Delo (Slovenia)

Nepriljubl­jena, a bogata teta z vzhoda

Upadanje ugleda Odnos Evropejcev do Kitajske se je zelo poslabšal, a jo imajo še vedno za vodilno gospodarsk­o silo

- Zorana Baković

Odnos Evropejcev do Kitajske se je zelo poslabšal, a jo imajo še vedno za vodilno gospodarsk­o silo.

Pandemija je zgolj odprla ventil, skozi katerega zdaj uhaja poudarjeno nezadovolj­stvo številnih držav.

V razvitem, demokratič­nem svetu Kitajska še ni bila tako nepriljubl­jena kot zdaj. Center za preverjanj­e javnega mnenja Pew je objavil rezultate ankete, ki kažejo, da so v večini od 14 držav, v katerih je potekalo preverjanj­e, negativna čustva do azijske velikanke močnejša kot kadarkoli v minulem desetletju.

Odnos do Kitajske se je najbolj spremenil v Avstraliji, kjer kar 81 odstotkov vprašanih vidi to državo v slabi luči. To je kar 24 odstotnih točk več kot lani, gotovo pa je na takšno poslabšanj­e kitajskega ugleda tako v Avstraliji kot drugih državah s seznama centra Pew bistveno vplival način ukrepanja vodstva v Pekingu ob pojavu novega koronaviru­sa.

Bolj natančno bi lahko zapisali, da je pandemija zgolj odprla ventil, skozi katerega zdaj uhaja poudarjeno nezadovolj­stvo številnih držav, in to zaradi kitajskega vedenja nasploh. Avstralci so, denimo, zaskrbljen­i zaradi vse očitnejše agresije kitajskega represivne­ga aparata nad njihovimi sodržavlja­ni kitajskega rodu. Avstralsko novinarko Cheng Lei, ki je bila voditeljic­a poslovnega programa kitajske televizije v angleškem jeziku CGTN, so avgusta aretirali brez obtožnice in obrazložit­ve. To je zgolj eden od čedalje številnejš­ih primerov bahanja velesile v odnosih z državo, ki ima le nekaj več prebivalce­v od kitajskega glavnega mesta.

Samo Trump slabši od Xija

Negativno mnenje o Kitajski se je razširilo tudi po Evropi, kjer o tej državi nima dobrega mnenja kar 85 odstotkov Švedov, 73 odstotkov Nizozemcev, 71 odstotkov Nemcev, 70 odstotkov Francozov, 63 odstotkov Špancev in 62 odstotkov Italijanov. Povprečno je kar 78 odstotkov vprašanih v 14 državah izjavilo, da ne zaupajo predsednik­u Xi Jinpingu in temu, kako se loteva odpravljan­ja mednarodni­h problemov. Seveda je eden od razlogov za negativno oceno kitajskega voditelja tudi prikrivanj­e pojava novega koronaviru­sa, vendar je Evropejce še bolj kot to razočaralo kitajsko vztrajanje, naj se jim javno zahvalijo za poslane zaščitne maske in respirator­je, pa tudi širjenje lažnih novic, da se v nekaterih evropskih državah zdravniki nehumano vedejo do bolnikov s covidom-19.

Edini, o katerem imajo anketiranc­i centra Pew še slabše mnenje kot o Xiju, je ameriški predsednik. Medtem ko kitajskemu predsednik­u ne zaupa 78 odstotkov Nemcev, jih o Donaldu Trumpu nima dobrega mnenja kar 89 odstotkov. Hkrati kar 84 odstotkov vprašanih v 14 državah meni, da v ZDA ne vodijo dobro boja proti pandemiji.

Pa vendar so države, ki so ogorčene nad kitajskim vedenjem, hkrati njene gospodarsk­e partnerice, zato se je logično vprašati, ali bodo ta negativna čustva vplivala tudi na poslovne odnose družb, katerih interesi so povezani s kitajskim trgom.

Ko so v anketi zastavili vprašanje o gospodarsk­em statusu, se je Kitajska znova povzpela na vrh. Samo Američani, Južni Korejci in Japonci imajo še vedno ZDA za gospodarsk­o vodilne na svetu. Vsi drugi, zlasti Evropejci, na čelo že dolgo postavljaj­o azijsko velesilo. Tudi ekonomski analitiki velikih inančnih služb so ocenili, da bo rast kitajskega domačega proizvoda v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegla od 5,2 do 5,5 odstotka, nekateri so celo prepričani, da bo Kitajska edina država, ki bo še pred koncem letošnjega leta dosegla gospodarsk­o raven, kakršno je imela pred pandemijo.

• Negativno mnenje o Kitajski se je razširilo povsod na zahodu.

Spremembe so neizogibne

Prav zaradi tega je nekaterim azijskim državam, ki imajo tradiciona­lno sklenjeno varnostno in vojaško zavezništv­o z ZDA, hkrati pa razvito izmenjavo s Kitajsko, po svoje prišlo prav, da je Trump okužen s koronaviru­som. Seveda mu nihče ni hotel nič hudega, je pa njegov boj s covidom-19 zmanjšal pritisk, denimo, na Južno Korejo, do določene mere pa tudi na Japonsko, kar zadeva institucio­naliziranj­e in širjenje štiristran­ske protikitaj­ske zveze, poimenovan­e Quad. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ta teden skrajšal azijsko turnejo. Ko je State Department zaprosil Seul za razumevanj­e zaradi preložitve njegovega obiska, je južnokorej­sko vodstvo to sprejelo brez zadržkov. Trenutno Južni Koreji zagotovo ni do zaostritve odnosov z veliko sosedo, s katero so lani izmenjali skoraj 145 milijard dolarjev blaga. Javno mnenje seveda bistveno vpliva na zunanjo politiko demokratič­nih držav. Kljub temu si je težko predstavlj­ati, da bodo države, katerih prebivalci nimajo dobrega mnenja o Kitajski, svoje družbe zlahka umaknile z največjega svetovnega trga. Pa vendar se bo nekaj spremenilo. Kitajski vlagatelji bodo bolj pod drobnogled­om. Čeprav ne bo nihče zavrnil bogate tete z vzhoda, bodo od nje pričakoval­i drugačno vedenje. Četudi samo takrat, ko bo naša gostja.

• Evropejci že dolgo dojemajo Kitajsko kot vodilno gospodarsk­o silo.

• Javno mnenje vpliva na zunanjo politiko demokratič­nih držav.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Težko si je predstavlj­ati, da bodo države, katerih prebivalci nimajo dobrega mnenja o Kitajski, zlahka umaknile svoje družbe z največjega trga na svetu.
Foto Thomas Peter/Reuters Težko si je predstavlj­ati, da bodo države, katerih prebivalci nimajo dobrega mnenja o Kitajski, zlahka umaknile svoje družbe z največjega trga na svetu.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia