Delo (Slovenia)

V Oslu bo Srbijo napadel sanjski dvojec Ødegaard-Håland

Kvalifikac­ije za EP Zmagovalci jutrišnjih tekem zaključneg­a dela tekmovanja lige narodov se bodo novembra pomerili za štiri prosta mesta

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Dvajset držav se je že uvrstilo na evropsko prvenstvo v nogometu 2021, štiri prosta mesta so še na voljo, zanje pa se poteguje šestnajst reprezenta­nc. Katera osmerica se bo uvrstila v novembrski zadnji kvalifikac­ijski krog, bo znano jutri, ko bo na sporedu osem tekem.

V zaključnem delu lige narodov (LN) ali kvalifikac­ij za EP se merijo zmagovalci posameznih skupin oziroma reprezenta­nce, ki so v skupinah LN zaostale za tistimi, ki so se na euro uvrstile skozi kvalifikac­ije. Takšen tekmovalni kvalifikac­ijski sistem je bonbonček Evropske nogometne zveze, potem ko je ustanovila ligo narodov. »Poražencem« kvalifikac­ij je na takšen način omogočila še eno priložnost, če so si jo predhodno zaslužili v skupinskem delu LN.

Iz slovenskeg­a zornega kota je pogled na seznam reprezenta­nc, ki se še potegujejo za euro, in tiste, ki so se že uvrstile, pomenljiv in ima močno sporočilo. Od vseh reprezenta­nc, nastalih na območju nekdanje Jugoslavij­e, sta le Črna gora in Slovenija zunaj vseh kombinacij. Od naših sosed pa na euru ni le še Madžarske. Toda tudi vzhodnim sosedom vsaj v predzadnje­m dejanju LN kaže odlično. So v nogometnem vzponu, saj so igrali na zadnjem EP v Franciji leta 2016 in se prebili v osmino finala kot zmagovalci skupine, v kateri so bili šele tretji poznejši evropski prvaki Portugalci. Izzvali jih bodo Bolgari. Ti bodo resda v vlogi gostitelje­v, toda v zadnjih letih niso opravili kakovostne­jšega preboja.

BiH v prednosti proti S. Irski Zahtevna naloga čaka tudi Bosno in Hercegovin­o, ki še ni igrala na evropskem prvenstvu, in še bolj Srbijo. BiH je pod taktirko Dušana Bajevića v vlogi favorita proti Severni Irski, toda žilavi otočani v Zenici ne bodo slekli hlač. Severna Irska je v Franciji prvič igrala na EP, po njem pa na gostovanji­h dosegla le štiri zmage, vse proti reprezenta­ncam pod 80. mestom na lestvici Svetovne nogometne zveze. Zato imajo Edin Džeko,

Miralem Pjanić in drugi izrazito izhodiščno prednost. Tega ne moremo trditi za Srbijo. V Norveški je dobila najbolj nezaželene­ga nasprotnik­a in eno od vzhajajoči­h selekcij. Norvežani so resnično silno vznemirlji­va reprezenta­nca, ki jo pod soje žarometov postavljat­a dva sijajna mladeniča, evropska čudežna fanta, 20-letni napadalec Borussie iz Dortmunda in ostrostrel­ec »par excellence« Erling Braut Håland ter morda kmalu tudi prvi plejmejker madridskeg­a Reala, 21-letni Martin Ødegaard.

Posebno poglavje pripada spopadu Severne Makedonije in Kosova, v katerem se bo težko izogniti nacionalne­mu vprašanju. Rešil bi ga lahko le selektor Severne Makedonije Igor Angelovski, če bi v udarno moštvo uvrstil minimalno igralcev albanske narodnosti. Ali kar nobenega.

Na EP so je že uvrstilo naslednjih 20 držav: Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španija, Francija, Turčija, Anglija, Češka, Finska, Švedska, Hrvaška, Avstrija, Nizozemska, Portugalsk­a, Švica, Danska in Wales.

 ??  ??
 ?? Foto Ntb/Reuters ?? Martin Ødegaard pri madridskem Realu in norveški reprezenta­nci že prevzema vajeti igre v svoje noge.
Foto Ntb/Reuters Martin Ødegaard pri madridskem Realu in norveški reprezenta­nci že prevzema vajeti igre v svoje noge.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia