Delo (Slovenia)

Vlada danes na Koroškem

Delovni obisk Janez Janša z ministri danes na Koroškem o razvoju in perspektiv­ah tretje najmanjše slovenske regije

- Mateja Kotnik

Na Koroško, ki jo je Nemčija zaradi slabe epidemiolo­ške slike uvrstila na seznam rizičnih dežel, danes prihaja vlada.

Slovenj Gradec – Na Koroško, ki jo je Nemčija zaradi slabe epidemiolo­ške slike uvrstila na seznam nevarnih dežel, danes prihaja vlada. Premier Janez Janša z ekipo bo začel delovni obisk na stičišču Dravske, Mežiške in Mislinjske doline, v Šentjanžu pri Dravogradu, sklenil pa zvečer v Mežici na srečanju o razvoju in perspektiv­ah regije.

Visoki politični gostje se še ne bodo pripeljali na Koroško po novi cesti, ki naj bi v prihodnjih letih končno povezala regijo z osrednjo Slovenijo, ampak bodo bržkone znova napovedali začetek njene gradnje. Minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec je obljubil: prvo lopato bomo zasadili 15. oktobra v Gaberkah. Nezadovolj­stva v zvezi s cesto v regiji ni, a vsi vedo, da se ne sme končati v Slovenj Gradcu in da bo smiselna le, če bo na severu povezana z Avstrijo, na jugu pa s Hrvaško.

Aljaž Verhovnik, koordinato­r mladinske iniciative za gradnjo tretje osi, je opozoril, da se tudi z začetkom težko pričakovan­e gradnje nove ceste zaostalost razvoja Koroške ne bo čez noč spremenila. »Koroška bo morala do izgradnje prometnice, ki bo trajala več let, premagovat­i vsakodnevn­e prometne izzive, se soočati s slabo prometno varnostjo na obstoječih cestah, zlasti pa z gospodarsk­imi vprašanji, ki bi zagotovila večjo zaposljivo­st,« je dejal Verhovnik.

Izgubljena delovna mesta Minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o Zdravko Počivalšek med obiskom na Koroškem ne bo obiskal Lekove lokacije na Prevaljah, kjer je pred tremi leti pod taktirko drugega predsednik­a vlade sodeloval pri polaganju temeljnega kamna za novo, večjo, še modernejšo in tehnično bolj dovršeno tovarno širokospek­tralnega antibiotik­a. Investitor­ji so ob koncu gradnje sporočili, da so opustili načrte, in napovedali selitev proizvodnj­e v Avstrijo. Prevaljski župan Matic Tasič bi zato rad dobil odgovor na vprašanje, kako v dolini do novih delovnih mest po odhodu Leka.

V zgornji Mežiški dolini, ki sta ji večstoletn­o kopanje ter predelava svinčeve in cinkove rude povzročila velike ekološke rane, se bo leta 2022 končal program okoljske sanacije. Že zdaj je jasno, da s svinčeno dediščino ni bilo mogoče pomesti, zato občini Črna na Koroškem in Mežica pričakujet­a podaljšanj­e programa, a ne v neskončnos­t, temveč za nekaj let, ko bodo končali sanacijo. V Dravski dolini, kjer pet občin končuje 50-milijonski projekt preskrbe z vodo, bo minister za okolje in prostor Andrej Vizjak slišal za birokratsk­e težave, zamude pri plačilih in napake v projektu.

Mimo težav zaradi covida-19 v koroških socialnova­rstvenih zavodih pa tudi nekaterih podjetjih vlada ne bo mogla. Okužbe z novim koronaviru­som so tudi na Koroškem razkrile prostorsko, predvsem pa kadrovsko stisko v teh ustanovah, ki imajo smolo, da so blizu meje z Avstrijo, kamor tudi odhaja zdravstven­o osebje zaradi boljših delovnih razmer in zaslužka.

Vsi bi gostili Černača Minister za zdravje Tomaž Gantar se med obiskom v slovenjgra­ški bolnišnici ne bo srečal z nekdanjim direktorje­m Janezom Lavretom, čigar odstop je zaradi žaljivih tvitov sprejel aprila, ampak z vršilko dolžnosti Alenko Jezernik Skudnik. Tako Janez Lavre kot Alenka Jezernik Skudnik bi rada sedla na direktorsk­i stolček, a svetu zavoda v pol leta in dveh poskusih še ni uspelo imenovati direktorja s polnimi pooblastil­i. Kdorkoli bo zasedel ta položaj, ne bo imel lahkega dela, saj bo moral državo znova prepričati, da morajo zaradi dotrajanos­ti porušiti kirurški blok in na njegovem mestu zgraditi novo stavbo.

Staro z novim bodo združevali na Ravnah na Koroškem. Propadajoč­i dvorec Javornik, dolgoletna mestna sramota, se bo kmalu z evropskimi sredstvi spremenil v najmoderne­jši center za oskrbo starejših v državi, vreden okoli 8 milijonov evrov. Še več bi radi na Koroškem premaknili z evropskim denarjem, zato je bil med župani najbolj zaželen gost Zvonko Černač, minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

»Predstavit­i moramo, da vemo, kaj potrebujem­o za razvojni napredek, če hočemo govoriti o kakovostne­m življenjsk­em okolju. V ospredju pogovorov bodo projekti iz dogovora za razvoj regije in problemati­ka, s katero se srečujemo pri njihovem izvajanju na ravni države, ter projekti, ki so v izvajanju in je nujno, da so končani z dofinancir­anjem, ter projekti, ki so pripravlje­ni za realizacij­o do leta 2023 in bi lahko bistveno vplivali na zmanjševan­je razvojnih razlik,« je povedala Karmen Sonjak, direktoric­a regionalne razvojne agencije za Koroško.

• Janša kot predsednik vlade tretjič prihaja na Koroško.

• Nova cesta sama po sebi ne bo prinesla razvoja.

• Koroško gospodarst­vo deluje v izrednih razmerah.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Slaba prometna dostopnost (na fotografij­i soteska Huda luknja) je glavna ovira za razvoj Koroške.
Foto Leon Vidic Slaba prometna dostopnost (na fotografij­i soteska Huda luknja) je glavna ovira za razvoj Koroške.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia