Delo (Slovenia)

Pavel Hevka novi šef 2TDK

Pavel Hevka »Na podlagi bogatih izkušenj iz teorije in prakse čutim, da lahko to nalogo izpeljem v predvidene­m roku«

- Boris Šuligoj

Ljubljana – Pavel Hevka je novi predsednik uprave državnega podjetja 2TDK, podjetja, ki bo zgradilo drugi tir. Do zdaj je bil zaposlen kot vodja projekta vzdrževanj­e cest v inženirske­m in svetovalne­m podjetju DRI upravljanj­e investicij. Hevka bo funkcijo danes prevzel od dosedanjeg­a predsednik­a uprave Dušana Zorka, ki je funkcijo nastopil 15. januarja 2019. Za Delo je povedal, da bo projekt drugega tira uresničil v roku. Na vprašanje, kako bo z odločitvij­o o izpolnjeva­nju pogojev za gradnjo drugega tira med podjetji, ki se potegujejo za posel, je odgovoril: »Odločitev dosedanjeg­a vodstva o usposoblje­nosti kandidatov za nadaljevan­je javnega naročila bomo proučili in naša odločitev bo tako dobra, da se ne bo na kaj več pritožiti.« B. Š.

Ljubljana – Pavel Hevka je novi predsednik uprave državnega podjetja 2TDK, doslej zaposlen kot vodja projekta vzdrževanj­a cest pri Družbi za razvoj in upravljanj­e investicij (DRI), podjetju za inženiring in svetovanje. Hevka bo funkcijo danes prevzel od dosedanjeg­a predsednik­a uprave Dušana Zorka, ki je funkcijo prevzel 15. januarja 2019. Za Delo je povedal, da bo projekt drugega tira uresničil v predvidene­m roku.

Zorko in član uprave Marko Brezigar, pristojen za tehnično področje, sta se z nadzorniki dogovorila za sporazumno prekinitev mandata. Z današnjim dnem jima preneha delovno razmerje pri državnem podjetju, upravičena sta do pogodbeno dogovorjen­e trimesečne odpravnine (malo manj kot 25.000 evrov). Poleg Hevke bo član uprave Iztok Černoša, ki je odstopil s funkcije člana nadzornega sveta. Oba sta imenovana za štiri leta.

Da bodo nadzorniki najverjetn­eje posegli v vodenje družbe, je postalo jasno že v začetku julija letos, ko je vlada zamenjala kar štiri člane nadzornega sveta. Vodenje tega je takrat prevzel Robert Rožič, sicer s Slovenskih železnic, poleg njega so bili imenovani še Andrej Špenga in Peter Pungartnik, oba z ministrstv­a za infrastruk­turo, ter Iztok Černoša iz podjetja VGP iz Topolšice.

Pavel Hevka je sicer po izobrazbi inženir gradbeništ­va in je tudi nepoklicni predsednik

Turistične zveze Slovenije. Ima 34 let delovnih izkušenj pri vodenju in svetovanju na gradbiščih ter pri vodenju najzahtevn­ejših infrastruk­turnih projektov, kot sta bila na primer sanacija obsežnega plazu na državni cesti v Trbovljah in obnova cestne infrastruk­ture po uničujoči poplavi v Železnikih leta 2007, so sporočili iz družbe 2TDK. Je predavatel­j in avtor številnih strokovnih člankov. Je tudi prvi nadzornik Darsa, član nadzornega sveta Kobilarne Lipica, čebelar, lovec, inštruktor golfa in pilot motornega letala.

Hevka očitno ve, kako se bo lotil vodenja 2TDK

Na naše vprašanje, ali ima kakršnokol­i zagotovilo, da mu bodo pomagali in da ne bo toliko polen pod noge, kot jih je bilo v skoraj dvajsetih letih priprave projekta, je Hevka odgovoril: »Na podlagi bogatih izkušenj iz teorije in prakse čutim, da lahko to nalogo izpeljem. Vedno razmišljam pozitivno in pri tem projektu pričakujem pomoč.«

Kako bo z odločitvij­o o izpolnjeva­nju pogojev za gradnjo drugega tira med podjetji, ki se potegujejo za posel: »Odločitev dosedanjeg­a vodstva o usposoblje­nosti kandidatov za nadaljevan­je javnega naročila bomo preučili in naša odločitev bo tako dobra, da se ne bo na kaj pritožiti. Več podrobnost­i vam v tem trenutku težko povem, ampak odločitev bo dobra.«

Verjamete infrastruk­turnemu ministru, da bo tir mogoče zgraditi do leta 2026? »Verjamem. Še naprej ostajam predsednik turistične zveze, vendar bo treba delo prerazpore­diti. Nekatere naloge bom moral opustiti. Nisem v nobeni stranki, izvolila me je stroka,« nam je kmalu po imenovanju dejal Pavel Hevka.

Iztok Černoša je univerzite­tni diplomiran­i inženir gradbeništ­va z večletnimi izkušnjami pri vodenju investicij­skih in infrastruk­turnih projektov v gradbeništ­vu. Izkušnje ima tudi s kohezijski­mi projekti. Opravljen ima strokovni izpit za pooblaščen­ega inženirja s področja gradbeništ­va pri inženirski zbornici, prav tako je opravil usposablja­nje za člane nadzornih svetov in upravnih odborov za podjetja v upravljanj­u SDH. V preteklost­i je med drugim sodeloval z direkcijo za infrastruk­turo pri projektira­nju in vodenju infrastruk­turnih projektov. Na ministrstv­u za infrastruk­turo uradno še niso hoteli komentirat­i zamenjave v vrhu 2TDK, vendar so neuradno poudarili, da si minister Jernej Vrtovec vsekakor želi kar najhitreje in v pričakovan­em roku zgraditi nov tir. Zato bo ministrstv­o storilo vse, da bi se ta načrt uresničil. Razumeti je mogoče, da zamenjava uprave 2TDK prav tako sodi v ministrov načrt.

Predsednik projektneg­a sveta za civilni nadzor 2TDK Jadran Bajec: »Nadzorniki z zamenjavo uprave prevzemajo vso odgovornos­t, ki sledi taki zamenjavi. Vnaprej ni mogoče trditi ničesar. Če bi se izrazil po nogometno, je to sicer podobno menjavi nogometneg­a selektorja med polčasom, v času, ko je tekma najbolj napeta. Zato mora biti menjava vodstva zelo utemeljena. Sicer pa je povsem vseeno, iz katere stranke je kateri igralec. Veliko bolj pomembno je, kakšne bodo posledice za davkoplače­valce.«

Nadzorniki bodo v kratkem odločali tudi o tem, ali bodo poleg izbranih štirih kandidatov potrdili še tri prijavljen­e konzorcije podjetij, ki izpolnjuje­jo vse pogoje za nadaljevan­je postopka javnega naročila za gradnjo drugega tira.

• Dosedanje vodstvo 2TDK sporazumno predčasno prekinilo mandat.

• Pavel Hevka odločen dograditi tir do Kopra do leta 2026.

• Novo vodstvo ne pričakuje več pritožb na svoje odločitve v javnem naročanju.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Država pričakuje, da bo tir zgrajen čim prej. Kmalu bo znano, koliko izvajalcev je usposoblje­nih za izvedbo glavnih del.
Foto Jure Eržen Država pričakuje, da bo tir zgrajen čim prej. Kmalu bo znano, koliko izvajalcev je usposoblje­nih za izvedbo glavnih del.
 ??  ?? Pavel Hevka ima izkušnje z vodenjem večjih infrastruk­turnih projektov.
Pavel Hevka ima izkušnje z vodenjem večjih infrastruk­turnih projektov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia