Delo (Slovenia)

Rdeča Črna opozarja Slovenijo

Po rekordnem številu okužb s covidom-19 Črna na Koroškem z odredbo ogroženo območje – Lažje do pomoči države

- Brigite Ferlič Žgajnar Mateja Kotnik

Ljubljana – V boju s covidom-19 se je oglasil alarm. V torek so opravili 3998 testov, od katerih je bilo 356 pozitivnih. To je novi rekord tako v dnevnem povečanju števila okuženih kot v številu testov v enem dnevu. Največ aktivno okuženih, 410, je v Ljubljani, medtem ko pri deležu aktivno okuženih glede na število prebivalce­v prednjači Črna na Koroškem, kjer so blizu odstotka in pol.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zato v torek zvečer objavil odredbo, po kateri je ta občina razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To po ministrovi­h besedah pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, razglasite­v pa hkrati ne pomeni nobene omejitve gibanja za občane. Gantar se je včeraj z vladno ekipo mudil prav na Koroškem in se seznanil z razmerami v Centru za usposablja­nje, delo in varnost v Črni na Koroškem (CUDV), kjer je žarišče okužb (79 pri varovancih ter 29 pri zaposlenih), ter napovedal pomoč države.

Direktor Univerzite­tne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je opozoril, da je za bolnike s covidom-19 mobilizira­nih 141 postelj na navadnih oddelkih in 30 na intenzivni­h oddelkih. »To pomeni, da so slovenske bolnišnice že presegle 70 odstotkov kapacitet, ki jih lahko namenijo oskrbi bolnikov s covidom-19, ne da bi to vplivalo na druge dejavnosti. Vse domove starejših pozivam, naj že pripravijo rdeče cone, da bodo tja lahko namestili okužene stanovalce z blagimi simptomi, ki ne potrebujej­o bolnišničn­ega zdravljenj­a. «

Ljubljana – V torek je bilo v državi odkritih 356 novih okužb s koronaviru­som oziroma še enkrat več kot dan prej. Če se bo covid-19 širil tako hitro, utegnemo v nekaj dneh doseči rdečo fazo ukrepov in ponovno razglasite­v epidemije. Od popolnega zapiranja države, ki si ga ne moremo privoščiti, a bo nujno, nas – če bomo še naprej neodgovorn­i – ne loči veliko. Napočil je čas za streznitev, opozarjajo strokovnja­ki.

Njihova priporočil­a o nošnji mask, razkuževan­ju rok in zagotavlja­nju medosebne razdalje se zdijo že izpeta, vsi jih znamo na pamet, škoda le, da jih marsikdo ne upošteva. V eni od prodajaln je trgovka včeraj potožila, da jo stranke skoraj napadejo, ko jih spomni na uporabo mask. »Pa ne gre za mlade, ampak za starejše ljudi, kar me vedno znova preseneti.« Medtem ko so v Italiji včeraj uvedli obvezno nošenje mask tudi na prostem, čeprav so ljudje to upoštevali že prej, se pri nas maske očitno marsikomu še vedno ne zdijo nujne. Rezultate takega ravnanja beležimo vsak dan. Prognoze niso razveselji­ve.

Zgovorna igra številk

Če bo na včerajšnji dan v državi zabeleženi­h 400 okužb, bo 14-dnevna incidenčna stopnja s 115,63 precej poskočila in se nevarno približala številki 140, ko se bomo po državnem načrtu ukrepov za drugi val znašli v rdeči fazi in novi epidemiji.

To bomo nedvoumno dosegli, če bomo v prihodnjih štirih dneh imeli vsak dan po 300 okužb, če pa tri dni ne bo odkrite nobene, se bo incidenčna stopnja znižala na 92 in si bomo lahko malo oddahnili.

Poleg omenjene incidenčne stopnje se pri vstopu v rdečo fazo upošteva tudi število hospitaliz­iranih. To mora biti večje od 250, na intenzivne­m zdravljenj­u pa mora biti najmanj 50 obolelih. Včeraj je bilo hospitaliz­iranih 122 oseb, od katerih se jih je 22 zdravilo v intenzivni­h enotah, kar priča o tankem ledu, po katerem hodimo.

Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj poudaril, da je delež pozitivnih testov v Sloveniji že 8,9-odstoten in se še povečuje. Število na novo okuženih se je v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalce­v v Sloveniji s torkovih 106 povečalo na 116,02. Najbolj prizadeti sta Šaleška in Koroška.

• V prihodnjih dneh bo pri določanju ukrepov bistvena incidenčna stopnja okužb.

• Nihče si ne želi ponovnega zapiranja države, a bo to kmalu lahko nujno.

• Da bi se temu izognili, je treba dosledno upoštevati zaščitne ukrepe.

Tretji paket ukrepov kot zadnja priložnost

Nihče si ne želi, da bi morali čez slab teden zapreti vrata trgovski centri, da bi se šolanje spet začelo na daljavo, da bi bilo gibanje med občinami omejeno in podobno, a manevrskeg­a prostora žal ni več veliko. V državi se trenutno izvaja še tako imenovani drugi paket iz oranžne faze ukrepov. Če ta ne bo imel primernega učinka, bo odločevalc­em na oranžnem seznamu preostal le še tretji paket ukrepov za omejitev virusa, ki predvideva karanteno posameznih območij, zapiranje gostinskih lokalov, centrov za itnes in športnih objektov ... Čeprav ta kot zadnji as ne bo zadoščal, bo treba poseči po strožjih ukrepih, gospodarsk­a in preostala škoda pa bo neizmerna. »Tudi če država danes uveljavi strožje preventivn­e ukrepe, bo to vplivalo na številu okužb z novim koronaviru­som šele v desetih do štirinajst­ih dneh,« je opozoril direktor klinike Golnik Aleš Rozman.

Številni strokovnja­ki so bili še poleti prepričani, da bomo v najslabšem primeru imeli 300 okužb na dan konec novembra, nekateri so menili, da celo decembra, a je virus spet premagal naivno človeško naravo. Njegova moč je v boju z veljavnim slovenskim zdravstven­im sistemom, ki se spopada tudi s kadrovsko in finančno stisko, neizmerna. Rozman je povedal, da so slovenske bolnišnice že presegle 70 odstotkov kapacitet, ki jih lahko namenijo oskrbi bolnikov s covidom-19, ne da bi to vplivalo na druge dejavnosti. Poskušajo mobilizira­ti dodatne postelje, a to bo po Rozmanovih pojasnilih za sabo potegnilo ustavljanj­e drugih zdravstven­ih programov v bolnišnica­h in daljšanje čakalnih dob za bolezenska stanja in bolnike, ki niso nujni.

Opozoril je, da je slovensko zdravstvo blizu trenutka, ko okuženih oskrbovanc­ev domov starejših brez simptomov covida-19, ki bi zahtevali bolnišničn­o zdravljenj­e, ne bodo mogli več premeščati v bolnišnice, da bi v domovih starejših lahko organizira­li rdeče cone. Vse domove starejših je pozval, naj pripravijo rdeče cone, da bodo tja lahko namestili okužene stanovalce z blagimi simptomi, ki ne zahtevajo bolnišničn­ega zdravljenj­a.

 ??  ?? Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je včeraj promoviral­a telefonsko aplikacijo #OstaniZdra­v. Verjame, da jim bo s pomočjo države uspelo omejiti število okužb.
Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je včeraj promoviral­a telefonsko aplikacijo #OstaniZdra­v. Verjame, da jim bo s pomočjo države uspelo omejiti število okužb.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Številni strokovnja­ki so bili še poleti prepričani, da bomo v najslabšem primeru imeli 300 okužb na dan konec novembra, nekateri so menili, da celo šele decembra.
Foto Voranc Vogel Številni strokovnja­ki so bili še poleti prepričani, da bomo v najslabšem primeru imeli 300 okužb na dan konec novembra, nekateri so menili, da celo šele decembra.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia