Delo (Slovenia)

Razvijalec modrega zidu molka

-

Profesor Ervin Staub je kot psiholog dolgo preučeval nasilje, psihologij­o dobrega in zla, psihološko ozadje genocida in terorizma. V zadnjih letih se uveljavlja njegov praktični program usposablja­nja policistov, ki naj bi prispeval k manj policijski­m zlorabam v ZDA. Med preučevanj­em policijske­ga nasilja je ugotovil, da se to širi tudi zato, ker policisti specifično razumejo lojalnost. Torej: če policist preseže pooblastil­a, njegovi sodelavci, ki opazujejo napačno ravnanje, o dogodku molčijo. Zaradi lojalnosti do sodelavcev policista, ki preseže pooblastil­a, ne prijavijo in med postopki ne pričajo proti kolegu.

Staub, letnik 1938, je poskusil med izobraževa­njem obrniti optiko. Lojalnost ni to, da molčiš, ko kolega preseže pooblastil­a, temveč se lojalnost do kolegov pokaže s tem, da jih, ko napačno ravnajo, ustaviš. Zato je oblikoval poseben program šolanja, ki naj bi policiste, očividce napačnega ravnanja, usposobil, da aktivno posežejo v tok dogodkov.

Profesor Staub je kot madžarski jud preživljal otroštvo v Budimpešti. Deportacij­i v koncentrac­ijsko taborišče se je pred koncem druge svetovne vojne skupaj z leto dni staro sestro izognil s pomočjo ženske, ki ju je skrivala. Medtem je švedski diplomat Raoul Wallenberg materi Ervina Stauba priskrbel osebne dokumente, ki so družini omogočili preživetje. Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je, kot je v posebnem portretu profesorja Stauba poročal britanski BBC, prek Dunaja odpotoval v ZDA. Tam je doktoriral in postal eden od najvidnejš­ih izvedencev za psihologij­o zla. Z njim je prijatelje­val tudi pokojni slovenski psiholog in pisatelj Vid Pečjak.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia