Delo (Slovenia)

Milijonska odškodnina zaradi koronaviru­sa

Nemčija Tožbe proti zavarovaln­icam je vložilo že na stotine gostilniča­rjev, ki so svoj posel imeli zavarovan pred izpadom prihodka

- Barbara Zimic, dopisnica

Frankfurt – Lastnik pivnice Augustiner­keller v Münchnu bo zaradi izpada dohodka kot posledice epidemije novega koronaviru­sa dobil povrnjeno škodo od zavarovaln­ice. Tako je odločilo tamkajšnje sodišče, potem ko je tožil zavarovaln­ico, pri kateri se je zavaroval tik pred izbruhom epidemije, ta pa mu ni hotela izplačati odškodnine. Po sodbi, ki sicer še ni pravnomočn­a, mu pripada dober milijon evrov.

Lastnik pivnice Christian Vogler se je tik pred vladnim zaprtjem gostiln in barov v boju proti koronaviru­su pri zavarovaln­ici Versicheru­ngskammer Bayern zavaroval za izpad dohodkov. A ko je vložil zahtevek za izplačilo odškodnine, se je zavarovaln­ica izgovorila, da pogodba res zajema primere zaprtja dejavnosti na podlagi zakona o nalezljivi­h boleznih, a da virus sars-cov-2 v pogodbi ni bil naveden. Sodišče pa je razsodilo v korist tožnika s pojasnilom, da zavarovane­c ne more biti natančno seznanjen s tem, katere bolezni zakon našteva.

Četrtina gostincev in hotelirjev

Vogler je po razglasitv­i sodbe dejal, da je zelo zadovoljen in da je tožbo vložil tudi zaradi številnih gostilniča­rjev, ki jih je zaprtje lokalov spravilo v eksistenci­alno stisko in si tožb zaradi stroškov niti ne morejo privoščiti. Podobne tožbe je proti zavarovaln­icam vložilo že na stotine gostilniča­rjev, ki so svoj posel imeli zavarovan pred izpadom prihodka. V zavarovaln­ici so napovedali, da bodo odločitev sodišča preučili in se najbrž pritožili. Kako se bo razpletlo, je še prezgodaj govoriti, saj je doslej vsaj eno sodišče v podobnem primeru tožnika zavrnilo.

Kot je poročal časnik Handelsbla­tt , ima zavarovanj­e za primer izpada dohodka sklenjena kakšna četrtina nemških gostincev in hotelirjev oziroma okoli 73.000 poslovnih subjektov. Panogi gostinstva in turizma sta bili v Nemčiji tako kot drugod po svetu med najbolj prizadetim­i zaradi ukrepov proti koronaviru­su. Bojijo se, da bo v stečaju končalo več deset odstotkov gostincev in hotelirjev. V zadnjih tednih in mesecih so se zaprla vrata številnih znanih gostiln in hotelov. V Frankfurtu je denimo prenehal obratovati razkošen hotel Hessische Hof z znamenitim barom Jimmy's Bar, ki je v preteklost­i gostil celo vrsto slavnih imen iz politike in filma, v njem je prenočeval dalajlama, prav tako kraljevski pari.

Hotel nikakor ni edina žrtev epidemije v gostinsko-turistični panogi v Frankfurtu. Obratovati so prenehale veriga samopostre­žnih restavraci­j Vapiano, številne druge gostilne in tudi večje trgovske verige. Podatki o stečajih v Nemčiji kažejo, da ga je v prvi polovici leta razglasilo največ trgovcev, gradbincev in gostincev, pri čemer predvsem v gostinsko-turistični dejavnosti opozarjajo, da jih ne bo še kmalu konec. Gostinci so na primer aprila letos imeli skoraj 90-odstoten izpad prihodkov, še konec poletja pa so bili za 30 odstotkov nižji kot lani v tem času.

• Lastnik pivnice se je tik pred zaprtjem gostinskih lokalov v boju proti koronaviru­su zavaroval za izpad dohodkov.

• Ko je nato vložil zahtevek za odškodnino, ga je zavarovaln­ica zavrnila.

• Sodišče mu je dalo prav, češ da zavarovane­c ne more biti natančno seznanjen, katere bolezni zakon našteva.

 ?? Foto Andreas Gebert/Reuters ?? Kot je poročal časnik Handelsbla­tt, ima v Nemčiji zavarovanj­e za primer izpada dohodka sklenjena četrtina gostincev in hotelirjev oziroma okoli 73.000 poslovnih subjektov.
Foto Andreas Gebert/Reuters Kot je poročal časnik Handelsbla­tt, ima v Nemčiji zavarovanj­e za primer izpada dohodka sklenjena četrtina gostincev in hotelirjev oziroma okoli 73.000 poslovnih subjektov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia