Delo (Slovenia)

Pomisli, preden klikneš

Ko nekdo zahteva, da vnesete svoje uporabnišk­o ime in geslo za katerokoli storitev, bodite previdni, opozarja Jure Marolt

- Neda Došenović

Ko nekdo zahteva, da vnesete svoje uporabnišk­o ime in geslo za katerokoli storitev, bodite previdni, opozarja Jure Marolt, žrtev spletne prevare.

»V nekaj deset minutah so mi prevzeli profil in ga postopoma povsem izbrisali,« za Delo opiše vplivnež Jure Marolt. Instagram profil Ljubki nesmisel je bil podaljšek njegovega bloga, na njem pa je v sedmih letih nastalo več kot 3500 objav, imel je več kot 12.000 sledilcev. Marolt ga je izgubil, ker je geslo z napadalci delil sam. Prejel je namreč sporočilo, o katerem je menil, da mu ga pošilja Instagram, pisalo pa je, da mu zaradi večjega števila sledilcev pripadajo določene ugodnosti.

Sporočilo je bilo videti profesiona­lno, vsebovalo je vprašalnik, deliti je moral še geslo. Ko je to storil, poti nazaj ni bilo več. »Nobene zahteve iz njihove strani, nič jim ni šlo za izplačila. Pred končnim izbrisom je bila moja stara proilna fotograija zamenjana s fotograijo klovna, tako da sem bil v tistem trenutku prepričan, da je bila poanta vsega skupaj le nekaj minut zabave posameznik­a ali več njih,« pravi Jure Marolt in priznava, da bi se mu ob zahtevi za deljenje gesla moral prižgati rdeči alarm.

Tarče napadov raje molčijo

»Vedno bodite previdni, ko nekdo zahteva, da vnesete svoje uporabnišk­o ime in geslo, za katerokoli storitev, zaradi kakršnegak­oli razloga,« pravijo na Varni na internetu, kjer so opozorili, da se tip prevare, ki je doletela Marolta, širi po družbenih omrežjih. A tarče takih napadov o tem javno zelo nerade govorijo, sploh v Sloveniji. »Naknadno sem izvedel, da se je podobna zgodba pripetila že mnogim. Morda so zamenjali gesla, poostrili spletno varnost, so imeli srečo in se še zadnji trenutek rešili ali so tudi plačali za dostop do svojega proila. Presenečen sem bil nad dejstvom, kako pogosto se to dogaja in kako malo ljudi govori o tem,« pove Marolt. »Opozarjajo nas, da moramo biti zelo previdni, nihče pa ni izdal, da se je že opekel. Jaz sem se, in to precej. Upam, da drugi ne bodo ponovili moje napake. Tako bo imela moja velikanska neumnost vsaj neko pozitivno vrednost,« doda.

Poleti so podobno prevaro na svoji koži občutili upravljavc­i instagram proila Slovenske vojske. Takrat je več proilov v Sloveniji, ki ima ob svojem imenu modro kljukico (kar pomeni, da je proil uradno potrdil Instagram), prejelo sporočilo, v katerem je pisalo, da ena od objav na proilu krši avtorske pravice. Pošiljatel­j je zahteval podatke, tudi geslo, v nasprotnem primeru pa grozil, da bo proil ukinil. »Gre za klasično prevaro, phishing, « pojasnijo na Varni na internetu, kjer opozarjajo, da je edini namen lažne spletne strani, ki pošilja takšna sporočila, kraja uporabnišk­ih podatkov, s katerimi napadalci pridobijo vse potrebno, da se prijavijo v proil. Ker so upravljavc­i instagram proila Slovenske vojske podatke delili, so napadalci imeli prosto pot, da so jim s proila izbrisali vse fotograije. So pa pri Slovenski vojski po napadu proil vendarle dobili nazaj. »Pri ureditvi zadeve nam je pomagal urad vlade za komunicira­nje, ki nas je povezal s skrbniki aplikacij facebook in instagram. Po obnovitvi računa so predhodne arhivirane objave ostale dostopne,« so pojasnili.

Tarče prevar in podobnih napadov o tem javno zelo nerade govorijo, sploh v Sloveniji.

Gesla ne deliš

Morda se zdi stvar res preprosta – osnovno pravilo je, da gesla preprosto ne deliš. A glede na to, da opisana primera nista osamljena, dodatna opozorila niso odveč. Sploh zato, ker imajo takšni dogodki lahko tudi resne posledice. Proili, ki so tarče takšnih napadov, pripadajo organizaci­jam, podjetjem ali vplivnežem, torej ne gre za naključne uporabnike, ki družbena omrežja uporabljaj­o zgolj za zabavo. Sploh tistim, ki proile uporabljaj­o tudi za zaslužek, lahko tak dogodek močno oteži življenje. »Še vedno je vse zelo sveže, tako da težko ocenim, kako in ali me bo to občutno prizadelo tudi na poslovni plati,« pravi Marolt, ki pa ima srečo, da ima z veliko podjetji dolgoročno sodelovanj­e.

Ko so mu izbrisali profil, je izgubil možnost uporabe povezav

 ?? Foto Leon Vidic ?? Spletne prevare
Ko so mu vdrli v profil Ljubki nesmisel, se je Jure Marolt odločil, da preprosto začne znova.
Foto Leon Vidic Spletne prevare Ko so mu vdrli v profil Ljubki nesmisel, se je Jure Marolt odločil, da preprosto začne znova.
 ?? Foto Peter Žunič Fabjančič ?? »Upam, da drugi ne bodo ponovili moje napake,« pravi Jure Marolt.
Foto Peter Žunič Fabjančič »Upam, da drugi ne bodo ponovili moje napake,« pravi Jure Marolt.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia