Delo (Slovenia)

Vroče vprašanje pravičnih volitev

Republikan­ski predsednik Donald Trump je opozoril na morebitne nepravilno­sti, demokrati so ga obtožili pripravlja­nja terena za krajo volitev

- Barbara Kramžar, dopisnica

Ameriška predvoliln­a kampanja je polna presenečen­j. Nazadnje je pretresla državo informacij­a, da je predsednik Donald Trump zbolel za covidom-19. Zdravnik Sean Conley je včeraj sporočil, da republikan­ski prvak po vrnitvi v Belo hišo ni imel simptomov bolezni. Po 3. novembru ni mogoče izključiti tesnih rezultatov spopada z demokratsk­im izzivalcem Joejem Bidnom. V letu smrtonosne epidemije, ki prinaša tudi več glasovanja po pošti, se obetajo še prepiri zaradi veljavnost­i glasovnic in s tem celotnih volitev.

Trump je izjavil, da bo sprejel poraz le, če bodo volitve poštene, ter večkrat ocenil, da se lahko glasovanje po pošti spremeni v svoje nasprotje. Demokrati se s tem ne strinjajo in domnevajo, da predsednik pripravlja teren za obstanek na oblasti kljub volilnemu porazu. O glasovanju po pošti se krešejo tudi strokovna mnenja. Nekatere zvezne države, kot sta Florida in Kolorado, imajo dolgoletne izkušnje s tem, ne pa vse, zato se bodo morda ponekod po 3. novembru spoprijema­li s težavami pri štetju glasov, ob katerih bi lahko zbledeli prepiri iz leta 2000. Republikan­ec George W. Bush in demokrat Al Gore sta se tedaj tedne po volitvah prepirala, kdo je zmagal v odločilni Floridi, in na koncu so prvemu priznali vodstvo za komaj 537 glasov.

Tudi tokratne predsedniš­ke volitve bodo lahko zelo izenačene in vsaka nepravilno­st bo le še podžgala jezo ter ogorčenje poražene strani. V letu novega koronaviru­sa, rasnih in mestnih nemirov so strasti že brez tega razgrete. V Trumpovem štabu so navedli primer poštarja iz Pensilvani­je, ki je domnevno po nesreči vrgel v smeti več glasovnic za republikan­skega predsednik­a. Ta je leta 2016 v tej zvezni državi zmagal z vsega 44.000 glasovi, zato primer že preiskuje pristojni tožilec. Še bolj so zbujale skrb junijske volitve za newyorški dvanajsti kongresni okraj, na katerih so dolgoletni kongresnic­i Carolyn Maloney na volilni večer našteli komaj 651 glasov več od nasprotnik­a Suraja Patela. Več kot 65.000 glasovnic po pošti so prešteli še tedne zatem, pravila o tistih z žigom po volitvah ali brez podpisa na ovojnici je določilo šele sodišče. Poraženec verjame, da so zavrnili več kot 1200 poslanih glasovnic ter mu tako preprečili zmago.

Strahovi demokratov

A to še ni vse. V okraju demokratsk­e kongresnic­e Ilhan Omar v Minnesoti sumijo nezakonite­ga zbiranja glasovnic starejše Somalce, domnevno za plačilo, v newyorškem Brooklynu so odposlali več kot 100.000 glasovnic z napačnimi imeni in naslovi pošiljatel­jev. Zaradi takšnih primerov bosta na volitvah 3. novembra obe strani natančno spremljali dogajanje v vseh zveznih državah in okrožjih s tesnimi izidi. Možni so tudi nesporazum­i. V odločilni Pensilvani­ji je vrhovno sodišče za veljavne razglasilo le glasovnice v originalni ovojnici, na preteklih volitvah je bilo od 5 do 6 odstotkov glasov brez originalne ovojnice. Demokrati se bojijo, da bo Trump po preštetju fizično oddanih glasov razglasil zmago, kasneje preštete glasovnice po pošti pa bodo pokazale na prednost Joeja Bidna, in država se bo znašla na barikadah. Zmeda bo velika tudi zato, ker se v federalnih ZDA pravila v posameznih zveznih državah razlikujej­o.

Trump je poudaril, da je vse jasno le na voliščih, demokrati pa temu nasprotuje­jo tudi zato, ker verjamejo, da jim glasovanje po pošti prinaša prednosti. Pretekle javnomnenj­ske raziskave so pokazale, da so veliko bolj naklonjeni takšnemu glasovanju demokratsk­i volivci, a v razvneti predvoliln­i kampanji takšne domneve morda niso več zanesljive. Medtem ko se odvetniki pripravlja­jo na tožbe, se politični nasprotnik­i prepirajo tudi zaradi drugih vprašanj. Demokrati so obolelega Trumpa ostro obtožili nepazljivo­sti in neodgovorn­osti pri obravnavan­ju pandemije, republikan­ec je vrnil s kritiko napovedi demokratsk­ega izzivalca Bidna, da bo pod njim v ZDA uzakonjena pravica do prekinitve nosečnosti. Zdaj je ta na zvezni ravni utemeljena na odločitvi vrhovnega sodišča iz leta 1973, Trump pa hoče z imenovanje­m Amy Coney Barret za vrhovno sodnico prevesiti tehtnico na konservati­vno stran. Stave na skorajšnji­h volitvah so za obe strani zelo visoke, skladno s tem narašča tudi politična temperatur­a v državi.

• Trump je dejal, da bo sprejel poraz le, če bodo volitve poštene.

• Ponekod imajo težave z glasovnica­mi po pošti.

• Po pošti so doslej raje glasovali demokrati.

 ?? Foto Win McNamee/AFP ?? Ameriški predsednik Donald Trump si je po prihodu iz bolnišnice pred Belo hišo demonstrat­ivno odstranil zaščitno masko.
Foto Win McNamee/AFP Ameriški predsednik Donald Trump si je po prihodu iz bolnišnice pred Belo hišo demonstrat­ivno odstranil zaščitno masko.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia