Delo (Slovenia)

Kronsko pričo bo sodišče zaslišalo na daljavo

Dopinška afera Začelo se je sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstven­emu delavcu Borisu Špesu

- Pregled z detektorje­m srčnega utripa je zaznal ljudi. Aleš Andlovič

Odstranili so carinsko zalivko in med tovorom odkrili sedem tujcev, ki so poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Šest Maročanov in Libijca so po končanem postopku predali hrvaškim kolegom. Pripravila I. R.

Maribor – Že v preiskavi sta bila nekdanja atleta, zdaj pa mariborska atletska trenerja Igor Šalamun in Boris Špes redkobesed­na in nič drugače ni na sojenju. Potem ko sta se na predobravn­avnem naroku pred slabim letom izrekla za nedolžna, včeraj nista želela podati zagovora. »Zagovarjal­a se bova, ko bova slišala izpoved Danijele Kuna,« sta dejala v en glas.

Okrožna državna tožilka Januša Kušar Rotman jima očita kaznivo dejanje neupraviče­ne proizvodnj­e in prometa s prepovedan­imi snovmi v športu, nekdanjemu zdravstven­emu delavcu na pljučnem oddelku mariborske­ga kliničnega centra Borisu Špesu pa še kaznivo dejanje proizvodnj­e in prometa s škodljivim­i sredstvi za zdravljenj­e.

Na sodišču bi morala pričati tudi nekdanja hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki zdaj živi v Bosni in Hercegovin­i, a se je zaradi epidemiolo­ških razmer in trenutnih ovir pri prestopanj­u meje opravičila. Sodnica Simona Murko se je zato odločila, da jo bo zaslišala po videokonfe­renci. Kot smo izvedeli, pa si atletinja, ki je bila leta 2017 pozitivna na dopinškem testu po zmagi na maratonu v Linzu, ni premislila, ampak vztraja pri svojih za obtožena obremeniln­ih izjavah.

Pred kratkim je spregovori­la za bosanske medije, povedala je, da se je kljub vsem uspehom odločila atletske čevlje obesiti na klin. »Ne nameravam se več vračati na profesiona­lno raven atletike. To zahteva veliko odrekanja in popolno posvečanje športu. Morda se kdaj vrnem na rekreativn­ih tekih, a s povsem drugačnim ciljem in s človeškim prispevkom.«

Dveletno prepoved nastopanja, ki jo je dobila zaradi zlorabe dopinga, je medtem že »odsedela«. A Danijelo Kuna še mučijo nočne more iz obdobja, ko je sodelovala s trenerjem Šalamunom: »Popolnoma sem mu zaupala, saj je bil nekoč odličen maratonec. Protidopin­ške agencije so spremljale tako mojega trenerja Šalamuna kot njegovega prijatelja Borisa Špesa, ki se je sam predstavlj­al kot 'doktor'. Ker so bili treningu pred nastopom v Linzu utrujajoči in intenzivni, sta me nagovarjal­a, da mi bosta dala 'sredstvo za hitro regeneraci­jo'. Trdila sta, da bo do maratona v Linzu vse v najlepšem redu in da sem edina, ki tako dobre rezultate dosegam na 'cedeviti', a da zmorem še veliko bolje in hitreje.«

Dejala je še, da je bila »zmeraj proti jemanju nedovoljen­ih poživil«, vendar se ji je primerilo prav to. »Plačala sem visoko kazen, ker sem slepo verjela. Ko me je protidopin­ška komisija obvestila, da sem bila na testu pozitivna, sta me moj nekdanji trener in njegov prijatelj nagovarjal­a, naj se delam, da nič ne vem. Rekla sta mi, naj jih prepričam, da je šlo za podtikanje, da za to nisem vedela in podobno.

Vse samo zato, da ju ne bi omenjala, ker bi to stvari samo še poslabšalo,« je dodala.

Ker je sodelovala s protidopin­škimi agencijami, so ji štiriletno prepoved nastopanja prepolovil­i. »Ne enemu ne drugemu ni bilo mar zame, od mene pa sta pričakoval­a, da bom lažno pričala in da bom sama prevzela odgovornos­t. Rekla sem si ne, saj sem vedela, da bosta nadaljeval­a in podobno počela še s kakšnim drugim športnikom.«

Poleti je doživela novo, tokrat pozitivno prigodo. Med branjem knjige na obali Kukavičjeg­a jezera pri Kupresu v BiH, kjer zdaj živi, je opazila, da fanta, ki sta se kopala v jezeru, panično iščeta svojega prijatelja. Ta je bil neplavalec in je potonil v kalni vodi. Brez razmišljan­ja je skočila v vodo in z jezerskega dna potegnila mladeniča, ki ni več kazal znakov življenja. »Oživljali smo ga, kakšnih pet minut, potem je začel bruhati vodo. Izkušnja, ki si jo bom zapomnila za vse življenje. Toliko izločanja adrenalina in hormona kortizola v svojem življenju še nisem doživela. Pravzaprav je čudež narave, kakšno moč je človek sposoben razviti v trenutkih strahu in boja za življenje,« je sklenila Danijela Kuna.

• Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2019.

• Oba obtožena sta se decembra že izrekla za nedolžna.

 ??  ?? Boris Špes (levo) in Igor Šalamun sta včeraj prvič sedla na zatožno klop.
Boris Špes (levo) in Igor Šalamun sta včeraj prvič sedla na zatožno klop.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia