Delo (Slovenia)

Personaliz­irani emajlirani lončki iznad garaže

Cuckoo Cups Nina Majcen je iskala dodatke za svoje zagonsko podjetje in nastali so izdelki, ki imajo že veliko posnemoval­cev

- Špela Kuralt

Celje – Emajlirane lončke Cuckoo Cups je Nina Majcen, ustanovite­ljica podjetja Nest Campers, v katerem oddaja nizkocenov­ne avtodome, prvič na trg poslala pred slabimi tremi leti. S sestro Urško Golob sta prva dva lončka bolj za šalo objavili na Facebooku in takoj dobili naročila. Lani sta imeli 130.000 evrov prihodkov iz prodaje, letos kaže še bolje. Prave rekorde pa so podirali marca med epidemijo.

Začetki so bili zelo težki, se spominja Majcnova. Prvi lončki, ki so tako hitro pošli zaradi hudomušnih in lepih napisov ter zanimivega dizajna, namreč niso bili dovolj kakovostni. Ugotovila je, da zgolj lepljenje posvetil na posodo, ne da pravih rezultatov oziroma barve prej ali slej zbledijo ali se sperejo v pomivalnem stroju. Pomoč glede tiska je zaman iskala v celjskem Emu. Ko so se s sestro in kolegico Tjašo za materinski dan zadeve lotile velikopote­zno, se je končalo slabo, spominja Majcnova: »Naročile smo tisto, za kar smo mislile, da je prava metoda tiska. Ko pa sem šla v industrijs­ko peč pogledat, sem Urši in Tjaši na parkirišču lahko pokazala le 500 uničenih izdelkov.«

A Nina ni obupala. Povezala se je s podjetjem Metalac iz Srbije in takoj prepoznala razliko. »Metalac se je po razpadu Jugoslavij­e razvijal. Tam imajo tovarno, ki je namenjena samo razvoju tiska, v njej je dvanajst digitalnih tiskarn. Ko so se v Srbiji začeli ukvarjati z mojim problemom, sem takoj imela v koresponde­nci 12 ljudi, ki so mi poskušali pomagati. Če ne bi srbski Metalac tako pomagal, da so celo ustavili svojo proizvodnj­o, da so nas rešili, potem ne bi mogli narediti ničesar. Ta teden smo dobili vse.«

Veliki načrti

Kljub vsemu zdaj sodeluje z družbo Emo Novum, s katerim so se dogovorili, da izključno zanje izdeluje bele lončke s črnim robom. Na trgu je namreč že veliko njihovih posnemoval­cev, ki so podobno naredili celo ime podjetja. Nina ima velike načrte in tudi povpraševa­nje je že veliko. Zgodbo bo gotovo širila zunaj meja Slovenije, trenutno se največ pogovarjaj­o s Hrvaško. »Celoten Balkan ima neko retro noto. Ta posoda jim je znana od naših babic. Ali bomo to nadaljeval­i z Emom? V Sloveniji prav gotovo, ker je vse, kar prodajamo, slovensko. Za tujino pa še ne vem. Cene in kakovost so tam bolj konkurenčn­e,« pravi Nina.

Dela je veliko, vsako črko morajo na posodo nalepiti posebej, izdelke nesejo v industrijs­ko peč, nato jih odpošljejo. Med epidemijo se je tak način dela obrestoval, se spominja Nina: »Bil je materinski dan, med občinami je veljala prepoved prehajanja, mnogi do svojih mater, da bi jih zaščitili, niti niso želeli.

Omogočili smo pošiljanje na dom z ročno napisanim posvetilom. Zgodil se je bum. V nekem trenutku smo imeli osem deklet, ki so delala 12 ur na dan, da nam je sploh uspelo stvari odposlati.«

Malo pred tretjo obletnico delovanja so na Mariborski cesti v Celju odprle Kukušnjak. To je trgovina in prostor za druženje, čeprav so iskale le skladišče in delavnico, saj je postal prostor nad garažo Nininih staršev premajhen za več kot sto tisoč emajlirani­h izdelkov. Povpraševa­nja pa je vse več. Tudi zato, ker je vsak lonček možno personaliz­irati, pravi Nina: »S 15 znaki lahko ljudje napišejo karkoli in zadeva je večna.« Prodajajo še številne druge emajlirane izdelke, vse s slovensko noto. Na primer recept za govejo juho na velikem loncu. Med novostmi so tudi lesene deske z napisi, čaji, kave, Nina pa ima že nove ideje.

 ??  ?? Sestri Nina Majcen (levo) in Urška Golob v Kukušnjaku, kjer so na voljo vsi izdelki iz emajla, lesa ter drugih materialov. Izdelkov je vsak dan več.
Sestri Nina Majcen (levo) in Urška Golob v Kukušnjaku, kjer so na voljo vsi izdelki iz emajla, lesa ter drugih materialov. Izdelkov je vsak dan več.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia