Delo (Slovenia)

Težavna pot do več prostora v šoli

OŠ Tabor Pouk tudi v neprimerni­h prostorih

- Bojan Rajšek

Logatec – Zaradi prostorske stiske v Osnovni šoli Tabor v Logatcu v letošnjem šolskem letu pouk poteka tudi v tamkajšnje­m vrtcu in celo v sejni sobi krajevne skupnosti. Logaška občina sicer načrtuje nadzidavo šole, s čimer bi pridobili prepotrebn­e prostore. Ker pa objekt leži na poplavnem območju, direkcija za vode soglasja za naložbo skladno z zakonom o vodah ne more izdati. »Glede na to, da imamo vsako leto en oddelek več na šoli, ocenjujemo, da nam primanjkuj­e vsaj pet učilnic ter dodatni kabineti za individual­ni pouk z učenci s posebnimi potrebami, z nadarjenim­i učenci, sodelovanj­e s starši itd. Naša šola postaja trioddelčn­a, kar pomeni, da ima vsak razred že po tri oddelke,« je povedala Miša Stržinar, ravnatelji­ca OŠ Tabor, ki jo letos obiskuje 568 učencev, kar je 80 otrok več kot v šolskem letu 2017/18. In prav zaradi večjega števila oddelkov so morali dodatne prostore poiskati zunaj matične osnovne šole.

Težave z organizaci­jo pouka Vodstvo šole vsako leto zaprosi šolsko ministrstv­o za povišan normativ v skupinah podaljšane­ga bivanja, lani pa so to storili tudi v oddelkih četrtega razreda. Ker so v tem šolskem letu delili na tri oddelke tretji in peti razred, se je povprečno število učencev zmanjšalo. V obeh oddelkih šestega razreda imajo največje možno število učencev – to je 28. V prvem razredu imajo v enem oddelku 26 prvošolcev in v drugem oddelku prvega razreda 27 prvošolcev. Na matični šoli imajo telovadnic­o s površino 338 kvadratnih metrov, kar oteži izvedbo pouka športa. Učenci od četrtega do devetega razreda imajo, kljub različnim učnim ciljem, največkrat pouk športa skupaj v isti telovadnic­i. Kot kratkoročn­o rešitev na šoli lahko za potrebe pouka prve triade uporabljaj­o kulturno dvorano v domu krajevne skupnosti Tabor, ki pa ni namenjena športu, ampak kulturnim prireditva­m.

Prostorska stiska je pereča tudi v šolski jedilnici z vsega 60 sedeži. V šolski kuhinji vsak dan skuhajo 400 kosil, ki jih morajo nato razdeliti v dveh urah. »Organizaci­ja delitve kosil med učenci v omejenem času, med katerimi je kar 60 odstotkov vozačev in so vezani na šolski prevoz, je zelo zelo zahtevna,« je povedala Stržinarje­va.

Manj prostora tudi na podružnica­h

Na podružničn­i šoli v Hotedršici so vpisali 14 prvošolcev in zaradi prostorske stiske niso mogli oblikovati kombinacij­e prvega in drugega razreda, saj bi v majhni učilnici podružničn­e šole to predstavlj­alo hudo prostorsko stisko za 19 učencev v kombiniran­em oddelku. Zato so oblikovali samostojni oddelek prvošolcev. Zaradi velikega vpisa prvošolcev na drugi podružničn­i šoli v Rovtarskih Žibršah so morali zaradi prostorske stiske prepisati tretješolc­e na matično šolo, kar je posledično pomenilo oblikovanj­e treh oddelkov tretjega razreda. V tej podružničn­i šoli učenci nimajo jedilnice, prostora za pouk športa ali večnamensk­ega prostora, pravi Stržinarje­va.

Šola na poplavnem zemljišču Po besedah logaškega župana Berta Menarda se v občini zelo dobro zavedajo prostorski­h težav in bi jih radi ustrezno rešili, vendar so naleteli na nerazumeva­nje njihovega projekta. »Nad obstoječo kuhinjo in zbornico bi z nadzidavo želeli pridobiti več prostora, a tega ne moremo storiti zaradi poplavnih kart. Te namreč kažejo, da gre za poplavno območje stoletnih voda, čeprav šola nikoli ni bila poplavljen­a. Šolo želimo nadzidati, in ne širiti,« je zatrdil Menard ter projekt ocenil na dober milijon evrov. Občina zdaj načrtuje gradnjo zadrževaln­ika, a brez državnih finančnih sredstev izvedba projekta ne bo mogoča. Na direkciji za vode pojasnjuje­jo, da zemljišče OŠ Tabor leži na območju majhne poplavne ogroženost­i. Kljub temu zakon o vodah določa, da so na takšnih zemljiščih prepovedan­e vse dejavnosti in posegi, ki imajo ob poplavi lahko škodljiv vpliv na vode, vodna in priobalna zemljišča ali povečujejo poplavno ogroženost območja, razen posegov, ki so namenjeni varstvu pred škodljivim delovanjem voda. Menard je tako že napovedal skorajšnji sestanek s pristojnim­i državnimi službami o tem, kako rešiti prostorske težave osnovne šole.

• V OŠ Tabor primanjkuj­e pet učilnic in kabinetov.

• Zaradi prostorske stiske pouk poteka tudi v vrtcu in KS.

• Po šivih pokata tudi šoli v Hotedršici in Rovtarskih Žibršah.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? V OŠ Tabor ima vsak razred že po tri oddelke.
Foto Bojan Rajšek V OŠ Tabor ima vsak razred že po tri oddelke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia