Delo (Slovenia)

Evropa slaba pri recikliran­ju plastike

Računsko sodišče EU Opozorilo je, da je natančnejš­e spremljanj­e razkrilo nižje stopnje recikliran­ja plastične embalaže

- Borut Tavčar

Računsko sodišče EU opozarja, da natančnejš­e spremljanj­e razkriva precej nižje stopnje recikliran­ja plastične embalaže.

Ljubljana – Evropsko računsko sodišče je ob pregledu področja plastične embalaže ugotovilo, da obstaja velika nevarnost, da EU ne bo dosegla ciljev pri recikliran­ju plastične embalaže za leti 2025 in 2030. Nova, natančnejš­a pravila za poročanje o recikliran­ju in izvozu plastičnih odpadkov, so razkrila, da je stopnja recikliran­ja 30- in ne 42-odstotna, kot so poročali doslej.

Posodobite­v pravnega okvira za recikliran­je plastike leta 2018 kaže povečane ambicije EU in bi lahko pripomogla k povečanju zmogljivos­ti recikliran­ja. Vendar ne gre podcenjeva­ti obsega izziva, s katerim se spoprijema­jo države članice, so opozorili na sodišču. Po besedah revizorjev je nujno usklajeno delovanje, da bi EU zgolj v petih do desetih letih dosegla zastavljen­e cilje. Samo za embalažo, kot so jogurtovi lončki in plastenke za vodo, porabijo približno 40 odstotkov plastike, in ta embalaža povzroči 60 odstotkov plastičnih odpadkov, ki nastanejo v EU. To je tudi vrsta embalaže z najnižjo stopnjo recikliran­ja.

Evropska komisija je za obravnavo čedalje večjega problema odpadkov leta 2018 sprejela strategijo za plastiko, v katero sta bili vključeni posodobite­v direktive o embalaži in odpadni embalaži iz leta 1994 ter podvojitev sedanjega cilja recikliran­ja na 50 odstotkov do leta 2025 in 55 odstotkov do leta 2030. »Dosega teh ciljev bi bila bistven napredek pri dosegi ciljev EU za krožno gospodarst­vo. Da bi EU dosegla nove cilje v zvezi z recikliran­jem plastične embalaže, mora spremeniti sedanje razmere, ko sežgemo več, kot recikliram­o. To je velikanski izziv,« je povedal član evropskega računskega sodišča Samo Jereb, pristojen za pregled.

Covid-19 poslabšal razmere

Dodal je, da se je med pandemijo covida-19 s ponovnim privzetjem navad, da se iz zdravstven­ih razlogov uporabljaj­o predmeti za enkratno uporabo, pokazalo, da bo plastika še naprej temelj našega gospodarst­va, hkrati pa tudi čedalje večja nevarnost za okolje.

V zadnjih letih si je EU prizadeval­a za odpravo pomanjklji­vosti v svojem okviru za plastične odpadke. Komisija načrtuje revizijo pravil o zasnovi embalaže, ki jih zdaj ni mogoče uveljaviti v praksi. Revizorji so ugotovili, da bi lahko bila zaradi tega zasnova embalaže boljša in bi to spodbudilo ponovno uporabo. Podobno je namen novih pravil EU uskladiti in okrepiti sheme razširjene odgovornos­ti proizvajal­ca, tako da bodo spodbujale možnost recikliran­ja (na primer s sistemi prilagodit­ve pristojbin ali celo kavcijskim­i sistemi) in ne samo lažjo embalažo, kot jih zdaj večina.

• Med pandemijo covida-19 se je pokazalo, da bo plastika še naprej temelj našega gospodarst­va.

• Večino plastike bo prihodnje leto prepovedan­o izvažati v tretje države.

• Zdaj je plastika le tanjša, nujne so še druge rešitve.

Izvoz bo januarja ustavljen

Ob posodobitv­i direktive o embalaži in odpadni embalaži so bila uvedena strožja merila za izračunava­nje stopenj recikliran­ja. Sedanji podatki še zdaleč niso točni ali primerljiv­i v vseh državah članicah. Nove metode izračuna bi morale omogočiti zanesljive­jši prikaz dejanskega deleža plastične embalaže, ki je recikliran­a. Revizorji so ocenili, da bi to lahko povzročilo bistveno zmanjšanje sporočenih stopenj recikliran­ja, s sedanjih 42 na zgolj 30 odstotkov.

Izziv povečanja zmogljivos­ti recikliran­ja v EU je toliko večji, saj nova baselska konvencija, ki jo bodo kmalu začeli uporabljat­i, določa strožje pogoje za pošiljke plastičnih odpadkov v tujino. »Države članice so o upravljanj­u svoje odpadne plastične embalaže in doseganju postavljen­ih ciljev za recikliran­je močno odvisne od držav nečlanic EU. Skoraj tretjina sporočene stopnje EU za recikliran­je plastične embalaže je dosežena s pošiljkami v države nečlanice EU. Vendar bo od januarja 2021 večina pošiljk plastičnih odpadkov prepovedan­a,« so opozorili revizorji.

Ni predeloval­nih zmogljivos­ti

Ob tem so posvarili, da povzroča dodatno nevarnost tudi pomanjkanj­e zmogljivos­ti za obdelavo takih odpadkov. »Tvega se tudi, da se bodo zaradi tega povečale nezakonite pošiljke in kazniva dejanja v zvezi z odpadki, zoper katere je okvir EU prešibek,« se bojijo revizorji. Kljub temu menijo, da ima EU z novim pristopom priložnost, da pridobi prednost prvega na trgu in okrepi svoj položaj vodilne na svetu pri recikliran­ju plastične embalaže.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? »Da bi EU dosegla cilje v zvezi z recikliran­jem plastične embalaže, mora spremeniti sedanje razmere, ko sežgemo več, kot recikliram­o. To je velikanski izziv,« je povedal član evropskega računskega sodišča Samo Jereb.
Foto Jože Suhadolnik »Da bi EU dosegla cilje v zvezi z recikliran­jem plastične embalaže, mora spremeniti sedanje razmere, ko sežgemo več, kot recikliram­o. To je velikanski izziv,« je povedal član evropskega računskega sodišča Samo Jereb.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia