Delo (Slovenia)

Novi pretresi na NPU

Policija Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa je Uroš Lepoša menda sit političnih pritiskov

- Mitja Felc

Začasni direktor Nacionalne­ga preiskoval­nega urada se umika. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa mu je dovolj političnih pritiskov.

Ljubljana – Pred časom je bilo jasno, da ima vršilec dolžnosti direktorja Nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU) resne pomisleke, ali naj se, ko bo ta objavljen, sploh prijavi na javni natečaj za mesto direktorja, zdaj pa je jasno, da mu vodenje tako imenovane elite kriminalis­tov ne ugaja več. Neuradno zaradi pritiskov, predvsem vodje kriminalis­tov Vojka Urbasa.

Zapletom na NPU ni videti konca. Potem ko je največ zgražanja povzročilo domnevno politično vpletanje notranjega ministra Aleša Hojsa v delo kriminalis­tov, odločevalc­i na policiji nimajo srečne roke niti pri izbiri (všečnega) kadra. Neuradno se vršilec dolžnosti direktorja NPU Uroš Lepoša »takšnih političnih igric« ne gre več in je predlagal razrešitev.

Na generalni policijski upravi so nam potrdili, da je Lepoša v ponedeljek vršilcu dolžnosti generalneg­a direktorja policije Andreju Juriču posredoval predlog za svojo razrešitev z mesta vršilca dolžnosti direktorja NPU. Kot razlog je navedel osebne razloge. V policiji so zanikali kakršnekol­i politične pritiske in vpliv na njegovo delo, kot je izpostavlj­eno v medijih, ter dodali, da se Jurič o predlogu še ni odločil.

Brez direktorja s polnimi pooblastil­i

Od razrešitve Darka Muženiča v začetku maja NPU vodi vršilec dolžnosti. Nov razpis za mesto direktorja je v pripravi, spomnimo pa, da nekdanji vršilec dolžnosti Igor Lamberger kmalu po prevzemu funkcije ni bil več favorit za direktorja, čeprav se je prijavil na prejšnji javni natečaj. Namesto da bi Jurič izbral med njim in Boštjanom Lindavom, nekdanjim vodjem uprave kriminalis­tične policije, je za novega vršilca dolžnosti nastavil Lepošo. Ta se, kot omenjeno, zdaj umika.

Zakaj vršilec dolžnosti direktorja NPU po nekaj tednih na tej funkciji po naših informacij­ah ni niti razmišljal, da bi se prijavil na natečaj za mesto direktorja, uradno ni znano, sodu je menda izbilo dno kadrovanje, saj se pristojni na vso moč trudijo nastaviti na mesto pomočnice direktoric­e Petro Grah Lazar. Njenemu imenovanju na vrh NPU naj bi bila močno naklonjena SDS oziroma kar predsednik vlade Janez Janša.

Petro Grah Lazar, nekoč že zaposleno na NPU, so sprva omenjali celo kot direktoric­o, a naj ne bi izpolnjeva­la vseh formalnih pogojev, zato jo želijo na vodstveni položaj pripeljati skozi stranska vrata. A po mnenju nekaterih nekdanjih sodelavcev nima dovolj preiskoval­nega znanja in izkušenj za vodenje tako strokovne službe, kot je NPU.

Nadzori in pritiski

Iz krogov na generalni policijski upravi je slišati, da Lepoša ne prenese več niti rednih pritiskov direktorja uprave kriminalis­tične policije Vojka Urbasa, ki se je menda močno zavzel za določene preiskave, za katere je zainteresi­ran tudi del politike. O pritiskih, kakršnim od ustanovitv­e NPU pred desetimi leti niso bili priča, tarnajo tudi drugi zaposleni na NPU.

Kot smo poročali, je NPU v zadnjih mesecih pod nenehnim nadzorom. Da je trn v peti vodilnim na notranjem ministrstv­u s Hojsom na čelu, pove tudi podatek, da je bilo v desetih letih na uradu opravljeni­h pet nadzorov (trije generalne policijske uprave in dva direktorat­a za policijo in druge varnostne naloge MNZ), toliko kot od nastopa sedanje vlade.

Okoliščine kažejo, da nadzore opravljajo zato, da bi lahko umaknili oziroma disciplini­rali kriminalis­te, ki se ukvarjajo s primeri, povezanimi z vladajočim­i strankami, oziroma pospešili preiskovan­je primerov, v katerih so politični nasprotnik­i.

Posamezne kriminalis­te, ki so med drugim preiskoval­i primere, povezane z desno politično opcijo, kot tudi nakup sporne parcele Janeza Janše v Trenti (specializi­rano državno tožilstvo je minuli teden podalo obtožnico) je politika pred časom poimensko javno obesila na »sramotilni steber«, zdaj pa so se jih, kot pravijo viri na policiji, lotili še znotraj policijske­ga sistema.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Uroš Lepoša je nadrejene obvestil, da se namerava umakniti z mesta vršilca dolžnosti direktorja NPU.
Foto Leon Vidic Uroš Lepoša je nadrejene obvestil, da se namerava umakniti z mesta vršilca dolžnosti direktorja NPU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia