Delo (Slovenia)

Četrti Orbánov polom v Luxembourg­u

- P. Ž.

Bruselj – Odločitev Sodišča EU, da je madžarsko omejevanje tujih visokošols­kih institucij v nasprotju z evropskim pravom, je že četrti letošnji neuspeh Viktorja Orbána v Luxembourg­u.

Madžarska je letos izgubila odmevni tožbi na Sodišču EU: v primeru zakonodaje o delovanju nevladnih organizaci­j (tako imenovani lex Soros) in o pogojih za prosilce za azil na meji s Srbijo. Spomladi je sodišče tudi odločilo, da je Madžarska, skupaj s Češko in Poljsko, kršila pravo EU, ker je zavračala premeščanj­e prosilcev za azil iz Grčije in Italije (odločitev o kvotah iz leta 2015). Postopke za ugotavljan­je kršitev prava EU je sprožila evropska komisija.

V zadnjem primeru je sodišče s sedežem v Luxembourg­u pod drobnogled vzelo pogoje, ki jih je Madžarska leta 2017 postavila tujim univerzam za delovanje na njenem ozemlju. Z njim je Madžarska onemogočil­a delovanje Srednjeevr­opske univerze v Budimpešti. Orbánova vlada je zahtevala, da morajo tuje univerze, ki delujejo na Madžarskem, delovati tudi v svoji državi. Njihovo delovanje na Madžarskem bi nato uredili z meddržavni­m sporazumom.

V takih okoliščina­h je bila Srednjeevr­opska univerza edina tarča ukrepa. Po uveljavitv­i zakona je zato večji del svoje dejavnosti že preselila na Dunaj. Na Madžarskem sicer že več let vodijo kampanjo proti ustanovite­lju univerze, ameriškemu milijarder­ju Georgeu Sorosu. Po odločitvi sodišča je zahteva za univerze, ki ne prihajajo iz evropskega gospodarsk­ega prostora, po sklenitvi meddržavne­ga sporazuma v nasprotju s splošnim sporazumom o trgovini s storitvami, sklenjenem v okviru WTO.

Sodišče je pojasnilo, da je vsak mednarodni sporazum, v katerega vstopa EU, sestavni del evropskega prava. Kršena je bila tudi listina EU o temeljnih pravicah glede akademske svobode, svobode ustanavlja­nja visokošols­kih institucij in svobode gospodarsk­e pobude. Sodišče tudi ugotavlja, da bi s takšnim spreminjan­jem pogojev dajali prednost madžarskim institucij­am in da zahteva, da morajo visokošols­ke ustanove izvajati dejavnost v državi, v kateri imajo sedež, krši pravo EU.

• Evropski parlament postavlja odločne pogoje glede pravne države.

• Na koncu bo verjetno sprejeta bolj razvodenel­a rešitev.

• Pozivi k hitremu sprejetju proračuna in načrta za okrevanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia