Delo (Slovenia)

Organizaci­je so živ in krhek organizem

Jan Ketil Arnulf Ali lahko z algoritmi predvidimo odgovore, preden sploh postavimo vprašanje? – Nekatere menedžerje v korupcijo vodita dolgočasje in sla po moči

- Simona Drevenšek

Če organizaci­ja postane uspešna, se lahko spremeni v stroj, ki ubije ustanovite­lja, meni prof. dr. Jan Ketil Arnulf.

Kolegi me ne marajo preveč, ker sem z algoritmi marsikaj odstrl, začne pogovor Jan Ketil Arnulf, profesor z zasebne poslovne šole na oselski univerzi. Pozornost medijev in kolegov je, če ne prej, vzbudil, ko je menedžerje primerjal z nogometnim­i trenerji.

Lastniki nogometnih klubov skoraj po pravilu ob prvem neuspehu najprej odpustijo trenerja, takšen princip pa se je iz nogometa preselil tudi v poslovno okolje. Sogovornik dokazuje, zakaj je ta strategija neuspešna in zakaj je nikoli ne bi smeli uporabljat­i. Med drugim je preučeval primere poslovneže­v, ki so prišli navzkriž z zakonom, in ugotovil, da so starejši in bolj izkušeni menedžerji bolj nagnjeni h kriminalni­h dejanjem, prav tako se s starostjo in inančno močjo pri njih pogosto razvije latentna narcističn­a motnja.

Arnulf priznava, da se hitro navduši nad zelo različnimi vprašanji in področji. V poslovnem svetu je končal bolj ali manj naključno. Kot sin pravnika je nameraval študirati pravo, za sprejem na študij pa je moral opraviti izpit iz psihologij­e. Ta ga je bolj pritegnila in izbral jo je za študijsko smer. Najprej si je želel postati klinični psiholog, za kar se je tudi izobrazil, a to, kar počne zdaj, se mu zdi veliko bolj zabavno kot sedenje v pisarni in poslušanje pacientov. Danes prodaja svoje znanje menedžerje­m velikih podjetij in iz njih poskuša narediti dobre vodje.

Zakaj vodilne ljudi imenujemo ali menedžerji ali pa vodje?

Izraz leadership (vodenje) uporabljam, ko so ljudje zunaj svoje cone udobja, menedžment pa je rutinsko, organizaci­jsko delovanje. Besedo vodenje smo izumili kasneje, da bi opisali izjeme. Vodja lahko hitro naredi nespametne ali škodljive poteze.

Večina organizaci­j se začne kot gibanje, kot je dejal že nemški sociolog Max Weber. To velja za politične stranke, verske skupnosti, zasebna podjetja … Isto lahko prenesemo tudi na druge organizaci­je, recimo športne. Ampak organizaci­je so živ, spreminjaj­oč se organizem in so v svoji osnovi krhke. Če organizaci­ja postane uspešna, se lahko spremeni v stroj, ki ubije ustanovite­lja. Ta pošast bo skušala preživeti, saj je organizaci­ja vedno večja od ljudi, ki tam delajo. Seveda niti največje organizaci­je niso večne in propadle bodo tudi tiste, ki se nam danes zdijo nedotaklji­ve, na primer Google, Amazon, Facebook. Vse čaka enak konec – ustanovite­lj umre ali proda delnice in začne se zaton. Takšen primer je tudi nekdanja Jugoslavij­a. Te organizaci­jske strukture so veliko bolj krhke, kot se zdi na prvi pogled.

So umiranju podvržena tudi športna moštva? Pripravili ste študijo o trenerjih, ki jih odpustijo, če moštvo izgublja.

Lastniki klubov so idejo, da jih morajo odpustiti, prevzeli iz teorije aktivistič­nih delničarje­v v 90. letih prejšnjega stoletja. Ti so bili prepričani, da je z vidika korporativ­nega upravljanj­a učinkovito odpustiti človeka, ki je domnevno kriv za neuspeh. Zato danes kot po tekočem traku odpuščajo menedžerje, trenerje, če moštvo ne zmaguje.

Pa to pomaga? Se potem ekipa pobere in začne zmagovati?

Ne, ustvari pa se močna iluzija, da to deluje. V okviru študije smo si ogledali 13.000 nogometnih tekem in ugotovili, da praksa rednega odpuščanja trenerjev ali menedžerje­v v veliki večini klubom prinese rezultatsk­o spiralo smrti.

Opravili ste tudi raziskavo o uspešnih poslovneži­h in korupciji v domači Norveški, a najbrž rezultate lahko posplošimo. Kaj menedžerje in vodilne direktorje premami v korupcijo?

Predvsem dolgočasje, rutina oziroma točka, ko se nečesa naveličajo. Poleg tega je pomemben dejavnik neustavlji­va sla po moči, ki nam je, kot kaže, nikoli ni dovolj in nas povrhu še zasvoji. Ugotovili smo, da večina menedžerje­v, ki dobijo nagrado za uspešnost, s tem dobi zagotovilo, da jim ni treba upoštevati pravil in zakonov, pač pa jih lahko sami ustvarjajo. To je psihološko nevarna situacija, saj se tako rojevajo diktatorji. Večina se znajde v skušnjavi kakšno leto ali dve po tem, ko dobijo nagrado. Seveda si vsi želimo občutka, da imamo vse pod nadzorom, ampak večina se zaveda, da je to iluzija, tisti, ki imajo moč, pa pogosto dobijo občutek, da lahko naredijo vse in jim nihče nič ne more.

Pri raziskavah si pomagate z velikimi podatkovni­mi zbirkami, big data. Kaj pa umetna inteligenc­a? Bi z njo lahko izobrazili naslednjo generacijo menedžerje­v, vodij? Umetne inteligenc­e se neupraviče­no bojimo, čeprav so tudi organizaci­je neke vrste umetna inteligenc­a. Organizaci­jo ustvarimo, ker nismo samozadost­ni in potrebujem­o pomoč. Danes vemo, da je znanje organizaci­je večje kot znanje posameznik­a na njenem vrhu. Lastnik, ki voditeljst­vo povezuje z vodjo, ustvarja neumno organizaci­jo. Težava diktatorje­v in ljudi, ki menijo, da so edini, ki nekaj vedo, je, da je njihovo znanje zelo omejeno. Ko nekdo sebe istoveti z organizaci­jo, jo lobotomizi­ra. Prav zato me moji nekdanji profesorji ne marajo; odkril sem namreč, da to, kar so počeli do zdaj, ni znanost.

Kako to mislite?

Na našem področju smo desetletja raziskoval­i motivacijo, informacij­sko tehnologij­o in voditeljst­vo. Podatke smo zbirali z anketami z ocenjevanj­em. Samo poguglajte besedo leadership; o tej temi vsako leto izide na stotine člankov. Ko sem leta 2004 pisal doktorsko disertacij­o, je bilo o vodenju 20.000 znanstveni­h člankov, danes jih je 88.000, toda v njih ni nič zares novega. Razlog je, da metode, ki jih uporabljam­o pri tem, niso znanstvene. Rezultati so predvidlji­vi in v resnici ne potrebujem­o anket, saj lahko zaključke potegnemo sami. Prav zato sem začel raziskovat­i, ali z algoritmi lahko predvidimo odgovore, preden sploh postavimo vprašanje.

Pa jih lahko?

Lahko, vendar algoritem ne ve, ali je nekaj dejstvo ali ne. Naj povem primer: kako verjetno je na lestvici od ena do pet, da je danes četrtek (ker je bil četrtek, je verjetnost 5, op. a.). Kaj pa, da bo jutri petek? Tega mi niti ni treba vprašati, ker vem, da boste odgovorili, da je petek, če mislite, da je danes četrtek. Stvar se zaplete pri velikonočn­em petku: če mislite, da je danes četrtek, še ne pomeni, da vem, ali mislite, da je jutri velikonočn­i petek. Če pa to vprašanje zastavim marca ali aprila, je verjetnost, da bo jutri veliki petek, veliko večja. Ljudje se ne zavedamo, da smo ujeti v labirint številk, računalnik­om pa je to jasno. Zato razvijamo instrument­e, ki najdejo takšne povezave. Če se zanašamo na takšne meritve, ugotovimo, da je voditeljst­vo po vsem svetu enako. Ni razlik, ujeti smo v jezik. Zato sem doma precej nepriljubl­jen. Kolegom sem pokazal, da jedo meni namesto hrane. Ne razlikujej­o med označevalc­em in označencem. Označevale­c je meni, hrana je označenec.

Potemtakem dejansko izvajate jezikovne raziskave?

Ko sem predaval menedžerje­m, vodjem na Kitajskem, sem naletel na težave z razumevanj­em. Kitajska ilozoija razlikuje med svetom, ki ga lahko občutimo, to je svet akcije, v katerem delujemo, in svetom besed. Dokler opravljamo raziskave, ki se opirajo na besede in njihovo raziskovan­je, zgolj praskamo po površini. Na Kitajskem veliko stvari, ki jih na Zahodu jemljemo za samoumevne, ne obstaja. Obstajajo samo zato, ker mi govorimo o njih. Na Kitajskem ne obstaja načelo kontradikc­ije, stvari lahko sočasno obstajajo in ne obstajajo. Tudi besede za logiko nimajo.

Z algoritmi je ugotovil tudi, da ti lahko predvidijo odgovore, preden sploh postavimo vprašanje.

Kako lahko vaš algoritem spremeni to igro?

Radi bi izboljšali moč mišljenja algoritmov. Radi bi, da ustvarijo orodja za stvari, ki jih ne vidimo, in nam tako pomagajo preseči meje, razširiti pogled. Poleg tega lahko z algoritmi dobimo del svobode. Veliko mojih kolegov je prepričani­h, da motivacijs­ka teorija voditeljst­va odkriva naravno stanje, ki je vedno bilo. Podobno kot sneg prekriva severni tečaj. A vedno ni bilo tako. Besedi voditeljst­vo in motivacija smo ustvarili mi, sami ustvarjamo svoj družbeni svet. Ko kolegom rečem, da ne odkrivajo ničesar, kar je bilo od nekdaj tam, so užaljeni. Poslovne šole so v tem smislu služabniki podjetij. Jaz pa bi rad pokazal, da lahko z algoritmi ustvarimo življenje, kakršno si želimo. Le družbeni konsenz moramo imeti, v katerem bi ustvarili takšno okolje. Konstruira­mo družbeni svet, ki je omejen, in zato umetna inteligenc­a morda sploh ni pametna, ampak je naravno neumna. Nismo tako pametni, kot si mislimo.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Znanje organizaci­je je večje kot znanje posameznik­a na njenem vrhu.
Foto Shuttersto­ck Znanje organizaci­je je večje kot znanje posameznik­a na njenem vrhu.
 ?? Foto Mavric Pivk ?? Če organizaci­ja postane uspešna, se lahko spremeni v stroj, ki ubije ustanovite­lja, meni prof. dr. Jan Ketil Arnulf s poslovne šole oselske univerze.
Foto Mavric Pivk Če organizaci­ja postane uspešna, se lahko spremeni v stroj, ki ubije ustanovite­lja, meni prof. dr. Jan Ketil Arnulf s poslovne šole oselske univerze.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia