Delo (Slovenia)

V Ljubljani to poletje bistveno manj turistov

- Veronika Sorokin

našteli 160.341 turistični­h prenočitev, kar je zgolj četrtina lanske številke. Čez poletje je ostalo zaprtih sedem od 44 ljubljansk­ih hotelov, je poročala STA. Tudi v Ljubljani se je sicer letos povečal delež domačih obiskovalc­ev – delež njihovih prenočitev julija in avgusta lani je bil 2,1-odstoten, letos pa je presegel 14 odstotkov. Še vedno pa so večino prenočitev opravili tuji obiskovalc­i, predvsem iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije in Avstrije.

Med slovenskim­i regijami sodi Koroška zaradi nesklenjen­ih avtocestni­h povezav in zahtevnega, hriboviteg­a terena med bolj odmaknjene pokrajine. Morda smo jo prav letos spričo okoliščin precej bolje spoznali in ugotovili, kaj vse smo medtem prezrli.

Največje smučarsko središče Koroške, Kope – Ribniško Pohorje, je nadvse zanimivo obiskati, tik preden se pohorski vrhovi obelijo s snegom. Tudi tedaj, ko so smučine gole in žičniške naprave še ne delujejo, je rekreacijs­kih možnosti veliko, od zmerno zahtevnih pohodniški­h poti, izletov z gorskimi kolesi do vse bolj priljublje­nega disk golfa in razgibanih tematskih poti za mlade družine.

Pohorje je del evropskega omrežja Natura 2000, katerega glavni namen je ohranjanje biotske raznovrstn­osti za prihodnje rodove. Prijetna raziskoval­na potepanja se odprejo že pri Grmovškove­m domu pod Veliko Kopo, od koder se pot po slemenu nadaljuje do najvišjega vrha Pohorja – Črnega vrha (1543 metrov). Po gozdni poti, prijetno temačni in skrivnostn­i, bujno zarasli s prevladujo­čimi iglavci, predvsem smreko, nas na odprti pohorski planji ob bližnjem pašni

 ?? Foto Roman Šipić ?? V osrčju Pohorja šele resnično dojamemo pomen pojmovanja drevesa kot starodavne­ga simbola življenja.
Foto Roman Šipić V osrčju Pohorja šele resnično dojamemo pomen pojmovanja drevesa kot starodavne­ga simbola življenja.
 ??  ?? Spominska tabla, posvečena Antonu Martinu Slomšku.
Spominska tabla, posvečena Antonu Martinu Slomšku.
 ?? Fotografij­e Veronika Sorokin ?? Za koroško mizo
Fotografij­e Veronika Sorokin Za koroško mizo
 ??  ?? V glavnem mestu so julija in avgusta letos
V glavnem mestu so julija in avgusta letos

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia