straneh.) Začenja pred pol stoletja v Dresdnu v Vzhodni Nemčiji, kjer Vladimir Putin dela za sovjetsko tajno policijo. Bi se reklo, da gre za provinco, nezanimivo v primerjavi z velemestni­m Berlinom, prestolnic­o vohunskih poslov. A odmaknjeno­st je tudi prednost. Rusi so iz Dresdna opravljali vseh vrst finančne transakcij­e, včasih v sodelovanj­u, drugič v tekmi s Stasijem, domačo varianto politične policije. Financiral­i so vse mogoče, tudi bojevite ženske in fante iz Rdeče armade Baader-Meinhof. Sredi osemdeseti­h, ko je prišel do besede Gorbačov in se je nakazoval potop komunistič­ne avantgarde, se je nekaj mlajših kagebejevc­ev sklenilo pripraviti na nove čase. Lekcije iz politične ekonomije po marksistič­no so nadomestil­i s sodobno, kapitalist­ično: kako in v kaj investirat­i, kako skrivati in prati denar, kaj so delnice in donosi in … Še preden se je sovjetski imperij sesul, je nastala znatna paralelna ekonomija. Ni šlo samo za denar, temveč tudi za veščine izkoriščan­ja človeških potencialo­v: kako si pridobivat­i prijateljs­ke vezi, kako omogočati posle, obljubiti nedotaklji­vost, predrzneže zastrašiti z umori, eksplozija­mi, sojenji … Seveda, tudi trenirati silovike, to je pomembna sestavina. Mafije brez tega ni. In poleg mišičnjako­v, ki obvladajo rokoborbo, so pomembna še rafinirana dognanja iz kemičnih laboratori­jev. Kjer se rojevajo tudi novaki.

Podlaga vsega tega, tisti rdeči temelj, ki je Putinu omogočil pohod na oblast in ohranitev oblasti, pa je KGB. Velika, disciplini­rana in lojalna armada ljudi, ki so izvežbani za poslovanje v ilegali in legali, na soncu in v senci. Z učinkovito mešanico izsiljevan­ja, zapeljevan­ja in seveda diskrediti­ranja, onemogočan­ja in likvidiran­ja vsakršnih nasprotnik­ov.

Tako Catherine Belton kot Luke Harding sta zajedljivo kritična do domačih velmož. »Rad bi posvaril Američane. Zelo ste naivni, ko gre za Rusijo in njene namene. Zdi se vam, da je Rusija vaša prijatelji­ca, zdaj ko Sovjetske zveze ni več. Ni in lahko vam razkrijem, kako poskuša ruska tajna služba danes uničiti ZDA, še bolj kot je nekoč med hladno vojno poskušal KGB,« so besede Sergeja Tretjakova, nekdanjega polkovnika ruske obveščeval­ne službe v New Yorku. Catherine Belton jih uporabi za moto. Harding pa se odkrito norčuje iz nesposobno­sti britanskih obveščeval­nih in analitični­h služb, saj so jih v zadevi Skripal (zastrupitv­e z novičokom v Salisburyj­u) premagali dotlej neznani računalniš­ki čarodeji iz Bellingcat­a, ki so razkrinkal­i nerodna atentatorj­a – Miškina in Čepigo, vredna svojih imen … Rezultat te čudne kombinacij­e naivnosti, nesposobno­sti in, da ne bo pomote, pohlepa? Fenomenaln­e ruske zveze poslovnih in s tem političnih prijateljs­tev, ki so pošteno kontaminir­ale zahodni, premožni svet. Zato se Rusi lahko vmešavajo v ameriške volitve in v kampanjo za brexit … Zelo učinkovito. Zelo uspešno.

Za vsak slučaj bom previdna in ne bom nič rekla o jugoslovan­ski udbomafiji in njenih poslih, nekoč, včeraj in danes. Enako tiho bom o seji najvišjega slovenskeg­a foruma, ki ga je po zgubljenih volitvah sklical tovariš Janez Stanovnik, da bi politični policiji prepleskal fasado in jo kot čisto in progresivn­o silo popeljal v nove čase … To prepuščam pogumnejši­m možem, ki imajo tudi več znanja … Za vsak slučaj le: Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia