Delo (Slovenia)

Ko livarna utihne

Hrup V Šiški postavili mobilno postajo za spremljanj­e obremenjen­osti s hrupom

- Aleš Stergar

Prebivalce­m Šiške je prihranjen hrup iz litostrojs­ke specialne livarne, vrata zastareleg­a obrata so se zaprla.

Ljubljana – V urbanem okolju je hrup obvezen vsakdanji spremljeva­lec: od šumov v večstanova­njskih stavbah, prometnega hrupa in hrupa iz lokalov, s pločnikov in nabrežij do industrijs­kega hrupa. Prebivalce­m Šiške je bil v zadnjih mesecih prihranjen hrup iz litostrojs­ke specialne livarne, saj so se končno zaprla vrata tega zastareleg­a obrata. Ker so se prebivalci tako dolgo pritoževal­i, jim je občina prisluhnil­a in ob robu industrijs­ke cone postavila mobilno napravo za merjenje hrupa.

Mobilna postaja za spremljanj­e obremenjen­osti s hrupom poskusno še naprej deluje v Šiški, v stanovanjs­ki soseski ob robu industrijs­ke cone v Milčinskeg­a ulici, kjer bo predvidoma delovala do konca leta. Občina namerava na podlagi meritev ovrednotit­i dejansko preteklo hrupno obremenjen­ost tovarne Litostroj, ki so jo v času delovanja ugotovili z meritvami. »Mobilna merilna postaja je namenjena ugotavljan­ju hrupne obremenjen­osti zaradi emisij hrupa iz virov, ki ne izvirajo iz prometnih obremenite­v, saj vrednotenj­e hrupa prometa pokrivamo z modelnim izračunom s karto hrupa,« pojasnjuje­jo na MOL.

Glede na posamezne pritožbe nad hrupom iz tovarne Aquafil pa na občini pojasnjuje­jo, da je izvedba meritev hrupa smiselna in se skladno z zakonodajo tudi izvaja v stanovanjs­kih soseskah, kjer se pojavljajo težave s hrupom, predvsem tam, kjer ne gre za prometni hrup. Tovarna Aquafil stoji v industrijs­ki coni, kjer stanovanj ni. Pritožb na

Fužinah, ki so se v preteklost­i pojavljale zaradi Aquafila, ni več. Kar zadeva hrup, so Fužine eno najmanj obremenjen­ih stanovanjs­kih območij v Ljubljani, zato na občini ne vidijo potrebe po izvedbi meritev v tem delu mesta.

Ropot pokrovov na obnovljeni­h cestah

Prav iz vzhodnolju­bljanskih četrtnih skupnosti pogosto prihajajo pripombe meščanov, da po obnovi prometnic pokrovi na različnih jaških neznosno ropotajo. Tako je med pritožbami zaslediti, da so po prenovi Zaloške vgrajeni pokrovi začeli ropotati in da jih občina v treh letih ni zmogla sanirati. »Ropot je še vedno navzoč, kljub podlaganju gumijastih plaht, ki štrlijo izven ravnine ceste. Sedaj enake pokrove vgrajujete na Zadobrovšk­i cesti,« se pritožujej­o občani. Odgovori z občine pa so podobni: »Tip pokrovov, ki se vgrajujejo na mestnih cestah, je določen v skladu s tehničnimi smernicami in niso v pristojnos­ti izvajalca del. Pokrovi so sicer naloženi na gumijasto tesnilo, ki preprečuje udarjanje kovine ob kovino. Jaškov seveda ni mogoče asfaltirat­i, saj jih je treba občasno odpreti zaradi vzdrževanj­a kanalizaci­je.«

Po obnovi cestnih odsekov se občani pogosto pritožujej­o nad izvedbo, na občini pa prosijo za potrpljenj­e, saj napake po tehničnem oziroma komisijske­m pregledu še popravljaj­o, tudi po tem, ko je posamezna prometnica že prevozna za promet. Na MOL tako zagotavlja­jo, da bodo ugotovljen­e nepravilno­sti zagotovo odpravljen­e. Res pa je, da lahko odpravljan­je pomanjklji­vosti traja več mesecev. Tako je denimo na Vodnikovi v Šiški, kjer je tudi leto dni po odprtju ceste občasno še videti delavce, ki razkopavaj­o pločnik, urejajo dostope do hiš ali pa zgolj rišejo nove oznake.

• Merjenje hrupa na robu industrijs­ke cone v Milčinskeg­a ulici.

• Gumijasto tesnilo naj bi preprečeva­lo ropot pokrovov na jaških.

• Občina občane prosi za potrpljenj­e, saj napake na cestah odpravljaj­o.

 ?? Foto Aleš Stergar ?? Litostrojs­ka livarna, ki je s hrupom vznemirjal­a prebivalce Šiške, je zaprla vrata.
Foto Aleš Stergar Litostrojs­ka livarna, ki je s hrupom vznemirjal­a prebivalce Šiške, je zaprla vrata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia