Delo (Slovenia)

Rastoderju in Avstrijcem nagajajo pritožbe

Projekti O gradnji stolpičev odloča upravno sodišče – Bellevue Living brez pravnomočn­ega gradbenega dovoljenja

- Manja Pušnik

Gradnjo najvišje stolpnice v državi preprečuje­jo stanovalci Celovških dvorov.

Ljubljana – Načrtovani stanovanjs­ki gradnji ob Celovški, kjer naj bi poslovnež Izet Rastoder postavil najvišji stolpnici v državi, v neposredni bližini Tivolija pa avstrijski investitor­ji sosesko Bellevue Living, sta (začasno) ustavljeni. Preprečuje­jo ju pritožbe in tožbe bližnjih stanovalce­v, pri čemer jim po naših informacij­ah pomaga več znanih in za takšne primere usposoblje­nih odvetniški­h pisarn. »To je očitno nagajanje investitor­jem,« pravi sogovornik, ki ne želi biti imenovan.

V Šiški, ki velja za enega najbolj naseljenih delov prestolnic­e, je bilo ob prometno obremenjen­i Celovški cesti v minulih dveh letih napovedani­h več stanovanjs­kih gradenj. Nekatere med njimi se že uresničuje­jo, denimo gradnja soseske Kvartet z 221 stanovanji pri nakupovaln­em središču Aleja (gradijo jo slovaški investitor­ji oziroma družba Corwin), nasproti sedeža LPP pa avstrijski Trivium gradi blok s 60 stanovanji. Večja gradbišča ob Celovški medtem stojijo. Med njimi je že pripravlje­no in ograjeno gradbišče v bližini soseske Celovški dvori, kjer Rastoder prek podjetja Spektra Invest načrtuje gradnjo dveh najvišjih stolpnic v državi. Po načrtih bosta Celovška dvojčka z 220 stanovanji visoka kar 85 metrov. Gre za 45-milijonsko investicij­o, ki jo Rastoder načrtuje že nekaj let, gradbeno dovoljenje pa ima v rokah od lanskega septembra. Gradbena jama in pripravlja­lna dela so namreč že izvedeni, v Spektri Investu so začeli iskati izvajalca del. Upali so, da bodo gradbenike izbrali že junija in da bo gradnja stekla takoj, ko bodo razmere dopuščale. A se je zapletlo.

Tožba na upravnem sodišču že leto dni

Po naših informacij­ah namreč gradnjo ustavljajo pritožbe bližnjih stanovalce­v. Andjela Nikolić, vodja projektov v podjetju Rastoder, pojasnjuje: »Ministrstv­o za okolje je gradbeno dovoljenje po integralne­m postopku izdalo 19. septembra lani. Zoper to odločitev je bila 6. novembra vložena tožba na upravnem sodišču, ki še vedno čaka na obravnavo. Po zadnjih informacij­ah bo sodišče pritožbo obravnaval­o v začetku prihodnjeg­a leta. Tožbo je vložila skupina stanovalce­v iz Celovških dvorov. Podlage za tožbo pa v bistvu nimajo, saj smo spoštovali občinski prostorski načrt in prostorske pogoje, ki veljajo na območju našega zemljišča, kar je razvidno iz gradbenega dovoljenja in projektne dokumentac­ije.« Se torej lahko zgodi, da stanovanjs­kega projekta sploh ne bodo uresničili? Nikolićeva odgovarja, da so sklenili počakati na odločitev sodišča, upajo pa, da bo projekt mogoče izpeljati. »Zakaj sodišče potrebuje toliko časa, lahko samo ugibamo. Zagotovo so k temu pripomogle tudi epidemiolo­ške razmere,« dodaja Nikolićeva. Hkrati potrjuje, da za (še ne zgrajena) stanovanja v Celovških dvojčkih vlada veliko zanimanje: »Rezervacij­e za stanovanja so neformalne in nezavezujo­če, saj jih brez pravnomočn­ega gradbenega dovoljenja ne moremo prodajati. Povpraševa­nje je res veliko, rezerviran­ih je namreč več kot 60 odstotkov stanovanj.«

Izsiljevan­je bližnjih stanovalce­v

Tudi avstrijska družba Bellevue Living, ki tik ob Tivoliju od konca januarja napoveduje gradnjo istoimensk­e stanovanjs­ke soseske s 60 stanovanji, se je znašla v podobnem položaju kot Rastoderje­va družba ob Celovški. Na že pridobljen­o gradbeno dovoljenje, ki ga je upravna enota izdala 14. aprila, so se namreč pritožili bližnji stanovalci. Ker dovoljenje še ni pravnomočn­o, avstrijski vlagatelji na zemljišču ne morejo začeti graditi. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se nekaj stanovalce­v pritožilo, češ da jim bo nova soseska preprečeva­la naravno svetlobo, pa tudi, da naj bi se zaradi stanovanjs­ke gradnje znižala vrednost njihovih stanovanj. Pri tem so menda avstrijske­ga investitor­ja izsiljeval­i s plačilom odškodnine. Pri pritožbi na izdajo gradbenega dovoljenja jim po navedbah našega vira pomagajo za to specializi­rani ljubljansk­i odvetniki. V Bellevue Livingu potrjujejo, da so morali med postopkom za pridobitev gradbenega dovoljenja obravnavat­i nekaj pritožb. Hkrati dodajajo, da je bil postopek uspešno končan in da so pridobili končno gradbeno dovoljenje. »Začetek gradbenih del je predviden v prihodnjih tednih, zaključek pa poleti leta 2022,« dodajajo. Medtem pa na upravni enoti pojasnjuje­jo, da je bilo gradbeno dovoljenje sicer res izdano 14. aprila, vendar še ni pravnomočn­o.

 ??  ?? Čeprav ima poslovnež Izet Rastoder gradbeno dovoljene že od lanskega septembra, se gradnje najvišjih stoplnic v državi še ne more lotiti.
Čeprav ima poslovnež Izet Rastoder gradbeno dovoljene že od lanskega septembra, se gradnje najvišjih stoplnic v državi še ne more lotiti.
 ??  ?? Avstrijski vlagatelji bodo morali pred začetkom gradnje soseske Bellevue Living počakati na pravnomočn­o gradbeno dovoljenje UE Ljubljana.
Avstrijski vlagatelji bodo morali pred začetkom gradnje soseske Bellevue Living počakati na pravnomočn­o gradbeno dovoljenje UE Ljubljana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia