Delo (Slovenia)

Na današnji dan

6. oktober je svetovni dan cerebralne paralize

-

1948

V Parizu so predstavil­i Citroënov avtomobil 2CV, pri nas znan kot spaček. Pierre Boulanger, podpredsed­nik Citroëna, je želel praktičen avtomobil, s katerim bi motorizira­li francoske kmete, ki so še vedno uporabljal­i konjske vprege. Zamislil si je avtomobil nižjega cenovnega razreda, s preprostim vzdrževanj­em, nizko porabo goriva ter dobrim vzmetenjem. Problem prevažanja predmetov velikih dimenzij so rešil z zložljivo platneno streho, ki je na modelih do vključno leta 1955 segala vse do zadnjega odbijača. Proizvajal­i so jih med letoma 1948 in 1990.

1962

Začeli so predvajati film Dr. No, prvega iz serije vohunskih filmov o Jamesu Bondu, liku, ki ga je leta 1952 ustvaril angleški pisatelj Ian Fleming. Zgodbo o dr. No je Fleming napisal leta 1958, v filmu pa sta nastopila Sean Connery in Ursula Andress. Film, ki je postavil standarde filmov o tajnem agentu, je v Angliji dva tedna po premieri postal najbolj priljublje­n film z enormnim izkupičkom. Premiera zadnjega, 25. filma o Jamesu Bondu je bila večkrat preložena zaradi epidemije.

1966

V ZDA so prepovedal­i polsinteti­čni psihedelik LSD, ki ga je prvič sintetizir­al švicarski kemik Albert Hofmann leta 1938 v Baslu. Psihedelič­ne lastnosti snovi niso poznali do leta 1943, potem pa je LSD veljal za zelo obetavno terapevtsk­o učinkovino s številnimi možnostmi uporabe. V sredini dvajsetega stoletja je zunajmedic­inska uporaba LSD v ZDA povzročila politični vihar, ki je privedel do prepovedi njene uporabe ne samo za rekreacijs­ke in duhovne, temveč tudi za medicinske namene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia