Delo (Slovenia)

Za vrh znova tudi Karl Erjavec

Desus Odhodi iz stranke in želja po konsolidac­iji

- Barbara Eržen

Ljubljana – »Želimo si, da bi vsi, ki so v stranki, v njej tudi ostali in ji pomagali, da se konsolidir­a,« je po napovedih izstopov, ki naj bi sledili nekdanji predsednic­i Aleksandri Pivec, dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki si od novega predsednik­a stranke, ki bo zadolžen za njeno konsolidac­ijo, želi predvsem izkušenj z vodenjem. To bi prav lahko bil tudi nekdanji predsednik Karl Erjavec, ki so ga v stranki včeraj pričakovan­o evidentira­li kot kandidata. V kandidatur­o je že privolil.

Julijana Bizjak Mlakar je pojasnila, da so v gorenjski pokrajinsk­i organizaci­ji na včerajšnji seji od 13 članov izrazili podporo Karlu Erjavcu vsi razen enega. »Imel je tudi kar dolg govor, predstavil je svoj program in moram priznati, da je dobil kar nekaj aplavzov,« je povedala nekdanja ministrica in dodala, da so ga o tem kar nekaj časa prepričeva­li, a je po njenem edini možen kandidat, ki lahko stranko spet pripelje v parlament, h koreninam in uresničeva­nju strankineg­a programa. Med drugim je naštela povračilo zaostanka pri usklajevan­ju pokojnin, ureditev dolgotrajn­e oskrbe, gradnjo domov za starejše občane, preprečite­v privatizac­ije zdravstva in možnosti, da bi ustanovite­v demografsk­ega sklada privedla do privatizac­ije državnega premoženja.

Začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar je po odstopu Aleksandre Pivec z mesta ministrice za kmetijstvo in izstopu iz Desusa včeraj ocenil, da je za stranko končano eno od težjih obdobij. Po njenem odhodu je napovedala izstop še podpredsed­nica Desusa Anita Manfreda, ki je veljala za del njene ožje ekipe, a drastičnih odhodov kljub napovedani­m razpravam na nekaterih občinskih odborih sogovornik­i v stranki vendarle ne pričakujej­o.

Rok za evidentira­nje kandidatov, o katerih bodo odločali na kongresu 28. novembra, na katerem je kandidatur­o sprva napovedala tudi Aleksandra Pivec, se bo iztekel v soboto, a je mogoče s podporo najmanj tretjine prisotnih delegatov vložiti kandidatur­o tudi na kongresu.

Tako začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar kot vodja poslanske skupine Franc Jurša se strinjata, da prihod kateregako­li predsednik­a na čelo stranke še ne more prinesti odločitve, da stranka ne bo več del koalicije. »Odločitev o sodelovanj­u v koaliciji namreč ni v rokah samo enega človeka. Tema o izstopu bi se lahko odprla šele, če bi stvari potekale v napačno smer, denimo da ne bi izvajali koalicijsk­ega programa ali bi sprejemali odločitve, ki niso skladne z videnji Desusa. Trenutno ne vidim razloga za odpiranje te teme,« je komentiral Gantar.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Karl Erjavec včeraj ni bil dosegljiv za komentar.
Foto Leon Vidic Karl Erjavec včeraj ni bil dosegljiv za komentar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia