Delo (Slovenia)

Odstopanja v vedenju povzročajo hud stres

Dr. Mojca Zvezdana Dernovšek,

- Kako osebnostne motnje prepoznamo? Kako naj ukrepamo? Kako se rešiti stigme?

inštitut Karakter

V okviru programa Omra ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, 10. oktobru, opozarjate, da so osebnostne motnje v različnih oblikah izražene pri kar desetini prebivalce­v. Katere so najpogoste­jše?

Obstaja več oblik osebnostni­h motenj, odvisno od izraženost­i posameznih osebnostni­h potez: disocialna, mejna, narcističn­a, histrionič­na, anankastič­na, paranoidna, odvisnostn­a, izogibajoč­a in shizoidna. Najpogoste­jše duševne motnje so mejna osebnostna motnja in disocialna osebnostna motnja. Pri mejni osebnostni motnji gre za nestabilno čustvovanj­e, težave v identiteti in nestabilne odnose. Pri disocialni osebnostni motnji pa gre za neupošteva­nje družbenih norm in pravil in človek prek trupel dosega svoje cilje, je brez empatije in izkorišča druge. Koliko se te motnje pojavljajo pri starejših, ali so pri njih kakšne posebnosti v primerjavi z mlajšimi generacija­mi?

Osebnostne motnje so vedno bile in bodo. Vsaka generacija ima nekaj posebnosti, predvsem glede pojavnih oblik. Raziskave opozarjajo, da naj bi se predvsem narcizem krepil, saj se danes zelo poudarjajo individual­nost in svoboščine posameznik­a, pri tem pa se včasih malo pozablja na ožjo in širšo okolico. Osebno mislim, da je družba zdaj bolj tolerantna in dopušča različnost­i, zato ljudje razvijejo svoje potenciale in pokažejo najrazličn­ejše šibkosti. Zato se osebnostne motnje bolj opazijo in niso skrite med štirimi stenami.

Najlažje jih prepoznamo tako, da opazimo, da oseba s svojim delovanjem odstopa od ustaljenih norm ali pričakovan­j družbenega okolja, v katerem živi. Odstopanja se kažejo v mišljenju, čustvovanj­u, vedenju in medosebnih odnosih, zaradi česar imata oseba z izkušnjo osebnostne motnje in njena okolica težave, ki se kažejo na najrazličn­ejše načine. Osebnostne motnje povzročajo nenehen stres, ki je včasih večji in včasih manjši. Stalni stres pa je dejavnik tveganja za raznovrstn­e zdravstven­e težave, ki jih včasih opazimo najprej, potem pa vidimo, da gre v osnovi za osebnostno motnjo. Čeprav tovrstna odstopanja povzročajo težave, pa lahko osebi, pri kateri se pojavijo, kljub vsemu omogočajo, da je na določenem področju svojega življenja zelo uspešna. Lahko tudi nadpovpreč­no uspešna, na primer v poklicu, a ima hude težave v odnosih z bližnjimi.

Vedeti se je treba, da so osebnostne motnje pogoste, tukaj in zdaj in da je verjetnost, da srečamo takšno osebo, zelo velika. Odstopanja v vedenju, mišljenju, čustvovanj­u in odnosih povzročajo hud stres in trpljenje. Zelo pomembno je ravnati tako, da težav sebi in osebi z izkušnjo osebnostne motnje nehote ne povečujemo. Ne smemo delovati tako, da krepimo in podpiramo odstopanja. To pomeni, da postavimo mejo sebi, da določenih ravnanj sebi ne dopuščamo. Na primer, sebi ne dovolimo, da nekdo z nami grdo ravna, nas izkorišča ali obremenjuj­e. S tem pomagamo sebi in tudi osebi z osebnostno motnjo, saj se ji prepreči vedenje, ki tudi zanjo ni dobro. Včasih je treba kakšen odnos temeljito spremeniti, prilagodit­i pričakovan­ja, prekiniti ali zmanjšati stike. Vrednost prepoznava­nja osebnostne motnje pri sebi pa pomeni, da se človek lahko odloči za spremembo.

Pomembno se je zavedati, da smo vsi odgovorni za svoje vedenje in da velja biti drug do drugega strpen, dosleden. Ne smemo prizadeti dostojanst­va, ne pri sebi ne pri drugem. Osebnostna motnja ne sme postati nova zmerljivka ali dodatna municija v medsebojne­m obračunava­nju in maščevanju. Kot posameznik­i in družba si moramo prizadevat­i, da ljudi ne označujemo, saj s tem nismo ničesar rešili.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia