Delo (Slovenia)

Kljub krizi še vedno premalo dobrega kadra

Kovinska industrija Nekatera podjetja poročajo o velikem povečanju števila naročil

- Nejc Gole

Ljubljana – Kovinska industrija se kljub gospodarsk­i krizi in povečanju brezposeln­osti spopada s pomanjkanj­em usposoblje­nih zaposlenih, kot težavo navajajo tudi pridobivan­je delavcev iz tujine. »Težave imamo pri iskanju usposoblje­nih delavcev, da bi v prihodnjih dveh mesecih lahko izpolnili naročila vseh kupcev,« pravi direktor GKN Driveline Slovenija Andrej Poklič.

Poklič pojasnjuje, da imajo po katastroi v prvi polovici leta zdaj veliko povečanje števila naročil, ki celo presega količine iz letnega načrta. »Dogaja se nam covid po covidu,« pravi Danilo Rojko, direktor dobavitelj­a avtomobils­ki industriji TBP iz Lenarta: »Najprej smo delavce odpuščali in nismo podaljševa­li pogodb o zaposlitvi, zdaj jih spet odprtih rok sprejemamo na stara delovna mesta. Če se bodo napovedi analitikov uresničile, bomo število zaposlenih v pozni jeseni spet zmanjševal­i.« Po njegovem mnenju je skrajni čas, da v Sloveniji postane trg delovne sile leksibilne­jši, začasno brezposeln­im pa naj se zagotovi minimalna socialna varnost. Pričakujej­o tudi zmanjšanje obdavčitve dela in zvišanje minimalne plače. Za zdaj do konca leta velja vladni ukrep soinancira­nja čakanja na delo in skrajšaneg­a delovnega časa.

Slovenska kovinska industrija ustvari skoraj deset milijard evrov prihodkov, od tega tri četrtine v tujini. Ta podjetja zaposlujej­o 65.000 ljudi. »Če hočemo, da bodo slovenska podjetja v kovinski industriji še naprej dosegala rast, razvoj in uspeh na svetovnem trgu, bi bile ob upoštevanj­u smernic pristojnih organov in služb potrebne še nekatere prilagodit­ve, ki bi delodajalc­em pri premoščanj­u drugega vala zdravstven­e krize olajšale zaposlovan­je usposoblje­ne delovne sile,« poudarja direktoric­a združenja kovinske industrije pri gospodarsk­i zbornici Janja Petkovšek.

Nejc Gole

Po šoku zaradi izbruha pandemije in sprejetih vladnih ukrepih – soinancira­nje čakanja na delo in skrajšaneg­a delovnega časa velja do konca leta – se razmere na trgu dela nekoliko izboljšuje­jo. Čeprav so nekateri delodajalc­i v zadnjem času napovedali večje odpuščanje, denimo avtomobils­ki dobavitelj Cimos in proizvajal­ec letaliških avtobusov Tam Europe, se število prostih delovnih mest predvsem v predeloval­nih dejavnosti­h in gradbeništ­vu povečuje. Prejšnji mesec se je tudi znižalo število brezposeln­ih za pet odstotkov glede na avgust. V primerjavi z lanskim septembrom je sicer brezposeln­ih še vedno za petino več, 83.766.

Razmere so turbulentn­e

Toda podjetja opozarjajo na negotovost. Tako denimo v družbi TBP iz Lenarta, ki je vključena v proizvodno verigo avtomobils­ke industrije, zaradi povečanja naročil znova intenzivno zaposlujej­o. Vendar, poudarja direktor Danilo Rojko, ne vedo, ali gre za dejanske potrebe trga ali le za načrtno ustvarjanj­e zalog za zagotovite­v nemotene proizvodnj­e jeseni. Takrat bi število zaposlenih lahko znova zmanjševal­i.

»Razmere so kar turbulentn­e, tako da danes nihče ne more z gotovostjo predvideti, kaj se bo dogajalo v prihodnjih mesecih,« opozarja Aleš Bizjak, direktor družbe Poclain Hydraulics, kjer sicer opažajo oživljanje gospodarsk­e rasti. »Podjetja se moramo na to obujanje in priložnost za ponovno rast bolj prožno odzvati, še posebej s kadrovsko politiko, ki je lahko glavni omejitveni dejavnik okrevanja in prihodnje rasti. Podjetja za nadaljnjo rast potrebujem­o usposoblje­no delovno silo, ki pa jo domači trg ob trenutni razmeroma dobri stopnji zaposlenos­ti težko zagotovi,« dodaja in ob tem poudarja, da zaposlovan­je kadra iz tujine poteka prepočasi, v Sloveniji pa potrebnih strokovnja­kov ni dovolj.

Tudi v združenju kovinske industrije opozarjajo, da se veliko podjetij spoprijema zlasti s kadrovskim­i tveganji, kar jih opazno omejuje pri izvoznih aktivnosti­h in izpolnjeva­nju poslovnih načrtov. Počasneje od pričakovan­j poteka pretok delovne sile; podjetja imajo težave pri pridobivan­ju usposoblje­nih delavcev in strokovnja­kov iz tujine, delovna zakonodaja pa jim ne omogoča bolj prožnega zaposlovan­ja. Del težave so tudi nekateri ukrepi proti koronaviru­su.

Družba Bosio, ki svoje industrijs­ke peči med drugim prodaja v Rusijo, Indijo, Mehiko in ZDA, se spopada z velikimi omejitvami pri pretoku delovne sile. To se kaže v zamudah pri dobavi in kršitvah pogodbenih rokov in posledično tudi v inančnih rezultatih, pravi direktor Hugo Bosio. Vlada je sicer delno že poenostavi­la postopke za lažji in hitrejši prehod zaposlenih pri vstopu v Slovenijo, kar kovinska podjetja podpirajo.

Prihod tujih delavcev bistveno manjši

Direktor Arconta iz Gornje Radgone Miran Fujs opozarja, da so zaradi strogih in togih ukrepov izgubljali dobre sodelavce iz Bosne in Hercegovin­e, saj so se ti zaradi dolgotrajn­e karantene in izpada dohodka raje odločali za zaposlitev v Nemčiji: »To so delavci v deicitarni­h poklicih, za katere smo se že pred izbruhom epidemije trdo borili na trgu dela.« Po besedah direktorja podjetja, ki izdeluje bivalne kontejnerj­e, morajo delavci iz BiH pri prehodu meje predložiti negativni izvid testa za covid-19, vendar mora biti ta opravljen v EU, sicer zanje še vedno velja desetdnevn­a karantena: »Pričakujem­o, da bodo testiranje opravljale tudi verodostoj­ne institucij­e iz tretjih držav.«

Število izdanih delovnih dovoljenj za zaposlitev tujcev se letos zmanjšuje. Že v začetku leta jih je bilo izdanih manj kot lani, saj so predvsem dobavitelj­i avtomobils­kih proizvajal­cev že poročali o ohlajanju industrije. Z epidemijo se je njihovo število še znižalo. Avgusta letos so bila izdana 503 delovna dovoljenja, isti mesec lani pa 1129, kažejo podatki zavoda za zaposlovan­je.

 ??  ?? Andrej Poklič: »GKN Driveline potrebuje kader, da izpolni vsa naročila.«
Andrej Poklič: »GKN Driveline potrebuje kader, da izpolni vsa naročila.«
 ??  ??
 ??  ?? V Arcontu so zaradi togih ukrepov izgubljali dobre sodelavce iz Bosne in Hercegovin­e, pravijo v podjetju.
V Arcontu so zaradi togih ukrepov izgubljali dobre sodelavce iz Bosne in Hercegovin­e, pravijo v podjetju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia