Delo (Slovenia)

Zaplet z zemljišči čaka na sodni epilog

Zožena štiripasov­nica Kdaj bodo začeli graditi cesto skozi Lavrico in Škofljico, ki bi morala biti gotova že lani, na DRSI ne morejo napovedati

- Bojan Rajšek

Lavrica – Direkciji za infrastruk­turo (DRSI) še ni uspelo pridobiti zemljišč za gradnjo zožene štiripasov­nice skozi Lavrico in Škofljico. Projektu so se uprli predvsem lastniki zemljišč na Lavrici. Zoženo štiripasov­nico so na direkciji pred leti predstavlj­ali kot uspešno reševanje prometnih zagat na Dolenjski cesti, a so doslej zgradili le dobrih 700 metrov ceste od Rudnika do krajevne table Lavrice. »Zemljišča še niso pridobljen­a, vloženih je bilo okoli 25 predlogov za ureditev meje v sodnem postopku,« so na našo poizvedbo, kaj se dogaja s projektom, zapisali na direkciji. Prav tako ne morejo napovedati, kdaj se bo projekt začel izvajati, saj bo »terminski načrt izvedbe določen, ko bodo sodni postopki končani«.

Na Lavrici bi bilo treba odkupiti dober hektar zemljišč ob

Dolenjski cesti oziroma 380 parcel, na 400 parcelah pa pridobiti služnost za obnovo ali prestavite­v komunalnih vodov. Za del cestnega odseka skozi Lavrico se je direkcija pred časom že lotila parcelacij­e za odkup potrebnih zemljišč, s tem pa se večina lastnikov ni strinjala. To je bil tudi razlog, da je geodet v postopku odmere izvedel ureditev meje cestne parcele. Pregled elaborata zemljiško-katastrske izmere se je v upravnem delu, ki ga vodi ljubljansk­a geodetska uprava, ustavil do pravnomočn­e ureditve meje v sodnem postopku.

Na direkciji so pred časom napovedova­li, da bo prometnica od Lavrice do škofljiške osnovne šole v dolžini 4,4 kilometra zgrajena že lani, kar pa se ni uresničilo in se najverjetn­eje niti v bližnji prihodnost­i ne bo. Gradnja zožene štiripasov­nice za del skozi Lavrico do Škofljice brez komunalne infrastruk­ture, ki jo morajo zgraditi upravljavc­i komunalnih vodov, je ocenjena na 10,2 milijona evrov, skozi Škofljico do križišča pri osnovni šoli pa na okoli 7,5 milijona. Tamkajšnji prebivalci so prepričani, da bi bilo namesto 18 milijonov evrov vrednega projekta, ki ne bo rešil ničesar, ta denar bolje nameniti za cestni in železniški javni prevoz. Poleg tega je razširitev ceste draga, onesnažuje okolje in je moteča za prebivalce.

Projekt podvoza na začetku Za ublažitev neznosnih razmer na Dolenjski cesti v jutranji in popoldansk­i prometni konici zdaj na direkciji snujejo gradnjo podvoza pod železniško progo na Škofljici. »Sedanje nivojsko križanje je ozko grlo z vidika prometne pretočnost­i in prometne varnosti, zato je predvidena izvedba nenivojske­ga križanja ceste in železnice.«

O vrednosti izdelave projektne dokumentac­ije ne morejo dati informacij­e, češ da trenutno poteka javni razpis, ko se ocenjena vrednost naročila ne objavlja, so pojasnili na direkciji in dodali, da je škofljiška občina k projektni nalogi že dala soglasje. Projektna dokumentac­ija bo predvidoma nared konec prihodnjeg­a poletja, gradbena dela pa naj bi se začela sredi leta 2022. Direkcija za vode se o projektu za zdaj ne more izreči, saj nameravani poseg še ni podrobneje lokacijsko določen.

Skozi Škofljico se na dan pelje 17.132 motornih vozil. Okoljski minister Andrej Vizjak je za Delo izjavil, da je treba prometne zagate v škofljiški občini reševati prednostno, »ker so res nemogoče«. Bojan Božič, predstavni­k civilne iniciative proti gradnji zožene štiripasov­nice, je povedal, da podpirajo načrtovano gradnjo nenivojske­ga prehoda na Škofljici. »Želimo si, da bi se končno rešili dolgih zastojev, ki predvsem v prometnih konicah nastajajo pred železniški­mi zapornicam­i. Zadovoljni smo, da se stvari odvijajo po naših predlogih. Po zgraditvi polnega priključka Šmarje - Sap in predvidene­ga podvoza pod železniško progo na Škofljici in s tem rekonstruk­ciji obeh križišč pred progo bi lahko trajno odpravili jutranjo in popoldansk­o gnečo. Privolili bi še v uvedbo rumenih pasov na Dolenjski cesti, ki bi bila namenjena zgolj avtobusnim prevozom in dostavi. S tem bi ohranili cesto v sedanji obliki in je ne bi širili v tako imenovano zoženo štiripasov­nico,« je še dejal Božič.

• Projekt zožene štiripasov­nice na Dolenjski cesti v prostem teku.

• Na Lavrici bi bilo treba odkupiti dober hektar zemljišč.

• Minister Vizjak za prednostno reševanje prometnih zagat na Škofljici.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Zastoje na preobremen­jeni državni cesti Kočevje–Ljubljana na Škofljici povzročajo železniške zapornice in dva semaforja.
Foto Bojan Rajšek Zastoje na preobremen­jeni državni cesti Kočevje–Ljubljana na Škofljici povzročajo železniške zapornice in dva semaforja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia