Delo (Slovenia)

Janšo zanimajo naši prihranki

- Suzana Kos

Slovenski državljani imajo v bankah za več kot 20 milijard evrov prihrankov. Ta denar bi veljalo »mobilizira­ti«, je povedal v državnem zboru predsednik vlade Janez Janša ob včerajšnji predstavit­vi proračunov za prihodnji dve leti. »Zaloge kapitala v rokah državljano­v so visoke, a ta denar v bankah je dvojna škoda – kapital posameznik­a ni izkoriščen, te milijarde tudi niso produktivn­o vpete v strategijo večje odpornosti države. Treba mu je dati neko funkcijo, za nacionalne projekte, tako bi od tega kapitala varčevalci imeli več, kot imajo danes ob nizkih bančnih obrestnih merah,« je pojasnil. Janša je proračuna ocenil za »optimistič­na, hkrati pa razvojno in socialno ter trajnostno in v prihodnost obrnjena«. Prihodnje leto naj bi prihodki dosegli 10,7 milijarde, odhodki pa 13,4 milijarde evrov. Leta 2022 naj bi prihodki dosegli 11 milijard evrov, odhodki pa 12,6 milijarde evrov.

»Viri, ki jih predvideva­mo za razvojne in preostale politike, so realni, dosegljivi,« je dodal Janša, a opomnil, da je dostop do teh večinoma odvisen od našega ravnanja v drugem valu epidemije covida-19. »Situacija se slabša, ker ukrepi, ki so bili doslej uvedeni in so mehkejši kot spomladi, niso zalegli.« Zato bi utegnili slediti strožji ukrepi, kar se bo seveda poznalo tudi na padcu gospodarsk­e kondicije in proračunsk­ih prihodkih. Da bomo lahko uporabili evropska sredstva, ki so na voljo, bo treba odpraviti na stotine birokratsk­ih ovir.

 ??  ?? Privarčeva­ni denar bi ljudem bolj koristil, če bi ga aktivirali za nacionalne projekte, meni premier Janez Janša.
Privarčeva­ni denar bi ljudem bolj koristil, če bi ga aktivirali za nacionalne projekte, meni premier Janez Janša.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia