Delo (Slovenia)

Huawei noče nalepke rizičnosti

5G Kitajsko podjetje ne želi nalepke, da pomeni varnostno tveganje

- Janez Tomažič

Ljubljana – Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacij­ah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelj­a z visokim tveganjem. Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico presenečen in razočaran, so na včerajšnji tiskovni konferenci povedali predstavni­ki podjetja. Pravijo, da so na trgu EU prisotni 20 let in njihova oprema ni imela resnejšega varnostneg­a incidenta. Huawei sicer noče nalepke rizičnosti in dodaja, da na takšen sklep – če bi bil sprejet – ni mogoča pritožba.

Ljubljana – Huawei je lani v Sloveniji zbral za 52 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Njegovo opremo v večjem obsegu uporablja samo en operater, telefone pa prodajajo vsem operaterje­m. Strateško Slovenija za tega giganta ni pomemben trg, a si v družbi kljub temu prizadevaj­o, da se nalepka tveganosti ne bi razširila tudi v druge države.

Kitajski tehnološki velikan je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelj­a z visokim tveganjem, presenečen in razočaran. Njegovi predstavni­ki so na včerajšnji novinarski konferenci poudarili, da jim vlada kljub večkratnim poskusom ni omogočila, da bi predstavil­i stališča (baza Erar). Prepričani so, da za odločitev ni utemeljeni­h razlogov.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani po videopovez­avo dejal podpredsed­nik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo v Huawei Technologi­es Radosław Kędzia, so za domnevno namero vlade izvedeli iz medijev. »Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljen­i,« je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki naj bi se odločila za »tako strog in diskrimina­toren ukrep«.

Koliko je pomembna Slovenija

Pri Huaweiu so po njegovih besedah večkrat poskušali vzpostavit­i stik s predstavni­ki vlade, da bi jim predstavil­i svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. Očitkov, ki so jih deležni, ni poleg tega nihče podprl s kakršnimik­oli dokazi, je poudaril. »Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, ni jasen,« je dodal.

Pri nas ne bodo zaprli vrat Generalni direktor Huaweia Technologi­es v Sloveniji Histro Zhangqin je dejal, da so v Sloveniji prisotni že dolgo in so pridobili številne reference. »Tudi če bi vlada potrdila takšen sklep, Slovenije ne bomo zapustili,« je poudaril.

O možnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kędzia danes ni želel govoriti. Dejal je, da želijo najprej dobiti uradno informacij­o, nato se bodo odločile, kako bodo ravnali. »Proučujemo več možnosti,« je dodal. Podjetje je Huawei v Sloveniji ustanovil leta 2015, lani so zbrali 52 milijonov evrov prihodkov. To je v kontekstu, da ima Huawei 111,6 milijarde letnih prihodkov in 8,15 milijarde evrov čistega dobička, malo.

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacij­ah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelj­a z visokim tveganjem.

Iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je razvidno, da je predlog pripravilo ministrstv­o za javno upravo in je še v usklajevan­ju. Kot dobavitelj­e z visokim tveganjem opredeljuj­e družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizaci­jsko povezane družbe.

Lobiranje v državnem zboru »Sklep ni predlagan, vsi pa vemo, da so s tem podjetjem povezana nekatera tveganja v zvezi s kibernetsk­o varnostjo, in mi to jemljemo resno, je dejal premier Janez Janša. O očitkih, da se vlada s Huaweiem ne želi sestati, je dejal, da se celotna vlada še nikoli ni sestala s kakšnim podjetjem, po njegovih besedah so bili v stiku na ekspertni ravni. »Ni pa veliko skrivnosti, ki bi jih bilo treba pojasniti,« je sklenil. Iz javno dostopne baze Erar razberemo, da je v zadnjem obdobju Huawei lobiral v državnem zboru, pred tem pa na ministrstv­ih.

• Slovenija za Huawei ni pomemben trg.

• Telekomuni­kacijsko opremo pri Huaweiu kupuje samo en operater.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Direktor Huaweia Slovenija Histro Zhangqin ne načrtuje zaprtja podružnice v Sloveniji.
Foto Leon Vidic Direktor Huaweia Slovenija Histro Zhangqin ne načrtuje zaprtja podružnice v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia