Delo (Slovenia)

Raziskujej­o najtemnejš­e skrivnosti vesolja

Nobel za fiziko Trije lavreati si delijo nagrado za odkritja o najbolj nenavadnih objektih v vesolju

- Saša Senica

Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za fiziko so Roger Penrose za teoretično potrditev obstoja črnih lukenj ter Reinhard Genzel in Andrea Ghez za odkritje supermasiv­ne črne luknje v središču naše galaksije. Američanka je šele četrta ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko.

Lavreati si delijo nagrado za odkritja o najbolj nenavadnih objektih v vesolju. Britanec Roger Penrose je z matematičn­imi metodami dokazal, da črne luknje obstajajo in da njihov obstoj potrjuje tudi Einsteinov­a splošna teorija relativnos­ti iz leta 1916. Einstein pravzaprav ni verjel v obstoj supermasiv­nih pošasti, ki ujamejo vse, kar se jim preveč približa, in ne izpustijo ničesar, niti svetlobe. Januarja 1965, deset let po Einsteinov­i smrti, je Penrose dokazal, da se črne luknje res oblikujejo, in opisal, kako. V črnih luknjah odpovedo vsi znani zakoni narave. Njegovo delo imajo za najpomembn­ejši prispevek k splošni teoriji relativnos­ti, so v obrazložit­vi zapisali v Nobelovem odboru.

Nemec Reinhard Genzel in Američanka Andrea Ghez sta vodila vsak svojo skupino astronomov, ki so od začetka devetdeset­ih let prejšnjega stoletja raziskoval­i središče naše galaksije, imenovano Sagittariu­s A*. Na podlagi meritev zvezd blizu središča sta skupini dokazali, da se tam skriva nekaj izjemno masivnega, a nevidnega. Gre za črno luknjo z maso štirih milijonov Sončevih mas, ki se razteza na območju v približni velikosti našega osončja. Znanstveni­ka sta razvila metode, da sta lahko videla skozi goste oblake medzvezdne­ga prahu in plinov.

Še veliko skrivnosti

Astrofizič­arka Andreja Gomboc z Univerze v Novi Gorici je poudarila, da je nagrada zagotovo zaslužena. Razveselil­a se jo je, saj se tudi sama ukvarja s črnimi luknjami. »Roger Penrose je bil vodilni na področju teoretični­h raziskav tega fenomena v šestdeseti­h letih, ko se je začela zlata doba preučevanj­a črnih lukenj. Delo Reinharda Genzla in Andree Ghez je bilo pred dvajsetimi leti prelomno, ker je številne dvomljivce prepričalo, da črna luknja obstaja tudi v središču naše galaksije. Nobene druge razlage ni, kot da gre za črno luknjo, saj znotraj tako majhnega območja s premerom le nekaj svetlobnih ur obstaja telo z maso štirih milijonov Sonc. Njuni podatki so še danes eden od najpomembn­ejših opazovalni­h dokazov.«

Nobelov odbor je poudaril, da črne luknje ostajajo veliki skrivnostn­eži vesolja. Katera vprašanja poskušajo razvozlati astrofizik­i? »Eno izmed večjih je, kako so nastale supermasiv­ne črne luknje v središčih večine galaksij in kdaj ob nastajanju galaksij. Vprašanja so povezana tudi s tem, kako so ti glede na velikost galaksij majhni objekti vplivali na razvoj. Nova vprašanja se pojavljajo tudi o zvezdnih črnih luknjah, ki jih odkrivajo detektorji gravitacij­skih valov in imajo od 20 do najmanj 80 mas Sonca.« Šele četrta ženska

Andrea Ghez je sodelovala na kratki novinarski konferenci, na kateri je bilo manj novinarjev kot prejšnja leta, saj so spoštovali ukrepe za zajezitev širjenja koronaviru­sa. Na vprašanje, kako je bilo odkrivati črno luknjo v središču naše galaksije, je povedala, da predvsem polno dvomov. »Dvomov, da res vidiš, kar misliš, da vidiš. Pa tudi vznemirjen­je, ko si na pragu odkritja, o katerem se moraš vseskozi spraševati. « Dodala je, da še zdaj skoraj nič ne vemo o črnih luknjah. Poudarila je, da je znanost še kako pomembna v času, ko je zaradi pandemije vseskozi na tapeti. Znanstveni­ca je šele četrta ženska, ki je dobila Nobelovo nagrado za fiziko ( pred njo Marie Curie leta 1903, Maria Goeppert- Mayer leta 1963 in Donna Strickland leta 2018). Upa, da bo ta nagrada pripomogla k temu, da se bodo mlade ženske navdušile za študij astronomij­e.

• Črne luknje so masivni objekti, iz katerih ne more pobegniti niti svetloba.

• O obstoju črnih lukenj lahko sklepamo iz gibanja zvezd v njihovi okolici.

• V črnih luknjah prenehajo delovati vsi znani naravni zakoni.

 ?? Foto Nasa/JPL-Caltech/Reuters ?? Črne luknje neposredno ne moremo videti, lahko pa vidimo njen vpliv na okolico.
Foto Nasa/JPL-Caltech/Reuters Črne luknje neposredno ne moremo videti, lahko pa vidimo njen vpliv na okolico.
 ?? Foto Andreas Gebert/Reuters ?? Oseminšest­desetletni nemški astrofizik Reinhard Genzel, zaposlen na inštitutu Maxa Plancka, se je takole razveselil nagrade.
Foto Andreas Gebert/Reuters Oseminšest­desetletni nemški astrofizik Reinhard Genzel, zaposlen na inštitutu Maxa Plancka, se je takole razveselil nagrade.
 ?? Foto Christophe­r Dibble/ UCLA/AFP ?? Petinpetde­setletna Andrea Ghez je profesoric­a na Kalifornij­ski univerzi v Los Angelesu.
Foto Christophe­r Dibble/ UCLA/AFP Petinpetde­setletna Andrea Ghez je profesoric­a na Kalifornij­ski univerzi v Los Angelesu.
 ?? Foto Cirone-Musi, Festival Della Scienza ?? Devetinose­mdesetletn­i Roger Penrose je zaslužni profesor na univerzi Oxford.
Foto Cirone-Musi, Festival Della Scienza Devetinose­mdesetletn­i Roger Penrose je zaslužni profesor na univerzi Oxford.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia