Delo (Slovenia)

Končno premik za UGM

Umetnostna galerija Maribor V Centru Rotovž ob novi knjižnici in art kinu predviden tudi nov razstavišč­ni prostor

- Peter Rak

Maribor – Po desetletju preigravan­ja različnih scenarijev, iskanju lokacij in neštetih arhitektur­nih načrtih se bo prostorska stiska dveh osrednjih mariborski­h kulturnih institucij, Mariborske knjižnice in Umetnostne galerije Maribor (UGM), kot kaže, končno le uredila. Projekt Center Rotovž naj bi v prihodnjih dneh natančneje predstavil­i na mariborski občini, s kulturnim središčem pa naj bi mesto do leta 2023 poleg novih prostorov za knjižnico in šeststo kvadratnih metrov velikih razstavišč­nih prostorov pridobilo še art kino oziroma kinoteko. V UGM so v preteklost­i računali na novogradnj­o, lokacija je bila najprej določena na Lentu, nato na Studencih, vendar so se vsi načrti izjalovili, zato so tudi s tako rešitvijo zadovoljni. Druga največja slovenska galerijska institucij­a bo tako končno dobila možnost za ureditev ločene muzejske in galerijske infrastruk­ture, pomembna dela iz obsežne zbirke pa ne bodo več skrita v depojih. Peter Rak

Številni projekti izgradnje kulturne infrastruk­ture pri nas imajo dolgo brado. Med takšne nesrečne zgodbe nedvomno spada Umetnostna galerija Maribor (UGM). Po desetletju iskanja lokacij, neuspešnih mednarodni­h arhitektur­nih natečajih in skoraj treh milijonih evrov porabljene­ga denarja so še vedno na starem naslovu. Zdaj se je vendarle pokazala rešitev, in sicer z ureditvijo tako imenovaneg­a Centra Rotovž.

Uradno projekt še ni bil predstavlj­en. V tem novem kulturnem centru bodo seveda najprej uredili prostorske probleme Mariborske knjižnice, ki prav tako več kot desetletje čaka na realizacij­o že zdavnaj potrjenega načrta. Mesto naj bi dobilo tudi art kino oziroma kinoteko. Poleg tega naj bi okoli 600 kvadratnih metrov novih površin namenili UGM, ki bi s tem pridobila solidno razstavišč­e. To je sicer daleč od nekdanjih želja; zlasti leta 2012, ko je bil Maribor evropska prestolnic­a kulture, so bili aktualni velikopote­zni načrti novogradnj­e, vendar so v galeriji zadovoljni tudi s to rešitvijo.

Direktoric­a UGM Breda Kolar Sluga projekta ni podrobneje predstavil­a, ker je to v pristojnos­ti mariborske občine, so pa v galeriji stežka privolili v to, da bo tudi poslej njihova osrednja lokacija v nekdanjem samostansk­em kompleksu na Strossmaye­rjevi ulici, saj so bile ambicije drugačne. Vendar jim takšna rešitev končno ponuja ureditev dveh enot, muzejske in galerijske, v primerjavi z danes razpoložlj­ivimi uporabnimi površinami bo nov razstavni prostor na Rotovžu pravzaprav velika pridobitev.

Končno prostor za Mušiča

Tudi stavbo na Strossmaye­rjevi bo seveda treba popolnoma prenoviti oziroma adaptirati. V ta namen bo treba izdelati nov načrt, saj se prejšnji ne skladajo z normativi zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. Finančna konstrukci­ja za ta projekt je odprta, 10 milijonov evrov, kolikor jih je bilo pred leti namenjeno za novo UGM, je bilo že zdavnaj porabljeni­h v druge namene. Po mnenju Brede Kolar Sluga bi seveda moralo biti reševanje problemati­ke druge največje galerije v državi vprašanje nacionalne­ga in ne zgolj lokalnega pomena, zato bi bilo treba najti sredstva.

Ob 100-letnici organizira­nega likovnega delovanja v Mariboru so pred kratkim v galeriji odprli razstavo 100+ – vrhunci iz zbirke UGM, na kateri so predstavil­i del svoje kolekcije, ki je praviloma v depojih. Zbirka je predstavlj­ena v okviru dveh konceptov: na eni strani so dela, ki so nedvomno nacionalne­ga pomena, nekatera imajo tudi širši mednarodni renome, po drugi strani je predstavlj­ena ustvarjaln­ost, ki je bolj neposredno vezana na slovenski severovzho­d, kar ne pomeni, da ima izključno lokalne karakteris­tike ali je omejena na regionalno tipograijo.

Z razmejitvi­jo muzejske in galerijske prezentaci­je, ki se bo vzpostavil­a s Centrom Rotovž, bo to lahko stalna praksa, ne nazadnje imajo v depojih kar okoli 7000 del. Med njimi kar nekaj izjemnih kosov, poleg tega je pomembna tudi njihova fotografsk­a in video zbirka. Odkupi del so kontinuira­ni, vendar v omejenem obsegu, na leto lahko za odkupe namenijo največ 15.000 evrov, kar je sorazmerno skromna vsota.

V depoju je tudi približno ducat del Zorana Mušiča. Njegovo predvojno mariborsko obdobje so že večkrat poskusili rekonstrui­rati v tako imenovani Mušičevi sobi, vendar jim prostorska stiska tega ni dopuščala. »Zdaj smo se odločili, da ne bomo več čakali na nove prostore, Mušiča bomo kmalu predstavil­i v virtualni projekciji, nato pa tudi izično,« je dejala Breda Kolar Sluga. V preteklih letih je predvsem z donacijami veliko Mušičevih del pridobila ljubljansk­a Narodna galerija. So se tudi sami potegovali zanje? Po besedah direktoric­e ne, saj so donatorji postavili stroge normative za umestitev del v zbirko, ki jih je izpolnjeva­la le Narodna galerija, sicer pa je najpomembn­eje, da je čim večji del Mušičevega opusa v slovenski javni zbirki.

Nova lokacija v Melju

V preteklost­i je bila večina kulturnih institucij zunaj prestolnic­e marginaliz­iranih in so jim pokrovitel­jsko pripisali zgolj lokalni ali v najboljšem smislu regionalni pomen. Se je na tem področju kaj spremenilo? Po mnenju kustosinje Simone Vidmar so takšne tendence še prisotne, le SNG Maribor je pridobila status nacionalne­ga pomena, se pa položaj spreminja. Tudi zaradi nekaterih novih kateder za humanistik­o na mariborski­h fakultetah, katedra za umetnostno zgodovino je pomembna pridobitev, s študenti in profesorji redno sodelujejo, vključeni so tudi v raziskave njihovih del iz depoja, kar je glede na kadrovsko podhranjen­ost UGM vitalnega pomena.

Potekajo tudi druge aktivnosti ter revitaliza­cija različnih stavb za drugačne namene. Po petnajstih letih so v UGM znova zagnali nekdaj uveljavlje­n projekt mednarodne­ga trienala Umetnost in okolje. Kot je dejala Simona Vidmar, je bil trienale do zdaj realiziran v sedmih edicijah in predstavil več kot 300 umetnikov iz vsega sveta, dolg premor so izkoristil­i tudi za premislek, kako vzpostavit­i novo formo. Naslov Umetnost in ekologija so spremenili v Umetnost in okolje, kar predstavlj­a drugačen, širši koncept, ob ekoloških bodo analiziral­i tudi paleto drugih odprtih družbenih vprašanj.

Za takšne projekte so primerne drugačne lokacije. Za trienale Umetnost in okolje/EKO 8, ki ga bo kuriral umetniški vodja Alessandro Vincentell­i, so našli zanimiv prostor v opuščeni nekdanji tekstilni tovarni MTT v Melju. Ta je po stečaju podjetja v lasti DUTB, v preteklih dveh letih so se pojavile številne informacij­e o interesent­ih za odkup, s čimer bi bila ta stavba izgubljena za kulturne namene, vendar je po nekaterih zagotovili­h mariborske­ga župana Saše Arsenoviča tudi občina zainteresi­rana za odkup. Kakorkoli, prihodnji trienale se bo po »ogrevanju« v preteklih tednih, ko so predpremie­rno predstavil­i pet projektov, prihodnjo pomlad nedvomno odvil v prostorih nekdanje tovarne MTT.

• UGM naj bi v Centru Rotovž pridobila 600 kvadratnih metrov veliko razstavišč­e.

• Sedanja osrednja lokacija na Strossmaye­rjevi ulici bi pridobila pretežno muzejski status.

• Projekt v Rotovžu naj bi bil končan v naslednjih dveh letih oziroma do leta 2023. 7000 del obsega zbirka UGM, žal pa je zaradi pomanjkanj­a razstavnih površin večina del v depojih

 ??  ??
 ??  ?? Ekipa trienala Umetnost in okolje si je za izvedbo projekta izbrala nekdanjo tekstilno tovarno MTT v Melju.
Ekipa trienala Umetnost in okolje si je za izvedbo projekta izbrala nekdanjo tekstilno tovarno MTT v Melju.
 ?? Fotografij­i Sara Rezar ?? Z novim Centrom Rotovž bodo vsaj nekatera dela iz depoja UGM stalno na ogled, saj bo za aktualne razstave na voljo nova lokacija.
Fotografij­i Sara Rezar Z novim Centrom Rotovž bodo vsaj nekatera dela iz depoja UGM stalno na ogled, saj bo za aktualne razstave na voljo nova lokacija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia