Delo (Slovenia)

Patria iz Ljubljane prek Celja do Kranja

Odškodnina Vrhovno sodišče odločanje o tožbi Janeza Janše zaradi afere Patria preneslo s celjskega na kranjsko sodišče

- Iva Ropac

Ljubljana – Odškodnins­ko tožbo, s katero predsednik SDS Janez Janša zahteva 900 tisočakov od države, nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v kazenskem postopku v zadevi Patria, bo obravnaval­o kranjsko okrožno sodišče. Potem ko je vrhovno sodišče krajevno pristojnos­t preneslo z ljubljansk­ega na celjsko sodišče, je ugodilo predlogu tožencev za (ponovni) prenos kraja sojenja.

Predsednik vlade Janša s tožbo zahteva odškodnino od Republike Slovenije, nekdanje državne tožilke in zdaj odvetnice Branke Zobec Hrastar, sodnice Barbare Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporno kazen obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, Milana Štruklja, takrat predsednik­a senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovnih sodnikov Vesne Žalik in Branka Masleše, in sicer zaradi, kot trdi, nezakonite­ga postopka in nezakonite­ga prestajanj­a zaporne kazni ter namerne povzročitv­e škode.

Tožbo za plačilo 900.000 evrov odškodnine je vložil na ljubljansk­o okrožno sodišče, le dan pred predvideni­m začetkom obravnave tožbe novembra lani pa je njegov odvetnik Franci Matoz predlagal prenos krajevne pristojnos­ti. Zahtevo je utemeljil s pojasnilom, da so med toženci sodniki vrhovnega in višjega sodišča ter nekdanja okrajna sodnica, vse njihove institucij­e so v Ljubljani, celo v isti stavbi kot ljubljansk­o okrožno sodišče, ter da imajo vpliv na delovanje sodišča v Ljubljani.

Senat vrhovnih sodnikov v sestavi Rudi Štravs, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec je presodil, da obstajajo utemeljeni razlogi za to, da o zadevi ne odloča ljubljansk­o sodišče, in je za njeno obravnavo določil sodišče v Celju. A pri tem ni upošteval odgovora in zahteve pooblaščen­cev toženih za izločitev dveh vrhovnih sodnikov, saj jim ju okrožno sodišče ni posredoval­o pravočasno.

Masleša, Štrukelj in Žalikova so namreč predlagali, naj o predlogu za prenos sojenja ne odločata sodnika Zobec in Štravs, ker da sta glede na nekatere druge postopke in izjave v medijih očitno naklonjena Janši. Senat v navedeni sestavi je na primer junija s preglasova­njem dveh drugih sodnic ugodil Janševi zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pravomočno pritrdilo novinarki Mojci Šetinc Pašek zaradi žaljivega tvita o odsluženih prostitutk­ah, in sodbo spremenil tako, da je novinarkin tožbeni zahtevek zavrnil.

Nov predlog – nov senat Vrhovno sodišče je tako, ne da bi presojalo predlog toženih za izločitev sodnikov, odločilo o Janševi zahtevi za prenos krajevne pristojnos­ti. Ljubljansk­o sodišče je namreč odgovor in zahtevo tožencev na vrhovno sodišče poslalo šele dan po tem, ko so vrhovni sodniki o prenosu pristojnos­ti že odločili in spis dodelili celjskemu sodišču. To jim ga je februarja vrnilo, ker ni bilo odločeno o zahtevi za izločitev sodnikov. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič ga je nekaj dni kasneje zavrgel kot prepoznega, aprila pa so svoj predlog za prenos krajevne pristojnos­ti vložili Štrukelj, Žalikova in Masleša.

Potem ko je podpredsed­nik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević odločil, da se iz senata glede odločanja o prenosu sojenja vendarle izloči predsednik­a Štravsa, je senat v sestavi vrhovnih sodnic Nine Betetto, Ane Božič Penko in Karmen Iglič Stroligo ugodil predlogu toženih in zadevo predodelil v obravnavo kranjskemu okrožnemu sodišču.

Čeprav po mnenju vrhovnih sodnic v odločitvi o prenosu sojenja v Celje ni ničesar, kar bi kazalo na zlorabo, in je tak sklep skladen s sodno prakso, bi lahko splet procesnih in administra­tivnih zapletov pri strankah postopka ali v javnosti ustvaril vtis o pristransk­osti celjskega sodišča.

Matoz je ponovnemu prenosu sicer nasprotova­l in se pri tem skliceval na odločitev, da je bilo kot pritožbeno sodišče v pravdi, ki jo je zaradi afere Patria proti državi sprožila SDS, določeno višje sodišče v Mariboru zaradi sodnika Štruklja. Indikativn­a pa da je tudi odločitev predsednik­a višjega sodišča Antona Panjana, ki je odredil pregled poslovanja sodišča v Ljubljani, vključno s forenzično preiskavo vhodne štampiljke in vhodne pošte sodišč z zahtevo za izločitev dveh vrhovnih sodnikov, kar da vse dokazuje vpliv toženih sodnikov na delovanje ljubljansk­ega sodišča, je zatrjeval Matoz.

Kdaj se bo sojenje dejansko začelo, še ni znano.

• Prenos kraja obravnave tožbe tokrat predlagali toženi.

• Odločitev za prenos sojenja iz Ljubljane v Celje skladna s prakso.

• Zaradi morebitneg­a vtisa o pristransk­osti celjskega sodišča spis v Kranj.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Janez Janša s tožbo zahteva 900 tisočakov zaradi, kot trdi, krivičnega sojenja.
Foto Leon Vidic Janez Janša s tožbo zahteva 900 tisočakov zaradi, kot trdi, krivičnega sojenja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia