Delo (Slovenia)

Banke s precej nižjimi dobički, a kapitalsko trdne

Banka Slovenije Tveganja za inančno stabilnost se povečujejo, banke pa so v boljšem položaju kot pred zadnjo krizo

-

Ljubljana – Tveganja za finančno stabilnost so se močno povečala zaradi pandemije covida-19, ki je velik šok za naše in svetovno gospodarst­vo, a so banke zaradi sprejetih ukrepov doma in na evropski ravni odpornejše, njihov kapitalski in likvidnost­ni položaj pa je za zdaj dober in precej boljši kot pred zadnjo svetovno finančno krizo, ugotavljaj­o v Banki Slovenije (BS) v poročilu o finančni stabilnost­i.

Miha Jenko

Dobiček bančnega sistema je bil ob letošnjem polletju zaradi kopičenja slabitev rezervacij za dve tretjini manjši kot v istem času lani. Razmere za ustvarjanj­e dobička so se tako precej poslabšale, dohodkovno tveganje bank pa se povečuje. Ob zaostrenih gospodarsk­ih razmerah lahko pričakujem­o nadaljnje zmanjševan­je dobičkonos­nosti bank, poudarjajo v

BS. Namestnik guvernerja Primož Dolenc je v odgovoru na vprašanje Dela izrazil pričakovan­je, da bo bančni sistem kot celota leto 2020 vendarle sklenil z dobičkom, ki pa bo precej manjši kot lani, ko je dosegel skoraj 600 milijonov evrov.

Ključno tveganje iz makroekono­mskega okolja Ključno tveganje za bančni sistem po oceni BS izhaja iz makroekono­mskega okolja, saj je bil upad gospodarsk­e aktivnosti v Sloveniji zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija, največji, odkar imamo samostojno državo. Poleg že omenjenega dohodkovne­ga tveganja se povečuje tudi kreditno tveganje, v BS pa pričakujej­o, da se bodo zaradi negotovih gospodarsk­ih razmer in pretečenih odlogov odplačil kreditov v prihodnje poslabšali tudi kazalniki kakovosti kreditnega portfelja. V BS poudarjajo, da so med bankami velike razlike.

Na drugi strani se zaradi ugodnih vplivov protikrizn­ih ukrepov še ne povečuje delež slabih posojil, izjema so le potrošnišk­a posojila, ugotavljaj­o v centralni banki.

Rast vlog se bo umirila Tveganje financiran­ja za banke v BS ocenjujejo za zmerno, saj se od začetka pandemije obseg vlog gospodinjs­tev in podjetij še povečuje ter ostaja ključni vir financiran­ja bank. V prihodnje pa pričakujej­o, da se bo s poslabšanj­em razmer na trgu dela rast vlog gospodinjs­tev umirila, enako kot rast vlog podjetij, saj bodo zadnja potreboval­a denar za premostite­v likvidnost­nih in drugih težav. Tudi tveganje za banke, ki izhaja s trga nepremični­n, je po oceni BS zmerno. Cene v tem segmentu ostajajo stabilne, pa tudi izpostavlj­enost bank do gradbincev in poslovanje z nepremični­nami sta bistveno manjša kot v zadnji finančni krizi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia