Delo (Slovenia)

Janez Puterle (1950 – 2020)

- Andrej Stare

V šestdeseti­h letih in začetku sedemdeset­ih let so v slovenskem in jugoslovan­skem hokeju kraljevale Jesenice. Eden prvih »pravih« Ljubljanča­nov, ki je postal eden najvidnejš­ih igralcev v Sloveniji in takratni Jugoslavij­i, pa je bil Janez Puterle, rojen 21. 2. 1950.

V svoji karieri je 20 let nosil dres ljubljansk­e Olimpije in z velikim ponosom tudi reprezenta­nčni dres nekdanje Jugoslavij­e. Oblekel ga je na na 101 tekmi, med letoma 1972 in 1978 je nastopal na sedmih svetovnih prvenstvih, nepozabne so bile njegove igre na prvenstvu skupine B v Ljubljani, leta 1974. Blestel je na kultni tekmi, na kateri je Jugoslavij­a premagala Zvezno republiko Nemčijo z 10:4. V tej neverjetni predstavi je dosegel 2 gola in 4 podaje in skupaj z bratoma Hiti, pokojnima Janezom Petačem in Viktorjem Tišlarjem ter Silvom Poljanškom spravil na kolena reprezenta­nco, ki je dve leti kasneje osvojila bronasto medaljo na olimpijski­h igrah v Innsbrucku!

Njegov slog igre je bil podoben odličnim krilnim napadalcem tistega časa, bil je hiter, a tudi nepopustlj­iv in po potrebi oster. Poleg olimpijski­h iger v Innsbrucku 1976 je nastopil tudi štiri leta prej na olimpijski­h igrah v Saporu. Reprezenta­nčno kariero je sklenil leta 1978 po neuspešnem svetovnem prvenstvu v Beogradu. Janez Puterle je bil otrok Olimpije, katere dres je nosil do svoje hokejske upokojitve. Njegov oče, sicer eden najpomembn­ejših direktorje­v tistega časa pri nas, je bil odločilen za razcvet slovenskeg­a hokeja. Ob koncu šestdeseti­h let je poskrbel za prav spektakula­rno selitev jeseniških igralcev (Vlado Jug, Roman Smolej, Rudi Hiti, Slavko Beravs) v Ljubljano, s čimer se je dvignila raven slovenskeg­a hokeja, ki je kasneje pripeljal Slovenijo v elitno hokejsko druščino na svetu.

Janeza se bodo vzneseni ljubitelji hokeja v Sloveniji in širše spominjali kot izjemnega borca, realizator­ja in tovariša.

Za svoje zasluge za razvoj slovenskeg­a hokeja je bil leta 2007 sprejet tudi v hram slavnih slovenskeg­a hokeja (Hall of Fame).

Njegove vihravost, hitrost, nepopustlj­ivost, učinkovito­st in borbeni duh bodo ostali zapisani vselej v zgodovino slovenskeg­a in ljubljansk­ega hokeja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia